V priepasti Belianskej jaskyne objavili nepreskúmanú chodbu

2017-01-23 12:01:17 |   |    | 

Spišskobelianski jaskyniari zaznamenali počas plánovaného prieskumového zostupu do priepasti Peklo v Belianskej jaskyni úspech, podarilo sa im preniknúť do pre nich nepreskúmanej chodby.



Asi 40 metrov hlboká priepasť Peklo pre jaskyniarov nebola neznáma, na jej dno zostúpili už v minulosti, aby ju preskúmali a potom aj zamerali. „Teraz do nej opäť zostúpili najmladší členovia jaskyniarskej skupiny. Jej prieskum bol korunovaný úspechom. Z jej dna po odhrabaní balvanitého nánosu prenikli do rozvetvujúcej chodby dlhej asi 100 metrov, v ktorej sa na jej konci nachádza menšie nehlboké jazierko azda so sifónom (náhle zúženie krasovej podzemnej chodby, pri ktorom sa strop skláňa do pevnej alebo tekutej výplne jaskyne, pozn. red.) brániacim v ďalšom postupe,“ uviedol speleológ a prírodovedec Stanislav Pavlarčík. Podľa jeho slov je tento objav výzvou na ďalší náročný prieskum, ktorý by mohol osvetliť históriu objavu týchto priestorov a tiež odkryť ďalšie pokračovanie do útrob záhadnej a perspektívnej Belianskej jaskyne.


Priepasť Peklo preskúmali po prvýkrát jaskyniari pod vedením Vojtecha Benického v roku 1939. Dovtedy podľa Pavlarčíka nebola od roku 1881 preskúmaná ani objaviteľmi a ani sprístupňovateľmi Belianskej jaskyne. V roku 1955 ju preskúmali aj poľskí jaskyniari.


Jaskyniari z Jaskyniarskej skupiny Spišská Belá, ktorí sú združení v Slovenskej speleologickej spoločnosti, prenikli do spomínanej chodby v priepasti začiatkom januára. Prienik jaskyniarov v zložení Michal Grivalský, Richard Leščák, Ján Lizák, Igor Michlík, Martin Plučinský a hosť Matej Rehák do týchto priestorov, zrejme známych prvým prieskumníkom, novou cestou, je tak či tak podľa Pavlarčíka významný úspech.


Belianska jaskyňa je jedinou pre verejnosť sprístupnenou jaskyňou na území Tatranského národného parku. Jej celková dĺžka je 3 829 metrov s hĺbkou 168 metrov. Prehliadková trasa pre verejnosť meria 1 370 metrov s prevýšením 112 metrov, informovala PR manažérka mesta Spišská Belá Alexandra Olekšákov

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa