Belianska jaskyňa

2010-09-12 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti jaskyne pretrváva už 125 rokov, zákonitosti jej vytvárania sa doteraz úplne neobjasnili.



Názov: Belianska jaskyňa
Zadelenie: Národná prírodná pamiatka
Katastrálne územie: Tatranská Lomnica
Okres: Poprad
Geomorfologická jednotka: Belianske Tatry
Dĺžka: 3 641 metrov
Hĺbka: 160 metrov 

 

Poloha jaskyne

Nachádza sa na severnom svahu Kobylieho vrchu vo východnej časti Belianskych Tatier. Leží v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry na území Tatranského národného parku. K vchodu v nadmorskej výške 890 metrov vedie z Tatranskej Kotliny náučný chodník, ktorý prekonáva výškový rozdiel 122 metrov.

Ako sa tam dostať

Lesná cesta k Belianskej jaskyni s dĺžkou približne 1 kilometer a prevýšením 122 metrov vedie z obce Tatranská Kotlina vo východnej časti Belianskych Tatier niekoľko kilometrov severovýchodne od Tatranskej Lomnice. Na chodníku sú umiestnené tabule náučného chodníka a výstup trvá asi 25 minút.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy

Tatranská Kotlina (autobus)

Prístup autom do osady Tatranská kotlina

Z Popradu smer Smokovce, Tatranská Lomnica, Tatranská kotlina – 30 kilometrov. Zo Starej Ľubovne cez Spišskú Belú smer Tatranská Javorina – 40 kilometrov

Prehliadková trasa

Prehliadkový okruh má dĺžku 1 370 metrov s prevýšením 125 metrov, na trase je 860 schodov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3°C.

Počas prehliadky jaskyne môže návštevník obdivovať sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase je v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby.

K starej administratívnej budove Belianskej jaskyne pribudla v roku 2008 nová administratívna budova.

 

 

Kontakt:
Správca: Ing. Jozef Bachleda
059 54 Tatranská Kotlina
Tel.: +421/ (0)52/ 446 73 75
E-mail:
belianj@ssj.sk

 

Zdroj/autor: ssj, drom
 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa