Dokonalé destinácie pre krátku dovolenku: Toto je 15 najkrajších mestečiek Európy

2022-08-11 13:00:00 |   |    | 

Televízna stanica CNN vypracovala zoznam 15 najkrajších malých miest v Európe. Môžu sa pochváliť nádhernou architektúrou a bohatým kultúrnym životom, ktoré sú porovnateľné s veľkými turistickými centrami, len ich navštevuje menší počet ľudí. Vo výbere sa ocitli rôznorodé lokality - od rybárskych mestečiek po stredoveké opevnené mestá.



 

Korčula (Chorvátsko)

Chorvátska Korčula patrí k najkrajším ostrovom sveta. Rovnomenné hlavné mesto niekedy prezývajú aj „Malý Dubrovník“, pretože je tiež obohnané stredovekými hradbami. Biele uličky lemujú domy z miestneho kameňa a nádherné budovy z dôb, keď oblasť ovládali Benátčania.

 

Mostar (Bosna a Hercegovina)

Po Sarajeve je Mostar druhým najznámejším mestom v Bosne a Hercegovine. V jeho okolí je nádherná príroda, dotvárajúca krásnu atmosféru stavbám, z ktorých niektoré sú zachované v pôvodnom osmanskom štýle. Symbolom mesta je Stari Most zo 16. storočia, ktorý bol zničený počas vojny na Balkáne.

 

Anghiari (Taliansko)

Mestečko Anghiari býva označované ako „stredoveký poklad medzi riekou Arno a Tiberom“. Leží asi 30 kilometrov od Arezza a obklopujú ho masívne hradby z 13. storočia. Úzke uličky lemujú renesančné paláce a kamenné domy s malými okienkami a drevenými okenicami.

 

Giethoorn (Holandsko)

Mestečko Giethoorn prezývajú aj „Holandské Benátky“. Preslávilo sa tým, že tam nie sú žiadne cesty. Jednotlivé ulice totiž tvoria kanály, po ktorých sa domáci pohybujú malými loďkami. Domčeky majú pôvodnú architektúru a počas jari sú ich záhrady nádherne rozkvitnuté pestrými kvetmi.

 

Guimarães (Portugalsko)

Neveľký Guimarães sa považuje za kolísku portugalského národa. V tunajšom hrade sa narodil prvý portugalský kráľ Alfonz I. a v 12. storočí bol tiež vyhlásený za prvé hlavné mesto krajiny. Dodnes si zachoval svoje stredoveké jadro, plné kláštorov a starých palácov, ktoré je zapísané na zozname UNESCO.

 

Roscoff (Francúzsko)

Bretónsky Roscoff sa rozprestiera na polostrove v Lamanšskom kanáli. Kedysi žilo najmä z rybolovu, dnes slúži ako prístav, prímorské letovisko, ale aj kúpele, kde využívajú morskú vodu pri thalasoterapii. Turisti môžu obdivovať bohato zdobené domy lodiarov aj gotický kostolík.

 

Nafplio (Grécko)

Jedným z najkrajších miest na Peloponézskom polostrove je bývalé hlavné mesto Grécka – Nafplio s očarujúcou prírodou, prímorskou promenádou a tradičnými domčekmi lemujúcimi úzke romantické uličky. Na všetko dohliada pevnosť Palamidi, ktorú na miernom návrší postavili Benátčania v 17. storočí.

 

Kenmare (Írsko)

V rovnomennej zátoke na severozápade Írska leží mestečko Kenmare. Obklopuje ho niekoľko obľúbených turistických trás, takže sa teší priazni návštevníkov a ponúka im mnoho pubov so skvelým jedlom. Fotografov zas potešia výhľady na more s majestátnymi horami v pozadí.

 

Tarnov (Poľsko)

Poľský Tarnov (Tarnów) je známy ako mesto sôch. Jeho najväčšou atrakciou je hlavné námestie s budovou radnice, ale aj katedrála v neogotickom štýle či ruiny hradu. Návštevu môžete spojiť s neďalekým Zalipím, kde sú domy nádherne pomaľované kvetinovými vzormi.

 

Regencós (Španielsko)

Oblasť Costa Brava patrí v lete k tým najrušnejším. Stačí si však zájsť asi 10 minút do vnútrozemia a môžete si bez davov užiť návštevu niekoľkých stredovekých mestečiek. Za všetky spomeňme Regencós s pozostatkami stredovekých hradieb, pekným kostolom a tradičnými kamennými domami.

 

Piran (Slovinsko)

Ďalšie krásne mesto je Piran, ktorého starobylé stredoveké uličky vraj pripomínajú neďaleké Benátky. Mestu dominuje námestie so sochou rodáka, slávneho huslistu Giuseppeho Tartiniho a starobylý prístav, neďaleko smerom k Portoroži zas stojí aquapark, ktorý ocenia najmä najmenší turisti.

 

Reine (Nórsko)

Mestečko Reine na súostroví Lofoty patrí k najkrajším miestam severne od polárneho kruhu. Horská turistika, jazdy na kajakoch, prehliadka červených rybárskych domčekov... Je mnoho možností, ako si tu príjemne oddýchnuť a načerpať energiu.

 

Dinkelsbühl (Nemecko)

Juhom Nemecka vedie turistická trasa s názvom Romantická cesta, ktorá sa vinie malebnou krajinou s viničmi a spája viac než 20 historických miest. Jedným z nich je aj Dinkelsbühl s čarovným centrom, obklopeným stredovekými hradbami.

 

Clovelly (Anglicko)

Malé rybárske mestečko na juhozápade Anglicka leží pod 120-metrovým útesom a jeho dláždené uličky sú tak strmé, že sa do nich štandardným autom nedostanete. Clovelly má súkromného majiteľa a za vstup doň sa platí. Za tú unikátnu atmosféru a nádherné výhľady to však stojí.

 

Mazara del Vallo (Taliansko)

Na prvý pohľad pomerne ospalé mestečko, akých by ste na Sicílii našli množstvo, Mazara del Vallo však ukrýva veľké poklady. Oblúk, ktorý je pozostatkom normanského hradu z 11. storočia a kostol z rovnakého obdobia, kláštor na hlavnom námestí, bohato zdobenú katedrálu a najmä sochu Tancujúceho Satyra, ktorú pripisujú slávnemu Praxitelovi.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa