Mostar – mesto, ktoré vo vás zanechá silné emócie

2021-09-09 08:01:00 |   |    | 

Po Sarajeve je Mostar druhým najznámejším mestom v Bosne a Hercegovine. V jeho okolí je nádherná príroda, dotvárajúca krásnu atmosféru stavieb, z ktorých niektoré sú zachované v pôvodnom osmanskom štýle. Pri prechádzke centrom sa do tohto miesta ihneď zamilujete. V jeho uliciach sú totiž zapísané príbehy, ktoré vo vás vyvolajú silné emócie.



 

Chceli zničiť všetko, čo pripomínalo Turkov

História Mostaru siaha do 16. storočia, kedy základy mesta založili Osmani. Po dlhé roky sa jeho dejiny spájali práve s touto ríšou. Obyvatelia využívali skvelé podmienky, ktoré im ponúkali okolité lesy a rieka Neretva. Vďaka tomu sa tam na malom mieste sústredilo množstvo jedinečných pamiatok v osmanskom štýle. Žiaľ, v súčasnosti sa ich už nepodarilo uchovať až tak veľa. Hlavným dôvodom pritom nebol ich zlý stav, ale občianska vojna. V deväťdesiatych rokoch sa spustili v Mostare a iných oblastiach Bosny a Hercegoviny veľké boje, počas ktorých bombardovali a ostreľovali najmä stavby v osmanskom štýle. Pri prechádzke mestom ešte stále nájdete niekoľko domov, ktorých steny sú poznačené dierami po streľbe. Dnes už slúžia ako memento tejto ťažkej doby.

 

Starý most

Jednou z najstarších pamiatok v meste je Starý most. Postavili ho v roku 1566 a odvtedy je nezameniteľnou súčasťou koloritu Mostaru. Jeho autorom je Mimar Hajrudin, ktorý sa postaral o viacero významných stavieb v osmanskom štýle. Pri jeho výstavbe použil výlučne mramor, aby bol dostatočne pevný. Sultán mu totiž dal nepríjemnú podmienku. Ak by stavba po odobratí lešenia spadla, hrozila by mu okamžitá poprava. Podľa Starého mosta nakoniec pomenovali aj samotné mesto. Od 16. storočia stál neohrozený a bez väčších úprav. Až potom prišiel rok 1993, keď chorvátski vojaci narušili jeho statiku a most bol úplne zničený. Našťastie sa ho podarilo opraviť a dnes opäť zdobí historické centrum mesta. V Mostare nájdete aj mini verziu Starého mosta, ktorý sa nazýva Kriva Cuprija.

 

Mešita Koski Mehmed-Pasha

Jedna z najväčších mešít v krajine stojí priamo v centre Mostaru. Volá sa Koski Mehmed-Pasha a postavili ju v 17. storočí v osmanskom štýle, ktorý je najviac badateľný v interiéri. I keď jeho výzdoba nie je tak honosná ako v známejších islamských svätostánkoch, vyzerá nádherne. V súčasnosti v mešite uvidíte niekoľko vzácnych artefaktov, medzi ktorými vyniká ručne tkaný koberec. Ten obyvateľom Mostaru daroval cisár František Jozef. Počas občianskej vojny však utrpela veľké škody aj Koski Mehmed-Pasha. Napriek tomu sa ju podarilo obnoviť, i keď všetky práce ukončili až v roku 2001. Súčasťou mešity je minaret, ktorý ponúka najkrajšiu vyhliadku na mesto.

 

Muslibegovićov dom

Všetky zachované pamiatky v osmanskom štýle sú malým zázrakom. I keď ich bolo pôvodne v Mostare veľa, po roku 1993 zostali z väčšiny z nich len ruiny. Jednou z najkrajších stavieb je Muslibegovićov dom. Jeho výstavba začala v polovici 18. storočia. Majiteľmi boli zástupcovia jednej z najvýznamnejších rodín v tomto regióne, ktorí tam dlhodobo vládli a vlastnili viacero významných stavieb. V súčasnosti sa v jeho interiéri nachádza múzeum, ktoré dopĺňa krásnu architektúru. Uvidíte tam viaceré zaujímavé vykopávky, staré knihy a podarilo sa uchovať aj časť pôvodného nábytku, ktorým zariadili niektoré komnaty.

 

Kláštor Blagaj

Len dvadsať minút cesty autom z Mostaru sa nachádza jedna z najkrajších pamiatok v Bosne a Hercegovine. Kláštor vybudovali postavili pri rieke Buna a vysokých kamenných bralách. Vďaka tomu sa vám z terasy blízkej reštaurácie naskytne jeden z najkrajších pohľadov. Jeho budovu postavili v 16. storočí a vo veľkej miere sa ju podarilo zachovať v pôvodnom stave. Interiér je jednoduchý, tak ako ho využívali pôvodní obyvatelia. Dominujú mu len nádherné pestré koberce, ktoré sú často malým umeleckým dielom. I z toho dôvodu môžete dovnútra vstúpiť iba bez topánok. Oveľa zaujímavejší je exteriér a príroda v okolí. Vytvárajú spolu dokonalú harmóniu a pokojné miesto, ktoré oceníte pri rozjímaní nad životom.

 

Kamene „nezabudnutia“

Rok 1993 bol pre dejiny Mostaru veľmi ťažký. I keď na jeho území už v minulosti prebehli viaceré boje, ani jeden z nich nepoškodil jeho ulice tak, ako táto občianska vojna. Domáci ju stále majú v čerstvých spomienkach, ale boja sa, aby na ňu nezabudli mladšie generácie. Preto sa rozhodli v centre umiestniť dva kamene, na ktorých sa skvie nápis v angličtine „Don`t forget“. Na jednom z nich je pridané číslo 93. Umiestnené sú v blízkosti Starého mosta a veľkého trhoviska. Vďaka tomu chcú dosiahnuť, aby sa o tejto téme neustále hovorilo aj s turistami a zostala tak v pamäti národa.

 

Legendárne trhovisko

Turci predsa len zanechali v meste svoju pečať. Napriek všetkým snahám zostali domácim obyvateľom blízke niektoré ich zvyky. Medzi ne patrí aj veľké trhovisko, ktoré pripomína zmenšenú verziu Veľkého bazára v Istanbule. Kúpite tam naozaj čokoľvek, na čo si spomeniete. Ak teda hľadáte nejaké suveníry, určite si ich zaobstarajte na tomto mieste.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa