Trogir - benátska perla v srdci Dalmácie

2022-08-05 12:01:00 |   |    | 

Hoci väčšina turistov mieri skôr k Splitu, rozhodne by ste nemali vynechať ani neďaleký Trogir. Najmä v prípade, že obľubujete malebné mestečká, kde vám na prehliadku netreba veľmi veľa času a to hlavné je užívať si „la dolca vita“. Áno, táto chorvátska perla patrila v minulosti Benátskej republike a je to cítiť na každom kroku.



 

Trogir bol založený gréckymi kolonizátormi v 3. storočí pred Kristom a okrem nich sa tu postupne vystriedali aj Rimania, Byzantínci a Benátčania. Tí mesto prvýkrát viedli v 12. a 13. storočí a potom znova prebrali vládu v roku 1420.

Pod Benátsku republiku patril Trogir takmer štyri storočia a tie mali pre jeho rozvoj obrovský význam. Postupne sa z neho stalo jedno z najvýznamnejších sídel na Balkáne a bohatstvo sa odrazilo aj na architektúre, ktorú môžete obdivovať dodnes.

Historické centrum Trogiru leží na ostrovčeku medzi pevninou a ostrovom Čiovo a zachovalo si svoj stredoveký ráz. Vďaka tomu sú tieto "Malé Benátky" od roku 1997 ako celok zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Úzke uličky ponúkajú na neveľkej ploche množstvo vzácnych kostolov, kláštorov a palácov v románskom, renesančnom aj barokovom štýle. Najvzácnejšou pamiatkou je katedrála zasvätená sv. Vavrincovi, ktorá je však známa aj ako katedrála sv. Jána Trogirského; biskupa, ktorý tu žil na prelome 11. a 12. storočia a stal sa patrónom mesta.

Katedrálu postavili na mieste staršieho ranokresťanského kostola v 13. až 15. storočí, jej posledná súčasť - veža slúžiaca ako zvonica - však vznikla až o storočie neskôr. Na každom z jej poschodí môžete vidieť prvky iného stavebného štýlu. Prízemie je románske, prvé poschodie ranogotické, druhé reprezentuje vrcholnú gotiku a tretie renesančný sloh. Štyri sochy v najvyššej časti veže sú dokonca manieristické.

Pýchou katedrály je však najmä románsky portál v západnej predsieni, ktorý pochádza z dielne majstra Radovana, zrejme trogirského rodáka. Podľa vytesaného dátumu bol dokončený v roku 1240, ale pracovalo sa na ňom ešte ďalej. Niet divu, veď hotové dielo tvorí viac ako sto postáv! Dobre si všimnite najmä sochy Adama a Evy, ktorá sú podľa niektorých odborníkov prvým aktom v tejto oblasti po antike. Pod ich nohami stoja dva levy, vizuálna dominanta celého portálu.

V interiéri si potom nemožno nevšimnúť nádhernú kaplnku sv. Jána Trogirského z konca 70. rokov 15. storočia. Jej autorom je žiak slávneho Donatella, ktorý spolu s dvomi miestnymi umelcami vytvoril sarkofág, dvanásť sôch a desiatky anjelov. Vďaka nim je tento priestor právom považovaný za najkrajší prejav renesancie na východnom pobreží Jadranu.

Skutočným unikátom sú však aj výborne zachovalé bohato vyrezávané gotické lavice či poklady, ktoré ukrýva gotická sakristia. Sú tam uložené vzácne bohoslužobné predmety, drahocenné odevy, staré knihy, bohato zdobené kalichy či originály obrazov. Vstup do tejto pokladnice je zahrnutý v cene lístka do katedrály rovnako ako výstup na vrchol zvonice, takže by ste si tieto zážitky rozhodne nemali nechať ujsť.

Prvým krokom je však výstup na strechu. Úzke kamenné točité schodisko je umiestnené v západnej predsieni vedľa baptistéria, teda krstnej kaplnky z 2. polovice 15. storočia, a privedie vás k rozete, ktorú z takej blízkosti inde len tak neuvidíte.

Vychutnajte si aj výhľad na palác Čipiko, ktorý vznikol zlúčením viacerých budov do jedného celku. Väčšina pochádza z 13. storočia, súčasná podoba je však výsledkom prestavby z 15. storočia, ktorú si u významných umelcov objednal tunajší humanista, vojak a spisovateľ Koriolan Ćipiko (Coriolano Cippico).

Ďalej vás už čaká výstup do výšky 47 metrov, kde sa vám naskytne krásny výhľad na historické jadro Trogiru, Kaštelský záliv i pohorie Kozjak. Z iného uhla môžete obdivovať aj ďalšie vzácne trogriské stavby – gotickú radnicu z 15. storočia a Hodinovú vežu s mestskou loggiou, ktorú postavili miestni ako poďakovanie po skončení moru.

Kľukaté kamenné uličky s obchodíkmi a reštauráciami vás ďalej povedú až na promenádu. Na jednej strane ju lemujú palmy a podniky so sedením vonku, na druhej zase luxusné jachty a lode, takže sa budete cítiť takmer ako vo vzdialenej exotike. Na konci však uvidíte pevnosť Kamerlengo a hneď vám bude jasné, že ste Európu rozhodne neopustili.

Mestský hrad bol postavený v roku 1420 po prevzatí vlády Benátčanmi na ochranu tunajšieho prístavu. Vďaka jeho pozícii mali obrancovia z veží skvelý výhľad a dokázali mať vstup do prieplavu medzi pevninou medzi Trogirom a ostrovom Čiovo úplne pod kontrolou. Najlepšie sa o tom presvedčíte sami – najmä po výstupe na najvyššiu vyhliadku.

V súčasnosti je už pevnosť okrem turistov k dispozícii aj domácim. Využíva sa ako letný amfiteáter a pravidelne sa tam konajú rôzne mestské podujatia a koncerty. Počas našej návštevy bola pri Kamerlengu aj bungee trampolína, takže môžete jeho návštevu s deťmi spojiť aj s touto zábavkou. Väčších zase určite zaujme informácia, že sa v Trogire nakrúcali scény do seriálu Hra o tróny.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa