Heidelberg – jedno z najmalebnejších miest v Nemecku

2021-01-28 12:00:00 |   |    | 

Heidelberg sa nachádza na polceste medzi Frankfurtom nad Mohanom a Štuttgartom. Vďaka tomu ponúka ideálnu možnosť naplánovať si dovolenku v tomto historicky, kultúrne, ale aj prírodne zaujímavom regióne. Na každé z týchto miest si rezervujte tri dni, aby ste si mohli spokojne pozrieť všetky zaujímavé atrakcie. Dnes vám predstavíme Heidelberg, ktorý bude predstavovať vašu druhú zastávku.



 

Najstaršia univerzita v Nemecku

Prvé osídlenie oblasti okolo Heidelbergu sa spája s Rimanmi a Keltmi. V 12. storočí tam postavili už prvé základy mesta a z tohto obdobia pochádza aj tunajší dobre známy hrad. Heidelberg začal prosperovať aj vďaka vynikajúcim klimatickým podmienkam. Až dodnes sa pokladá za jedno z najteplejších miest v krajine a podarilo sa tam dopestovať dokonca aj figy, olivy alebo mandle. V roku 1386 tam otvorili brány univerzity, ktorá je najstaršou v Nemecku. Už v 19. storočí sa stal Heidelberg obľúbenou dovolenkovou destináciou. Vyhľadávali ho najmä milovníci umenia, keďže sa tam často stretávali maliari, spisovatelia alebo filozofi z celej krajiny. Vďaka tomu sa mestu podarilo uchovať neopakovateľný šarm, ktorým láka turistov až dodnes.

 

Hrad Heidelberg

Už z diaľky pôsobí hrad Heidelberg veľkolepo. Je obrovskou škodou, že sa ho nepodarilo uchovať v pôvodnom stave, pretože v minulosti bol skutočnou renesančnou pýchou nielen v tomto meste, ale aj v celej krajine. Žiaľ, v 17. storočí napadli celý región Francúzi a tí zničili a vyplienili aj samotný hrad. Od toho času nebol obývaný a postupne chátral. Našťastie sa túto skazu podarilo zastaviť včas, aby uchovali podstatnú časť tejto mestskej pýchy. Do hradu sa zamiloval dokonca aj Mark Twain, ktorý o ňom povedal, že je situovaný skutočne na tom správnom mieste, aby dokonale vynikol. V súčasnosti sa jeho priestory využívajú aj na organizovanie rôznych podujatí a najmä v lete sa stáva centrom spoločenského života.

 

Starý most

Domáci obyvatelia nazývajú most, ktorý spája historické centrum s druhým brehom rieky, „starým“, hoci má v skutočnosti len niečo vyše 200 rokov. Pravdou je, že na tomto mieste pôvodne stálo až deväť mostov. Lenže Heidelberg sa nachádza z tohto hľadiska na problematickom mieste, pretože pravidelne na jar sa tadiaľ odplavujú obrovské ľadové kryhy. Práve tie poškodili všetkých predchodcov Starého mosta. Ten súčasný postavili kompletne z kameňa a vďaka tomu konečne prežil tradičný jarný nápor. No niektorí domáci veria tomu, že most a obyvateľov mesta skôr chráni socha bohyne Minervy, ktorú umiestnili na jednom z jeho koncov.

 

Kornmarkt

Jedným z najdôležitejších námestí v Heidelbergu je Kornmarkt. Tam sa v stredoveku konal najväčší trh obilnín v regióne. Potom tam postavili nemocnicu, o ktorú sa starali mníšky. I keď túto budovu zničili, zostali na ňu spomienky až dodnes. Pri prechádzke po námestí sledujte dlažbu pod nohami, pretože časť z nej kopíruje líniu pôvodných základov tohto zdravotníckeho zariadenia. V súčasnosti sa tam nachádza viacero reštaurácií a kaviarní. Kornmarkt je veľmi obľúbený najmä v lete, keď môžete sedieť vonku na terase a máte odtiaľ nádherný výhľad na hrad.

 

Nemecké lekárnické múzeum

Jedna zo zachovalých častí hradu dnes slúži ako múzeum lekárnictva. V jedenástich miestnostiach nájdete vzácne artefakty z oblasti medicíny. Uvidíte tam napríklad pôvodné nástroje lekárov, ale aj domáce lekárničky, ktoré musela mať v minulosti doma každá rodina. Sedem bývalých komnát sa teraz premenilo na dobové lekárne z rôznej éry. Najstaršia z nich pochádza z obdobia renesancie. Taktiež sa dozviete množstvo kurióznych zaujímavostí o tom, ako sa v minulosti liečili niektoré ochorenia a aké konkrétne liečivá sa vtedy používali.

 

Pozemná lanovka

Hrad Heidelberg je situovaný na druhom najvyššom vrchu v tomto regióne. Preto aby uľahčili turistom presun k nemu, v minulosti tam vybudovali pozemnú lanovku. Tento historický drevený dopravný prostriedok vás zavedie aj do srdca nádhernej prírody, ktoré vám ponúkne niekoľko možností na turistiku, pretože odtiaľ vedú chodníky rôznych obtiažností. Ak sa vám nechce vybrať na túru, môžete si pozrieť hrad, užiť si nádherný výhľad na centrum mesta a zájsť do tunajšej reštaurácie, kde si môžete pochutnať na tradičných nemeckých jedlách.

 

Zámok Schwetzingen

Ušetrite si čas aj na jeden výlet mimo Heidelbergu. Približne dvanásť kilometrov od centra sa nachádza zámok Schwetzingen. Nádherný palác s krásnou záhradou pochádza z 18. storočia. Pôvodne ho využívali ako letné sídlo, kde sa miestna smotánka stretávala so svojimi priateľmi. Často tam organizovali večierky, posedenia v záhrade a počas plesovej sezóny bol zámok centrom spoločenského života. V súčasnosti sa okrem prehliadok využíva aj na organizovanie koncertov vážnej hudby a umeleckých festivalov. Záhrada má podľa pôvodnej tradície anglicko-francúzsky štýl a jej súčasťou je aj pôvodné dobové divadlo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa