Ľadová jaskyňa v Demänovskej doline opäť otvorená

2016-05-18 11:23:56 |   |    | 

Po takmer ôsmich mesiacoch je pre turistov opäť prístupná ľadová jaskyňa v Demänovskej Doline neďaleko Liptovského Mikuláša. Otvorená by mala byť do konca septembra.



"V zimnom období sa jaskyňa regeneruje z leta a postupne sa prechladzuje. Druhý dôvod, prečo je v zime zatvorená je to, že sa tam vyskytuje pomerne významná fauna. Je to najvýznamnejšie zimovisko netopierov na Slovensku," povedal správca jaskyne Michal Lopčiansky. Jej výnimočnosť podľa neho spočíva v spojení sintrových a ľadových útvarov na jednom mieste, ktoré je možné na svete nájsť len výnimočne. "Zaujímavosťou sú aj dobre zachované podpisy známych štúrovcov na stenách. Je to aj vďaka tomu, že sú chránené tenkou sintrovou hmotou, ktorá sa vytvára v malom množstve," doplnila sprievodkyňa Veronika.

Celoročne možno nájsť v jaskyni ľadovú výzdobu. Jej vzhľad do veľkej miery ovplyvňujú teploty ovzdušia v zimnom období. "Záleží to od toho, ako sa jaskyňa počas zimy prechladí. Podľa toho, aká zima je na povrchu, sa prechladzujú aj všetky jaskynné priestory," opísala sprievodkyňa. Ostatné zimy neboli podľa správcu k jaskyni zhovievavé. "Na to, aby mohlo prechladzovanie vôbec začať, potrebuje teploty pod mínus päť stupňov Celzia. Zimy boli slabé, prechladzovanie tiež a dôsledkom toho je, že viac ľadu sa v letnom období roztopí, ako v zime pribudne," dodal Lopčiansky.

Demänovská ľadová jaskyňa predstavuje severnú časť svetoznámych Demänovských jaskýň. Pozoruhodná je výskytom trvalej ľadovej výplne, bizarnými a mohutnými tvarmi podzemných priestorov, vzácnou jaskynnou faunou, ako aj bohatou históriou. V jaskyni je dávno známe nálezisko kostí rôznych stavovcov vrátane jaskynného medveďa, ktoré v prvej polovici 18. storočia považovali za kosti drakov. Preto sa nazývala aj Dračia jaskyňa.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa