Unikát nielen na Slovensku - jaskyňa pre potápačov

2011-10-07 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Morské oko je odvčera osemnástou oficiálne sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Nachádza sa v Tornali a prístup do nej majú len potápači. Jaskyňa nemá s morom už dnes nič spoločné. Je to zatopená priepasť, ktorú vodami napája Slovenský kras.



V minulosti bola vodná priepasť potápačom prístupná. Po zmene zákona o ochrane prírody sa však všetky jaskyne stali prírodnými pamiatkami a potápači už Morské oko v Tornali navštevovať nesmeli.

Samospráve sa podarilo zaradiť priepasť do zoznamu sprístupnených jaskýň. Vodná priepasť nie je sprístupnená pre bežných turistov. Najskôr sa treba ohlásiť na mestskom úrade a dohodnúť sa na termíne návštevy. Pred vstupom skontroluje špecialista kyslíkové prístroje a až potom sa môžu potápači vydať pod hladinu. Z toho vyplýva, že do Morského oka môžu vstúpiť len potápači.

Voda v priepasti obsahuje vápenec a stopy horčíka. Do Tornale priteká podzemím až zo Slovenského krasu a Slovenského Rudohoria. Na vrchu je vrstva nepriepustného ílu. Voda však preteká až pod touto vrstvou. Prúdi v klesajúcich blokoch pod výplňou rimavskej kotliny. V Tornali sa dostávajú na povrch vďaka hydrostatickému tlaku.

Navyše, keď voda prúdi pod tlakom a má isté chemické zloženie, je aj agresívnejšia na okolité horniny. Aj preto sa môže takmer s určitosťou povedať, že v okolí sa nachádzajú ďalšie, doteraz ešte neobjavené jaskyne.

Sedemnásť sprístupnených jaskýň na Slovensku má väčšinou krasovú vápencovú výzdobu alebo sú ľadové. Morské oko v Tornali je jaskynným unikátom nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

V Morskom oku navyše žijú aj vzácne ráčiky, ktoré potrebujú pomerne teplú vodu. Tá sa pohybuje okolo 17 stupňov Celzia. Obdivovatelia praveku nájdu na dne priepasti aj skamenené pozostatky mora. Najčastejšie sú to odtlačky ježoviek.

 

Zdroj/autor: tasr, ssj, drom

Foto: tasr

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa