Americké mestá duchov

2012-04-10 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Mestá duchov, kedysi plné života, dnes zívajú prázdnotou a líšky tam dávajú dobrú noc.



Tieto úplne alebo do značnej miery opustené miesta sa v Spojených štátoch nachádzajú zväčša na západe krajiny.

Mnoho z nich bolo založených počas trvania tzv. zlatej horúčky. Po jej skončení sa však obyvatelia pri hľadaní práce presunuli do iných  miest. V súčasnosti sa tieto "mestá duchov" tešia veľkej popularite medzi turistami a aj preto sú niektoré z nich chránené, aby si zachovali svoj unikátny charakter.

 

  • Bodie, Kalifornia

Toto bývalé mesto zlatej horúčky malo takmer 10 tisíc obyvateľov ku koncu roka 1870. Pomalý pokles počtu obyvateľstva trval až do 20. storočia. Napokon jeho poštu zatvorili v roku 1942.

 

  • Thurmond, Západná Virgínia

Mesto uhlia prekvitalo ku konca roka 1800, ale v roku 2000 sa počet jeho obyvateľov znížil na sedem. Napokon depo Chesapeake & Ohio Railway (železnica) bolo zmenené na múzeum.

 

  • Santa Claus, Arizona

Vznik mesta sa datuje do roku 1937. Kvôli jeho názvu sa z neho stalo turistické miesto s mnohými nehnuteľnosťami, ktoré mali prilákať kupcov, s mnohými hostincami a reštauráciami s vianočnou tematikou vo vyprahnutej púšti. Popularita Santa Claus postupne klesla v roku 1970. Všetky podniky v meste, ktoré tam ešte zostali, boli zatvorené v roku 1995.

 

  • Calico, Kalifornia

Keď cena striebra klesla v roku 1890, to bol začiatok konca pre toto banícke mesto v južnej Kalifornii. Mestom duchov sa stalo od roku 1907.

 

  • Goldfield, Arizona

Mestu sa darilo v roku 1890 počas éry zlatej horúčky, potom zomrelo a opätovne sa zrodilo niekoľkokrát. V roku 1960 bolo zrekonštruované pre turistov, ktorí si tu mohli pozrieť napríklad prestrelky v uliciach.

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, jr, drom

Foto: travelerstipsnpics.com, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa