Mechelen - najpodceňovanejšie mesto v Belgicku s tragickou minulosťou

2021-05-17 16:01:00 |   |    | 

K belgickým turistickým magnetom patria najmä mestá ako Brusel, Gent alebo Bruggy. No podľa domácich sa neprávom zabúda aj na Mechelen, ktorý sa nachádza vo flámskej časti. Ten sa môže pochváliť nádhernými historickými budovami, ale aj živou umeleckou scénou, ktorá zabezpečuje bohatý kultúrny život. Ak máte radi prírodu, môžete sa zase vyberať na vychádzky po celom okolí.



 

Postavili ho na mokradiach

V minulosti boli na území súčasného Mechelenu mokrade. Práve na nich začali stavať prvé obydlia a osady. I keď to bolo trošku nehostinné prostredie, mali tam výbornú pozíciu medzi všetkými dôležitými mestami, preto sa táto oblasť začala postupne rozrastať. Z tohto obdobia pochádza aj najstaršia objavená vykopávka v podobe historického kajaku, ktorý používali na dopravu a taktiež lov v celom regióne. Neskôr tam vyrástlo väčšie mesto, ktoré získalo významnú pozíciu vďaka obchodovaniu so súknom. Z jeho predaja zarobili veľa peňazí a zrazu sa z neho stalo hlavné mesto krajiny. V novodobých dejinách sa Mechelen preslávil tým, že od nich do Bruselu viedla prvá železničná trať v tejto časti Európy a vtedy opäť získal na svojom význame.

 

Katedrála sv. Rumbolda

Na hlavnom námestí Grote Markt sa nachádza katedrála, ktorú začali stavať v 13. storočí. Zasvätená je svätému Rumboldovi, ktorý v minulosti žil na tomto mieste a v súčasnosti patrí medzi patrónov mesta. Súčasťou kostola je významná zvonica s takmer stovkou zvonov, ktoré v lete využívajú počas koncertov. Každý zo zvonov má svoje meno, väčšinou našli inšpiráciu medzi svätcami. Jeden z nich sa nazýva Ježiš a najťažší Salvátor váži viac ako 8000 kilogramov. V blízkosti kostola sa v minulosti rozprestieralo veľké pohrebisko, ktoré museli zrušiť kvôli výstavbe nového parkoviska. Pri tej príležitosti našli v týchto miestach viaceré vzácne artefakty.

 

Veža z katedrály sv. Rumbolda

Súčasťou kostola je aj veža, ktorá je vysoká 97 metrov. Tú postavili neskôr a dokončili až v 15. storočí. Pôvodne na nej ešte chceli urobiť takmer 80 metrov vysoký stožiar, ktorý by katedrálu symbolicky opticky priblížil k nebu. V minulosti sa na nej nachádzali najväčšie hodiny na svete, ale časom ich odtiaľ odinštalovali. Momentálne už veža slúži na vyhliadky pre turistov. Z jej vrcholu uvidíte nielen veľkú časť Mechelenu, ale aj okolitých dediniek. No ešte predtým sa pripravte na poriadnu zaberačku. Čaká na vás totiž 500 schodov, ktoré musíte zdolať pešo. Pre niektorých veriacich je výstup na vežu zároveň príležitosťou na modlitby a prosby o odpustenie.

 

Kazerne Dossin

S Mechelenom sa spája aj jedna smutná časť belgických dejín. Práve v tomto meste sa počas 2. svetovej vojny nachádzalo deportačné centrum Židov. V tom čase tam nacisti zvážali všetkých obyvateľov tohto pôvodu a potom ich odtiaľ prevážali do koncentračných táborov. Kazerne Dossin bolo triediace miesto, kde rozdeľovali týchto ľudí do rôznych miest v Európe. V súčasnosti slúži ako pamätník holokaustu a nachádza sa tam archív a múzeum. Zároveň je spomienkou na tých, ktorí nezmyselne zomreli počas vojny. Okrem hlavnej budovy sa na námestí nachádza aj menšia veža, ktorá slúži na prehliadku. Z jej vrchného poschodia si môžete pozrieť veľkú časť mesta a symbolicky si tak užiť slobodu, o ktorú kedysi nacisti oberali židovských občanov.

 

Historické centrum a Begijnhof

Toto belgické mesto sa preslávilo aj vďaka zachovanému historickému centru. Jeho najkrajšou štvrťou je časť Begijnhof, kde sa sústreďuje najviac pamiatok v gotickom štýle. V týchto miestach nájdete aj pôvodné pivovary s dlhou históriou, ktoré sa špecializujú na výroby remeselných pív. Taktiež sa tam nachádza nádherná budova radnice a nakúpiť si môžete v butikoch, kde majú najmä tovar od lokálnych a belgických značiek. Práve historické centrum má podľa domácich obyvateľov ešte krajšiu atmosféru ako blízky Brusel, pretože tam nechodí toľko turistov a môžete si vychutnať pravú kultúru tejto krajiny.

 

Múzeum Technopolis

Z centra sa pohodlne dostaneme aj do múzea Technopolis. Ide o zábavno-vedecké centrum, ktoré je určené pre deti, ale aj pre dospelých návštevníkov. Výstava je rozdelená do dvoch hlavných častí. Stála expozícia ponúka napríklad imitáciu kokpitu lietadla či obrovský bublifuk, môžete si urobiť 3D scan svojej postavy a taktiež vyskúšať, aké je to ľahnúť si na posteľ s klincami, ako to robia rôzni iluzionisti. V druhej časti sa neustále obmieňajú výstavy. Aktuálne je to prehliadka v štýle praveku, kde uvidíte rôzne podobizne dinosaurov a dozviete sa zaujímavosti z ich života.

 

Pevnosť Breendonk

V širšom centre Mechelenu sa nachádza pevnosť Breendonk, ktorú postavili pred 1. svetovou vojnou. Pôvodne slúžila belgickej armáde, ktorá strážila hranice mesta. No počas 2. svetovej vojny ju obsadili nacisti a použili ako menší koncentračný tábor a väznicu vojenských zajatcov. V takejto podobe ju uchovali až dodnes, aby návštevníci na vlastnej koži zažili, v akých strašných podmienkach tam zažívali svoje posledné dni židovskí obyvatelia. Pre turistov pripravili audiosprievodcov, s ktorými budete prechádzať uličkami vytvorenými ostatnými drôtmi ako kedysi uväznení Belgičania.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa