25 rokov po jadrovej katastrofe Ukrajina stopla výlety do Černobyľu

2011-09-22 11:05:00 |   |    | 

26. apríl 1986 navždy zmenil osudy miest v blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ. Z 50-tisícového mesta Pripjať sa po katastrofe vytratil život, ktorý sem neskôr navracali aspoň turisti bažiaci po apokalyptickom dobrodružstve. Ročne ich do rádioaktívnej zóny prišlo až desaťtisíc, po najnovšom rozhodnutí ukrajinskej prokuratúry sa však Pripjať opäť stane vyľudneným mestom duchov.



Turistické výlety do oblasti černobyľskej havárie prebiehajú iba niekoľko rokov, no za ten čas stihli oblasť navštíviť zvedavci z celého sveta.

Po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima Černobyľ lákal najmä japonských návštevníkov, ktorí sa začali zaujímať, ako si Ukrajinci s katastrofou poradili.

V oplotenej tridsaťkilometrovej zóne cestovné kancelárie sprostredkovali zájazd, v ktorého cene bola prechádzka okolo zničeného reaktoru číslo 4, po opustenom meste Pripjať a nakoniec ekologický obed v miestnej kantíne. Návštevnosť bola najvyššia práve tento rok v apríli, kedy si svet pripomenul 25. výročie nešťastnej udalosti.

Turistov lákal najmä výlet do mesta duchov, v čase pred haváriou progresívne sa vyvíjajúceho mestečka Pripjať. Pohľad na opustené domy, zhrdzavený lunapark, živoriacu faunu a flóru a schátralé sídliská vytváral v cudzincoch silný emotívny zážitok.

Naopak, pri pohľade na hodnoty, ktoré nameria dozimeter v blízkosti sarkofágu, behá mráz po chrbte. Rádioaktivita je tu až 70-krát vyššia ako stanovená norma. Lokalita preto lákala dobrodruhov z celého sveta.

Ukrajinské úrady však v júni rozhodli, že na miesto najhoršej jadrovej elektrárne sa už turisti nedostanú. Za organizovaný výlet do mesta Pripjať a k elektrárni platili približne sto dolárov na osobu, čo pri ročnej návštevnosti 10 tisíc turistov vynieslo až milión dolárov. No podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry nie je jasné, kde peniaze končili.

Úrady preto stopli ďalšie zájazdy k sarkofágu a vyzvali ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré má oblasť v správe, aby informovalo vládu o každom zarobenom doláre.

Hovorca generálneho prokurátora Alexander Amplejev vidí možnosť riešiť pretrvávajúce problémy zóny opätovným investovaním zisku do zamorenej oblasti. Ministerstvo však odporuje, že oblasť už nikdy nebude obývateľná a slúžiť by mala na iné účely – napríklad ako plocha pre vybudovanie veterných a solárnych elektrární.

Obe strany v súčasnosti čakajú na rozhodnutie súdu. Dovtedy rádioaktívna zóna zostáva pre turistov uzavretá.

 

Zdroj/autor: idnes.cz, Dominika Babulicová, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa