Père-Lachaise, najnavštevovanejší parížsky cintorín

2012-02-23 17:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Cintorín nepredstavuje tradičnú turistickú zastávku, atrakciu, kam by sa hrnuli davy cestovateľov. To platí takmer všade s výnimkou Paríža. Vo francúzskom hlavnom meste sa po priemyselne-estetickej Eiffelovke, skvostnom Notre-Dame a hriešnej štvrti Montmartre s radosťou poprechádzajte aj po slávnom Père-Lachaise.



Hemingway nazval Paríž „pohyblivým sviatkom“ a vedel, o čom hovorí. Parížania vždy túžili byť jedineční. Nielen počas života. A tak sa pietne miesto posledného odpočinku zmenilo na honosné predstavenie - na cintoríne Père-Lachaise nájdete len málo klasických náhrobných kameňov a jednoduchých krížov. Niekto by povedal gýč, ale pre obyvateľov mesta najlepší spôsob zostať „nóbl“ aj po svojej smrti.

Hmlisté parížske ráno vonia po káve a čerstvých bagetách. Pred mohutným a ošumelým tehlovým múrom si začínajú svoje stánky rozkladať kvetinári, v blízkej trafike kupujeme mapku. Bez nej sa najslávnejší a najväčší cintorín Paríža stáva nekonečným labyrintom ticha pod korunami storočných stromov. Z rušného bulváru vstupujeme jednou z troch brán na jeho rozľahlé územie nachádzajúce sa vo východnej časti mesta len kúsok od centra, takmer v srdci francúzskej metropoly.

V skorých ranných hodinách sem zablúdi len pár jednotlivcov. Sivasté dláždené chodníky sa prepletajú v uličkách, všímame si masívne náhrobky, machom zarastené hrobky, kúsok pozoruhodnej architektúry a sochárskeho umenia na neobvyklom mieste.

Za viac ako 200 rokov od prvého smútočného obradu pribudlo na ploche asi 44 ha až 70 tisíc hrobov. Prestíž cintorínu zabezpečovali slávne osobnosti, a za krátky čas sa Père-Lachaise stal najdrahším na svete.

No turisti sem nechodia len kvôli melancholickej atmosfére a bizarným pomníkom. Svoje miesto tu našli mnohí významní spisovatelia, skladatelia, speváci či maliari. A aj keď sa historici a znalci umenia chytajú za hlavy, najnavštevovnejším je hrob speváka Jima Morrisona, kde od jeho smrti v roku 1971 fanúšikovia pravidelne usporadúvali bujaré oslavy. Frontman skupiny The Doors sa tak stal na cintoríne neobľúbeným susedom a v súčasnosti je jeho nenápadný hrob oplotený a prísne strážený policajnou hliadkou.

Okrem neho tu však odpočívajú aj iné známe osobnosti ako šansoniérka Edith Piaf, hudobný skladateľ Chopin, známa americká prozaička a kritička Gertrude Steinová či spisovatelia Molière, Balzac a Oscar Wilde. Práve jeho mohutný náhrobok je častým cieľom turistov a je posiaty tisíckami „bozkov“. Ako vám však šarmantný predavač kvetín s iskrivým pohľadom naznačí, nie všetky sú z pier príslušníčok nežného pohlavia.

Virtuálnu prechádzku ponúka stránka http://www.pere-lachaise.com/.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa