Najnebezpečnejšie cesty sveta: pripravte sa na búšenie srdca a závraty!

2013-04-24 16:00:00 |   |    | 

Väčšina vodičov sa už stretla s nejakým nebezpečenstvom na cestách, ktorému sa radšej vyhla. Existujú však cesty, ktoré sú jedinou možnosťou a obísť sa nedajú. Práve tieto cesty, plné rôznych nástrah a ostrých zákrut, dajú zabrať aj tým najlepším šoférom.



 

  • Cesta smrti, Bolívia

Severná časť cesty Yungas alebo známa aj ako „cesta smrti“ spája administratívne centrum Bolívie La Paz s mestečkom Coroico. Na ceste dlhej takmer 70 kilometrov ročne umrie okolo 200 až 300 ľudí, o čom svedčí aj veľké množstvo pamätných krížov na jej okraji.  Kvôli tejto desivej štatistike ju organzácia Inter-American Development Bank v roku 1995 vyhlásila za najnebezpečnejšiu cestu na svete. Napriek tomu sa stala turistickou atrakciou a vyhľadáva ju stále viac zvedavých turistov.

 

  • Sibírska cesta do Jakutska, Rusko

Mnohým by oficiálna federálna diaľnica do hlavného mesta Jakutskej republiky Yakutsk mohla pripomínať horskú cestu. Mesto sa nachádza pri desiatej najväčšej rieke sveta - Lene. Teploty počas desaťmesačnej zimy tu dosahujú aj mínus 40 stupňov, avšak to neplatí pre mesiace júl a august. Keďže cesta nie je asfaltová, je prirodzené, že počas týchto mesiacov je pokrytá veľkým množstvom blata. Každoročne tu uviazne množstvo áut, ktoré sa následne stávajú terčom pre naozajstných sibírskych pirátov, ktorí vykrádajú auta a olupujú náhodných pasažierov.

 

  • Tunel Guoliang, Čína

Cesta je dlhá asi 1 200 metrov, široká 4 metre a vysoká 5 metrov. Jediným zdrojom svetla sú umelo vytesané okná v skalách tunela. Na niektorých miestach sú široké až niekoľko metrov, čo je veľmi nebezpečné pre vodičov, ktorých vôbec nič nedelí od hlbokej priepasti. Tunel, ktorý pripomína prírodný úkaz, si postavili dedinčania, a jeho výstavba trvala zhruba 5 rokov. Cesta je oficiálne sprístupnená od roku 1977 a spôsobuje ľuďom s fóbiami, ako je strach z výšok či klaustrofóbia, veľké záchvaty paniky, ktoré môžu zapríčiniť aj smrť. Len tí najodvážnejší prejdú cestu bez búšenia srdca.

 

  • Cesta Trollov (Trollstigen), Nórsko

Nezvyčajná diaľnica sa stala jednou z najobľúbenejších atrakcií tejto severskej krajiny.  Popri ceste Trollov sa nachádza 11 serpentín a v údolí Isterdalen stúpa od hladiny mora až do výšky 800 metrov. V priebehu jesene a zimy je z bezpečnostných dôvodov uzavretá a pre vodičov odvážlivcov je sprístupnená na rozmedzí mesiacov máj a október.

 

  • Cesta zo Sichuanu do Tibetu, Čína

Cesta dlhá asi 2 500 kilometrov vedie cez štrnásť hôr, ktoré dosahujú priemernú výšku štyri až päťtisíc metrov a premosťuje ju niekoľko veľtokov. Cesta bola po štvorročnej výstavbe sprístupnená v roku 1954 a denne na nej hrozia početné zosuvy pôdy, zosuvy skál či husté sneženie a lavíny. Tie ju môžu zablokovať aj na niekoľko dní. Od pralesa až po himalájske končiare môžete na vlastné oči sledovať, ako sa mení klíma. Príroda navôkol vytvára nádherné scenérie, vďaka ktorým sa cesta radí medzi najkrajšie, no zároveň aj najdesivejšie cesty sveta. Úsek autom prejdete za 8 až 10 dní!

 

  • Priesmyk Stelvio, Taliansko

Stelvio Pass Road, ako sa zvykne nazývať, je 75 metrov dlhá, nachádza sa v nadmorskej výške 2 757 metrov nad morom a vytvára najvyššie položený vydláždený priesmyk vo Východných Alpách. Svojimi šesťdesiatimi ostrými serpentínovými zákrutami spája talianske mesto Bolzano so švajčiarskymi hranicami. Cestu vyhľadáva veľké množstvo masochistických motoristov, odvážnych cyklistov či adrenalínových športovcov, keďže býva dejiskom mnohých športových podujatí.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Klaudia Horosová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa