Demänovská jaskyňa slobody - klenot medzi jaskyňami

2019-04-22 00:00:01 |   |    | 

Naša najnavštevovanejšia sprístupnená jaskyňa sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier. Je súčasťou Národnej prírodnej pamiatky Demänovské jaskyne, ktorá je s celkovou dĺžkou asi 50 kilometrov najdlhším jaskynným systémom Slovenska.



 

Demänovská jaskyňa slobody víta svojich návštevníkov prekrásnou sintrovou výplňou rôznych farieb. Vznikla podzemnou činnosťou riečky Demänovky, ktorá tu vytvorila i niekoľko čarokrásnych jazierok. Vchod do jaskyne je situovaný v dolinke Točište, v nadmorskej výške asi 870 m.

Jaskyňa bola objavená v roku 1921, už o tri roky neskôr sprístupnili verejnosti jej prvú časť (od Mramorového riečiska cez Veľký dóm až po Zlaté jazierko). Od roku 2004 sa začalo s objavovaním Demänovskej medvedej jaskyne s dĺžkou 1,6 kilometra, ktoré sa prekopaním zanesenej chodby stala súčasťou Jaskyne slobody. Po ďalších objavoch má prírodná pamiatka viac ako 11 km a jej prieskum stále pokračuje.

Demänovská jaskyňa slobody vznikla v druhohorných gutensteinských vápencoch, do ktorých sa zarezala riečka Demänovka a jej bočné prítoky. Vzniklo tak niekoľko chodieb (Mramorové riečisko, Hlinená a Suchá chodba) a ich zrútením aj viacero väčších jaskynných priestorov (Ružová sieň, Veľký dóm). Najviac obdivovaná je však unikátna kvapľová výzdoba jaskyne - špongiovité a hroznovité stalaktity, mohutné sintrové vodopády, stalagnáty či stalagmity.

Ak ich chcete v celej kráse uvidieť aj vy, musíte sa vydať z Liptovského Mikuláša smerom na Jasnú. Dĺžka trasy je asi 13 kilometrov, využiť môžete osobné auto alebo verejnú dopravu. Najbližšia zastávka k jaskyni má názov „Demänovská dolina, Jaskyňa slobody“.

V čase našej návštevy sa na parkovisku vyberalo jednorazové parkovné 6 eur. Je to spôsobené tým, že sa nachádza na súkromnom pozemku, s ktorým SSJ nemá nič spoločné. Od parkoviska vedie k jaskyni serpentínový chodník s dĺžkou asi 400 metrov a prevýšeným 67 m. Výstup hore trvá 10 – 15 minút a vedie po trase náučného chodníka. Vďaka nemu sa dozviete niečo viac o vzniku jaskýň, ale aj o tunajšej faune a flóre.

Demänovská jaskyňa je otvorená denne okrem pondelka. Vybrať si môžete dlhý alebo tradičný okruh, rozdiel medzi nimi je v dĺžke trasy. Tradičný okruh meria 1150 metrov a trvá asi 60 minút. Dlhý okruh má až 2150 m a prejdete ho cca za 100 minút. Časy vstupov: 9:30, 11:00, 12:30, 14:00 (tradičný okruh) a o 13:00 (dlhý okruh).

Rôzna je aj cena vstupného, za tradičný okruh zaplatíte 8 eur (dospelí), 4 eurá (deti), resp. 7 eur (študenti). Dlhý okruh vás vyjde na 15 eur (dospelí), 7,50 eura (deti) a 13 eur (študenti). Využiť môžete aj možnosť fotografovania či natáčania videa, priplatíte si však 10 eur. Mimoriadne vstupy stoja 50 eur. V jaskyni je priemerná teplota od 6,1 do 7 °C, nezabudnite si preto zobrať teplú bundu, aby ste nenachladli.

Relatívna vlhkosť sa pohybuje od 94 do 99 %, vďaka tomu sa v jaskyni dobre dýcha najmä ľuďom s dýchacími problémami (alergie, astma). Ovzdušie, aerosól, pôsobí blahodarne na dýchacie orgány, takže návšteva jaskyne môže byť príjemným zdravotným benefitom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa