Stanišovská jaskyňa v plnej kráse: Zdobí ju nádherná ľadová výzdoba

2017-01-13 08:00:00 |   |    | 

Stanišovská jaskyňa v turisticky vyhľadávanej Jánskej doline získala netradičnú ľadovú výzdobu, podľa jaskyniarov najkrajšiu od jej sprístupnenia. Ľadové cencúle alebo ciagle, ako ich miestni volajú, sa vplyvom prúdenia vzduchu každý deň menia. Najmenším návštevníkom často pripomínajú rôzne rozprávkové bytosti.



 

"V predchádzajúcich rokoch boli v zime kolísavé teploty. Keď klesli, tá ľadová výzdoba začala rásť, no o pár dní sa už topila. V súčasnosti sú dlhodobo mínusové teploty, preto voda, ktorá presakuje do jaskyne a kvapká, zamŕza," povedal pre TASR jaskyniar Jíři Vyhnal. Ľadové úkazy môžu v priaznivých podmienkach podľa neho narásť aj do dvojmetrovej dĺžky.

Ľadová výzdoba si miesto svojho výskytu nevyberá, príroda ju často umiestni aj priamo na chodník. "Každé ráno ho čistíme a ľad na ňom rozbíjame, aby si niekto pri prehliadke neublížil. Ľadové kvaple za jednu noc narastú približne vo veľkosti päste dospelého človeka," priblížil. V tomto roku sa podľa neho rozšírili až do polovice dĺžky prehliadkovej trasy, čo sa doteraz ešte nestalo.

Stanišovská jaskyňa je najvýznamnejším zimoviskom netopierov v Jánskej doline. Aj v týchto dňoch ich tam hybernuje približne päť druhov. "Návštevníci si mnohokrát myslia, že ide o atrapy a nedôverčivo na ne pozerajú. Niektoré netopiere si svoje miesto nájdu priamo pri chodníku, turisti si ich môžu pozrieť zblízka," doplnil dlhoročný jaskyniar.

Stanišovská jaskyňa je otvorená celoročne, ľadová výzdoba ju bude zdobiť až do jari, kým sa neroztopí. Posledný kus ľadu jaskyniari každoročne využívajú 1. mája na podujatí Pochovávanie ciagľa, keď sa pripravujú na príchod letnej turistickej sezóny.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa