Futbal, tango a steaky: Buenos Aires prekypuje vášňou v každej podobe

2016-11-16 12:00:00 |   |    | 

Buenos Aires pripomína európske metropoly, okorenené juhoamerickým temperamentom. Miestni obyvatelia "Porteños" milujú dobrú náladu, chutné jedlo, tango a futbal a ich vášeň k životu vidno na každom kroku. Hlavné mesto Argentíny je živé, vášnivé a hriešne dobré. Zaručene sa dostane „pod kožu“ každému návštevníkovi.



 

Juhoamerickú metropolu založil Španiel Pedro di Mendoza v roku 1535, najviac však prekvitala v 18. storočí. Práve vtedy sa Buenos Aires stalo hlavným mestom novovzniknutého španielskeho vicekráľovstva La Plata a v roku 1880 aj hlavným mestom Argentínskej republiky.

Ako je známe, miestni obyvatelia milujú dobrú náladu, tango a futbal. Ak túžite tancovať tento temperamentný tanec dokonale, odporúčame vám vyhľadať učiteľa tanca z tohto mesta, prípadne ho osobne navštíviť.

V turisticky obľúbenej štvrti mesta La Boca nájdete ulice s pestrofarebnými domami a veselými ľuďmi. Práve tam spoločne so štvrťou San Telmo údajne tango vzniklo. Domáci sú na túto skutočnosť patrične hrdí a svoje umenie predvádzajú na „každom rohu.“

Pri potulkách mestom môžete využiť spoľahlivú verejnú dopravu. Najpoužívanejšia je podzemná dráha „subte“, ktorá je najstaršou v celej v Latinskej Amerike. Dostanete sa ňou z centra mesta napríklad aj do Plaza Italia či Chacarita. Ďalším dopravným prostriedkom sú klasické autobusy, niekedy sú jediným možným spôsobom dopravy na vzdialené predmestia.

Buenos Aires je v celom regióne známe ako centrum nákupov. Okrem veľkých nákupných centier tu nájdete i malé butiky a schované obchodíky, ktoré lemujú väčšie i tie menšie ulice mesta. Obrovské trhy navštevujú davy ľudí vo štvrti San Telmo. Mesto je preslávené koženými výrobkami vysokej kvality, takisto aj ďalšími tradičnými remeselnými výrobkami. Vďaka hospodárskej kríze a nemožnosti importovať mnoho svetových obchodných značiek vznikol priestor pre domácich dizajnérov. Práve tí produkujú jedinečnú módu, ktorú nenájdete nikde inde na svete. Ak si zoženiete špeciálne nákupné mapy tzv. Golden Map, ľahko nájdete mnoho obchodov s výhodnými cenami a peknými výrobkami.

Niektoré z nich sa nachádzajú aj na námestí Plaza de Mayo, ktoré je plné obchodov s módou a kaviarňami, no navštíviť tu môžete aj katedrálu, radnicu,  národnú banku. Centrom námestia aj celého mesta je však najmä prezidentský palác Casa Rosada, ktorý dostal svoj prezývku podľa netradičnej ružovej farby.

K ďalším dominantám patrí 68 metrov vysoký Obelisco, ktorý bol postavený ako v roku 1936 pri príležitosti 400. výročia prvých španielskych obyvateľov Argentíny. Nachádza sa na Námestí republiky a  jeho autorom je argentínsky architekt Alberto Prebisch.

V Buenos Aires sa nachádza aj jedno z najkrajších kníhkupectiev na svete El Ateneo Grand Splendid. Navštíviť ho môžete v budove bývalého divadla z roku 1919, ktorá neskôr slúžila ako kino. V roku 1929 tu dokonca mohli argentínski diváci po prvýkrát vidieť zvukový film. Od februára 2000 sa v nádhernej historickej budove nachádza kníhkupectvo, ktoré každoročne navštívi viac než milión ľudí.

Vynechať by ste nemali ani zaujímavú budovu v tvare huby na mieste, kde v minulosti stál dom Evy a Juana Peróna. Na prvý pohľad vám pripadá, akoby spadla z oblakov, no vedzte, že v nej sídli knižnica Biblioteca Nacional. V jej každodennom programe nájdete intelektuálne debaty a výstavy i mnohé akcie pre deti.

Tú najbizarnejšiu stavbu sme vám už predstavili, teraz si pozrime tú najkrajšiu. Toto ocenenie si pravdepodobne zaslúži argentínsky parlament na Plaza del Congreso zo začiatku 20. storočia.

  

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa