Zlá diera: Jedinú jaskyňu v Prešovskom kraji prevádzkuje otec známej speváčky

2017-04-05 11:59:54 |   |    | 

Jedinou sprístupnenou jaskyňou na území Prešovského okresu je Zlá diera (Zla džura). V sobotu 1. apríla ju opäť otvorili po zimnej prestávke a návštevníci sa znova môžu vydať na tajuplnú výpravu do podzemia.



 

Zlá diera vznikla v kryhe vápencov a dolomitov, zasahuje z pohoria Branisko do prevažne pieskovcovej vrchoviny Bachureň. V jaskyni zimuje okolo 250 netopierov, ktoré zoológovia radia do 12 druhov. Najpočetnejší je podkovár malý a netopier veľký.

Jaskyňu sprístupnili verejnosti pred 18 rokmi. Návštevník si môžu vybrať základnú, asi 40-minútovú nenáročnú trasu, ktorú zvládnu aj deti, alebo speleologickú trasu s obmedzeným počtom návštevníkov. Pri voľbe náročnej trasy návštevníkovi zapožičajú aj kombinézu.

Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, hostia dostanú prilbu a svietia si tradičnými jaskyniarskymi karbidkami, prípadne môžu použiť vlastné svetlo.

Vlaňajšiu sezónu považuje prevádzkovateľ jaskyne Rudolf Košč – otec speváčky Katky Koščovej za veľmi dobrú. Odkedy jaskyňu sprístupnili verejnosti, navštívili ju turisti zo 65 štátov sveta, boli medzi nimi aj hostia z ďalekej Kolumbie, Chile, Južnej Afriky či Nového Zélandu, z Európy zo všetkých krajín. Košč pre TASR uviedol, že ešte donedávna prevládali v návštevnosti cudzinci, v posledných rokoch sa to vyrovnalo. „Slovenské farby zachraňujú školské zájazdy, prichádzajú naši turisti a objavujú nás aj rodiny s deťmi,“ konkretizoval Košč (na archívnej foto vľavo).

Návštevníka čaká od parkoviska za obcou Lipovce smerom na Lačnov 15-minútová pešia prechádzka k jaskyni. Košč prezradil, že v lete chcú pri jaskyni rozšíriť detské preliezačky. Príroda v okolí jaskyne sa začala prebúdzať, rozkvitli viaceré druhy kvetov, rastie tu aj niekoľko vzácnych a chránených rastlín. V lese možno počuť a pozorovať mnoho druhov vtákov.

Hostí tu privítajú sedem dní v týždni. Výnimkou nebudú ani veľkonočné sviatky. V apríli sú návštevné hodiny od 9.00 do 18.00 h, od mája do konca augusta - počas hlavnej letnej sezóny majú otvorené o hodinu dlhšie. Prevádzková doba sa prispôsobuje svetlu, v septembri, októbri a novembri sa čas návštev opäť skracuje.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Facebook
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa