Chorvátsko je nádherné aj vo vnútrozemí. Pozrite si tieto zaujímavé miesta

2022-06-20 12:00:00 |   |    | 

Dovolenku v Chorvátsku väčšinou trávime pri mori na pláži alebo na niektorom z ostrovov. Veľa nám však ponúka aj vnútrozemie, kde dominujú najmä zaujímavé pamiatky a mestečká. Zájdite si tam na výlet počas niektorých voľných dní a spoznajte aj nové zákutia našej obľúbenej letnej destinácie.



 

Kumrovec

Niektorí dovolenkári si radi rozdelia cestu k chorvátskemu moru na dve etapy. Najprv prídu do Záhrebu, tam si urobia jednodňový výlet a ráno pokračujú do cieľovej destinácie. Keď ste si už v hlavnom meste popozerali všetko zaujímavé, využite možnosť aj na spoznávanie okolia. Dedinka Kumrovec je od chorvátskej metorpoly vzdialená len 40 kilometrov. Preslávila sa ako rodisko najznámejšieho tunajšieho politika Jospipa Broza Titu, ktorý bol označovaný za otca juhoslovanského komunizmu a bol navyše niekoľkonásobným prezidentom krajiny.

Po jeho smrti mu prišlo vzdať úctu obrovské množstvo krajanov a svetových politikov, kvôli čomu sa tento pohreb pokladá za historicky najväčšie stretnutie v Chorvátsku. V jeho rodnom dome urobili múzeum, v ktorom sa dozviete viac zaujímavostí o jeho živote. Ostatné domčeky prerobili postupne podľa rôznych stavebných štýlov, ktoré v tomto regióne dominovali na začiatku dvadsiateho storočia. Vďaka tomu sa dedinka stala jedným z najzaujímavejších skanzenov v krajine.

 

Hrad Medvedgrad

V malom pohorí Medvednica nájdete jednu z najdôležitejších stredovekých stavieb v krajine. Ukrytá je tam pevnosť Medvedgrad, ktorú postavili v polovici 13. storočia. Jej hlavnou úlohou bolo ochrániť mesto pred nájazdmi Tatárov. Kvôli ťažkým bojom sa však nepodarilo uchovať ju v pôvodnom stave. Dnes tam už uvidíte novšiu verziu, ktorá prešla kompletnou renováciou.

Nachádzajú sa tam obranné múry, vežičky a vzácna malá kaplnka s freskami. Pre Chorvátov má významnú pozíciu, pretože do nej chodia vzdávať úctu všetkým, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Chorvátska. Dostanete sa tam autobusom z centra Záhrebu, ktorý vás zavezie rovno pod kopec. Odtiaľ vás už čaká ľahšia túra ku vchodu. V júli organizujú veľký medvedgradský hudobný festival, ktorý robia pod šírim nebom, vďaka čomu má osobitú atmosféru.

 

Motovun

Toto mestečko sa síce nenachádza až tak hlboko vo vnútrozemí, ale istotne si ho rýchlo zamilujete. Motovun nájdete v Istrii, kde sídli na vysokom kopci. Prináša závan tradičných talianskych dediniek a jednotlivé domy boli postavené v podobnom architektonickom štýle. Práve kvôli starým domčekom a uličkám patrí medzi top atrakcie tohto regiónu.

Z najvyššieho bodu máte počas dobrého počasia perfektný výhľad na celé okolie. Nachádzajú sa tam viaceré galérie a podniky. V lete organizujú známy filmový festival. Motovun je navyše pokladaný za baštu čiernych hľuzoviek, ktoré rastú v okolitých lesoch. Preto sa tam združujú ich hľadači a zároveň táto huba tvorí aj podstatnú časť tradičných miestnych jedál.

 

Krapina

Turisti prichádzajú do Krapiny z dvoch dôvodov. Prvým je, že sa mestečko nachádza v obklopení krásnej prírody. Je tam veľa zelene, takže si môžete naplánovať aj vychádzky do okolia. Počas potuliek starými uličkami si pozrite niekoľko pôvodných budov a potom už zamierte priamo do archeologického múzea, kde nájdete výstavu o „krapinskom človeku“.

V roku 1899 totiž v neďalekom pohorí našli nálezy o neandertálcoch, ktorí žili v okolitých jaskyniach a vďaka viacerým vykopávkam vytvorili obraz spôsobu ich života. Všetky tieto informácie sa teraz dozviete práve v danom múzeu.

 

Osijek

Hlavným mestom regiónu Slavónsko je Osijek. Pokladajú ho za kultúrne a umelecké centrum celej oblasti. Nájdete tam viaceré múzeá, historické stavby a taktiež vynikajúce gastronomické podniky. Slavónske múzeum ponúka najlepší pohľad na tunajšiu históriu.

V meste nájdete aj menšiu pevnosť a pokiaľ si večer pochutnáte na dobrom tradičnom jedle, s veľkou pravdepodobnosťou bude obsahovať mletú červenú papriku, ktorá patrí medzi ich dôležité a obľúbené ingrediencie. Tunajšia kuchyňa je totiž výrazne ovplyvnená a inšpirovaná maďarskými pochúťkami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa