Lagos – mesto, kde sa zrodil zvrátený trh s ľuďmi

2022-11-23 12:30:00 |   |    | 

Lagos je síce najväčšie mesto Nigérie aj celej Afriky, rovnomenné sídlo však nájdete aj na juhu Portugalska v nádhernom regióne Algarve. Turisti tam cestujú kvôli nádherným plážam i pohoriam a často pritom ani netušia, akú desivú históriu ukrýva.



 

Ponta da Piedade

Oblasť okolo Lagosu je známa najmä vďaka nádhernej prírode. Jedným z najväčších lákadiel je Ponta de Piedade. Ide o súbor vápencových útesov a skál, ktoré vytŕčajú z mora. Dokopy vytvárajú dramatickú scenériu, ktorá je veľkým lákadlom pre fotografov. V kombinácii s okolitou zeleňou vytvárajú nádhernú scenériu, ktorá ešte viac vynikne počas západu slnka. Na jednom mieste majú tvar prírodného kamenného oblúka, popod ktorý sa môžete preplaviť menšou loďou. Ku útesom sa dostanete dvoma spôsobmi. Ak sa chcete prejsť, tak zájdite na túru po chodníku, ktorý vedie popri ich kraji. Odtiaľ budete mať výborný výhľad aj na more a lepšie si vychutnáte všetky farebné kontrasty. Druhou alternatívou je objednať si výlet loďou. Pomocou nej sa dostanete do tesnej blízkosti útesov a zažijete ten úžasný pocit, keď ukážu svoju skutočnú silu. V okolí Ponta da Piedade sa nachádza niekoľko podnikov, kde si môžete oddýchnuť a pokochať sa výhľadmi.

 

Mercado dos Escravos – prvý európsky trh s otrokmi

Tak ako mnohé iné prímorské krajiny, aj Portugalsko si so sebou nesie smutný príbeh o obchodovaní s otrokmi. V centre mesta Lagos sa nachádza budova, ktorá stojí presne na mieste, kde kedysi sídlil prvý európsky trh s otrokmi. Moreplavci ľudí po prvýkrát priniesli na predaj v 15. storočí.

Všetci pochádzali z afrických krajín, kde predtým kotvili lode s portugalskou posádkou. Prešlo mnoho rokov, kým s týmto neetickým predajom prestali a neprávom väznených nešťastníkov oslobodili. V súčasnosti na rovnakom mieste stojí budova, ktorú najprv používali ako colnicu a taktiež miesto pre vojenskú administratívu. Aktuálne tam už sídli múzeum, ktoré je venované práve dejinám otroctva.

 

Pevnosť Ponta da Bandeira

Popularita Lagosu vzrástla v 15. storočí, no od tohto momentu sa o mesto začali viac zaujímať aj nepriatelia, ktorí ho chceli ovládnuť, a piráti, ktorí tam prišli kradnúť. Kvôli tomu museli časť pobrežia obstavať ochranným múrom, ktorého súčasťou boli aj dve pevnosti. Tú staršiu v 18. storočí zničilo zemetrasenie, no tá mladšia z druhej polovice 17. storočia sa zachovala až dodnes. V súčasnosti v nej sídli múzeum. Časť prehliadky je permanentná a taktiež sa venuje aj histórii otroctva v krajine. Niektoré miestnosti ponúkajú stále novú výstavu, ktorá ukazuje najmä zaujímavosti z dejín Lagosu a jeho okolia. Súčasťou pevnosti je tiež menšia kaplnka, zasvätená svätej Barbore. Jej steny sú zdobené tradičnými portugalskými kachličkami s modrým vzorom.

 

Pláž Praia do Camilo

Dovolenkári mieria do Lagosu i kvôli tomu, že odtiaľ majú blízko k moru. Nachádza sa tam niekoľko skvelých pláží, ktoré majú jemný piesok a okolo nich sa rozprestiera krásna príroda. Najznámejšia z nich je Praia do Camilo. Prístup k nej je trochu zložitejší - dostanete sa tam po schodisku s 200 schodmi. Okolo pláže sú vysoké vápencové útesy, v ktorých sa skrývajú menšie jaskyne. V čase odlivu si ich môžete prísť obzrieť a podrobne preskúmať.

 

Historické centrum Lagosu

Jeden deň z vašej dovolenky si vyhraďte na preskúmanie historického centra Lagosu. Nachádza sa tam viacero cenných dobových budov, ktoré sú skvelým svedectvom znamenitej portugalskej architektúry.

Okrem spomínanej pevnosti a časti zachovaného opevnenia tam nájdete niekoľko kostolov. Nádherná je aj pôvodná vstupná brána Sao Goncalo. Nachádza sa tam tiež niekoľko múzeí, trhy, ktoré sa špecializujú na rôzne druhy tovarov, ale aj zelený dom. Jeho fasádu pokrývajú kachličky tohto odtieňa, ktoré zdobí tradičný vzor.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa