Indonézia: vodičský preukaz za 4 hodiny!

2013-06-29 14:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Krajina, kde sa občas zatrasie zem, prípadne vybuchne sopka. Ľudia sú ochotní a po návšteve bankomatu sa človek cíti ako milionár. Jazdí sa šialene, ale ohľaduplne. Naše pravidlá tam neplatia a ich zákony sú pre nás nepochopiteľné. Ak máte chuť utiecť zo stereotypu, nájdete tu, čo hľadáte. Indonézia je totiž ako iný svet.



Lepšie ako Formula 1

Väčšina rozumných ľudí si na cestu po Jakarte, hlavnom a najväčšom meste Indonézie, zvolí sprievodcu. Sú milí, ochotní a dochvíľni. Nastúpite do mikrobusu a vydáte sa na cestu po neznámej krajine. Sprievodca vám s úsmevom opisuje ulice veľkomesta a vy máte pri pohľade na jeho jazdu čelo zaliate potom a pohľad plný hrôzy. A keď sa dozviete, že na vodičský preukaz tu stačí pár hodín, pred očami sa vám premieta celý život.

Avšak rýchlo pochopíte, že na to, aby ste sa v tamojšej premávke naučili šoférovať, nie je potrebný dlhší čas. Na prvý pohľad sú miestne cesty jeden veľký chaos. Tisícky skútrov sa preplietajú pomedzi najrôznejšie autá, pričom o živote a smrti rozhodujú centimetre.

 

Na jazdu stačí niekoľko jednoduchých pravidiel

1. Jazdí sa vľavo: Naozaj sa jazdí vľavo. Odvážiť sa ísť v protismere by bol pokus o samovraždu. Občas sa o to nejaký skútrista pokúsi, ale takéto snahy sú naozaj výnimočné.

2. Semafory - červená, oranžová, zelená: Farby sú rešpektované, ale červená neznamená striktné stop. Je skôr vnímaná ako „prednosť v jazde“. Vodiči zastanú na červenú presne v momente, keď z vedľajšej ulice vychádzajú autá a bez zbytočnej pauzy nadviažu na prúd vozidiel a skútrov pred nimi.

3. TÚT: Krátke zatrúbenie znamená, že šofér pred sebou zbadal voľné miesto a chystá sa obsadiť ho. Kto urobí „tút“ prvý, má na dané voľné miesto právo a ostatní to rešpektujú.

4. TUTÚT: Dve krátke zatrúbenia po sebe znamenajú, že šofér upozorňuje okolie na svoju existenciu. Pre istotu, aby sa mu nikto nepchal pred auto. Keď urobí „tutút“, znamená to, že už by nikto nemal urobiť „tút“. Hovorí to niečo v zmysle: „Zdá sa ti, že je tu miesto? Miesto tu nie je, som tu ja.“

5. TUTUTÚT: Tri krátke zatrúbenia znamenajú obavu, vidinu nebezpečia a požívajú sa len zriedka.

6. Píšťalka: Zboku do vozovky smelo vkročí človek s píšťalkou. Rázne zapíska, autá na hlavnej ceste zastanú a na cestu sa môže dostať vozidlo z hotela alebo z iného parkoviska. Píšťalka ma väčšiu prioritu ako TÚT alebo TUTÚT, je všeobecne rešpektovaná.

7. Nikoho neohroz: Toto je základné pravidlo. A funguje. Je to podobné ako na lyžiarskych svahoch. Nesmiete ohroziť nikoho pred sebou. To, čo sa deje za vaším chrbtom, riešia tí, čo idú za vami.

Tieto pravidlá obyvateľom mesta stačia a za štyri hodiny sa naučiť dajú. Dopravné značky ako ich poznáme u nás, sa používajú málo. To, kto má prednosť, je buď jasné zo situácie, alebo dané akýmsi zvykovým právom. Nikto s tým problém nemá.

Na cestách stále vznikajú a zanikajú nové dopravné pruhy. Na to, aby systém fungoval, je nevyhnutná určitá mentalita vodičov. Aj najzložitejšie situácie riešia s pokojom. Vodičom ani nenapadne rozčuľovať sa a zúrivo vytrubovať. V tomto kraji sa hnev (podobne ako nevedomosť či túžba) považuje za chorobu mysle.

Milióny ľudí sledujú priame prenosy nadupaných športiakov. V porovnaní s jazdou po cestách v Jakarte je to takmer nuda. Väčšina domácností má vzhľadom na priemernú veľkosť rodiny pomerne veľké autá. Pre nás ostáva skutočnou záhadou, ako je možné, že v tomto bláznovstve, ktoré považujú za bežnú cestnú premávku, ostávajú tátoše čisté a bez škrabancov.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa