Po stopách Krištofa Kolomba

2012-09-11 13:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Nebyť jeho a túžby dostať sa do Indie, Amerika sa dnes nevolá Amerika, hoci, ktovie... O tom, kde sa Krištof Kolumbus naozaj narodil, sa stále vedie polemika. Za jeho najpravdepodobnejšie rodisko možno považovať Janov, v Taliansku však strávil budúci slávny námorník len krátky čas, podobne ako v Portugalsku.



Najtesnejšie sa jeho dobrodružný príbeh spája s kráľovstvom Izabely Kastílskej a Ferdinanda Aragónskeho, teda so Španielskom. Niet preto lepšieho miesta, kde hľadať stopy Kolomba, než tento kút sveta, presnejšie jeho južná časť, Andalúzia.

 

Všetko začalo v kláštore

Pátranie po stopách objaviteľa Ameriky by malo začať návštevou kláštora La Rábida neďaleko mesta Huelva. Tu Kolumbus konzultoval svoje odvážne plány a vďaka intervencii pátrov kláštora Juana Péreza a Antonia de Marchena sa stretol s bratmi Pinzónovcami, budúcimi kapitánmi dvoch karavel Pinty a Nine, ktoré spolu so Santa Mariou dorazia v roku 1492 do Ameriky.

 

Vitajte na palube

Kláštor La Rábida je dnes v správe františkánskych mníchov, ktorí tam stále žijú a turistom denno-denne približujú históriu kláštora spojenú s postavou Krištofa Kolomba. Len niekoľko stoviek metrov od kláštora je ďalšie zaujímavé miesto, ktoré nemožno obísť.

Makety troch Kolombových lodí v životnej veľkosti. Boli vytvorené pri príležitosti výstavy Expo, ktorá sa v roku 1996 konala v Seville. Santa Maria, Pinta a Nina oboplávali takmer celý svet, aby nakoniec zakotvili na svojom dnešnom mieste. Návštevník areálu sa môže dostať na palubu, otočiť kormidlom a chvíľu sa tak cítiť ako ozajstný námorník.

Palos de la Frontera by bola nenápadná andalúzska dedinka, keby sa nestala rodiskom bratov Pinzónovcov, čo je jeden z dôvodov, prečo púta pozornosť. Tým ďalším je dnes vyschnutá kamenná studňa, z ktorej si Kolombovi námorníci vzali zásoby pitnej vody na cestu. Palos de la Frontera má ešte jednu zaujímavosť: kostolík, v ktorom bol slávnostne pokrstený Krištof Kolumbus. Nebol to jeho prvý krst, ale týmto sa stal symbolickým synom Španielska a mohol pod jeho vlajkou hľadať neznáme končiny.

 

Pri Kolombovom hrobe

Najideálnejším miestom na ukončenie výletu po stopách Krištofa Kolomba je Sevilla. Nielen pre to, že tam podávajú skvelé tapas, ale kvôli tomu, že jej majestátna katedrála ukrýva telesné pozostatky nesmrteľného námorníka. A keď už v Seville budete, okoštujte aj tie tapas.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa