Krimmelské vodopády, najväčšie v Európe

2012-08-08 09:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Pravdepodobne najväčšie vodopády Európy sa nachádzajú neďaleko horskej dediny Krimmel (západná časť Rakúska, v spolkovej republike Salzbursko). Ich presná lokalizácia je pramenná oblasť Salzach, ktorej súčasťou je horská riečka Krimmel Ache. Tá zbiera vodu zo 17 potokov vytekajúcich z ľadovcov Zillertalských Álp. Sú súčasťou Národného parku Hohe Tauren a v roku 1967 dostali Európsky diplom pre ochranu prírody.



Názov Krimmelské vodopády je odvodený podľa pomenovania jedného z plemien kráv.  Ich výška je 380 m. Krimmel Wasserfall (Krimmelské vodopády v preklade z nemčiny) sú trojstupňové. Z horného stupňa vodopádov padá voda z výšky 145 m, zo stredného stupňa z výšky 100 m a z dolného stupňa z výšky 140 m.

Okolo vodopádov vedie upravený turistický chodník s priamymi vyhliadkami na vodopády, určite sa zastavte na niektorej z nich. Pokocháte sa nádhernými a neopakovateľnými výhľadmi. Chodník vedie až na horný stupeň vodopádov, tento výstup je dosť náročný, nechajte si preto naň dostatok času.

Ročne pretečie vodopádmi okolo 177 miliárd litrov vody. Preto v minulosti lákali budovateľov veľkých energetických diel. Nakoniec došlo k tomu, že časť vody bola odvedená na pohon 19 turbín.

Ročne navštívi tento prírodný unikát okolo 350 tisíc návštevníkov, zaraďte sa medzi nich, Krimmelské vodopády sa vám za to odvďačia rajským pokojom a priezračne čistou prírodou, ktorá je ako stvorená pre oddych.

 

Zdroj/autor: wasserfaelle-krimml.at, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa