Tanec s africkým kmeňom Masajov

2012-11-26 10:00:00 |   |    | 

Po dlhom sťahovaní v minulosti sa usadili v dnešnej severnej Tanzánii a juhozápadnej Keni. Majú povesť nespútaných bojovníkov. Ich zachovávanie si pôvodného spôsobu života je v dnešnom modernom svete obdivuhodné. Takí sú Masajovia.



Afrika má vždy čo ponúknuť, či je to fauna, flóra alebo rozmanitosť kultúr a tradícií. Mnoho ľudí aj dnes odmieta žiť moderným štýlom života a rozhodne sa pre dodržiavanie starých zákonov kmeňa Masajov.

Tento veľký kmeň žije v Keni a Tanzánii. Ich boh sa volá Enkai alebo Engai a sídli na hore Ol Doinyo Lengai. Enkai kedysi vlastnil všetok dobytok. Podľa legendy, keď  sa oddeľovalo nebo od zeme, boh zoslal dobytok na zem a všetok ho daroval Masajom.

V minulosti boli veľmi obávaným kmeňom vďaka ich bojovým zvyklostiam. Nikdy nemali otrokov a ani nimi sami neboli. Ich život bol výrazom slobody a súzvuku s prírodou. Niečo z toho sa im stále podarilo udržať. Atraktívnosť Masajov sa odráža aj na obrazoch miestnych umelcov, pre ktorých sú nevyčerpateľnou motiváciou.

Ako sa dá tento kmeň odlíšiť od ostatných? U Masajov sú nápadní hlavne mladí muži, tzv. bojovníci, krásni, vysokí a štíhli, odetí v červených prehodených odevoch s bohatými ozdobami bielych korálkových náhrdelníkov a náramkov. Výrazné sú aj veľké ušné dierky - otvory, ktoré si umelo naťahujú ťažkými náušnicami tak, že im niekedy siahajú až po plecia. Robia to aj muži. Sú pre nich symbolom krásy.

Hudba a tanec sa tradične skladá zo zboru spievajúcej skupiny Masajov. Ide o jednoduché rytmy s jednou výraznou dobou, po ktorej vždy nasleduje výskok. Ženy neustále opakujú uspávanky ako chválu Bohom za ich udatných synov. Mladí muži vytvárajú harmonickú líniu niečoho podobného ako "Oooooh-Jo" a mladé dievčatá "Oiiiyo..jojo" v kontrapunkte k mužom.

Ich ďalší tanec sa volá Adamu, čo znamená „the jumping dance“. Kruh musí byť tvorený výlučne bojovníkmi, z ktorých sú dvaja v strede kruhu. Výskoky sa vykonávajú tak, že títo dvaja bojovníci sa snažia o čo najvyšší skok bez vzájomného dotyku tiel. Každá pieseň má svoju Namba štruktúru, kde po výraznom buchnutí nasleduje odozva. Spoločné rytmy sú založené na 5/4, 6/4 a 3/4 takte. Členovia skupiny môžu zvýšiť výšku ich hlasov na základe výšky skoku.

Spoznať kultúru Masajov je zážitok na celý život. Preto pri plánovaní dovolenky v tejto časti Afriky skúste myslieť na návštevu tohto kmeňa. Je krásne spoznať ich hodnoty, jednoduchosť a pohostinnosť.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa