Jamajčania ponúkajú turistom nelegálne marihuanové výlety

2013-10-10 16:00:00 |   |    | 

JAMAJKA - Jamajskí podnikavci vozia turistov na fakultatívne výlety, avšak nie k svetovo známym pamiatkam, ale do oblastí neslávne známych ako marihuanové plantáže. Ako zistila americká agentúra AP, zájazdy sú ilegálne spojené aj s ochutnávkou úrody miestnych farmárov.



V Kentucky organizujú producenti bourbonu prehliadky s degustáciou a u nás sa môžete vydať po vínnej ceste. Na Jamajke sa farmári rozhodli ponúkať program pre iný typ znalcov - za 50 dolárov vás vezmú na svoju marihuanovú plantáž. Výlety vás zavedú do miest ako Nigril na západe krajiny či Nine Mile, čo je rodné mesto reggae legendy a známeho zástancu marihuany Boba Marleyho.

Podmienkou je, že ešte pred odchodom si zafajčíte marihuanovú cigaretu so svojím sprievodcom, snáď aby ste tak dokázali, že nie ste predstaviteľ zákona. Takže dobrovoľne či nie - v každom prípade však nelegálne - musíte degustovať túto omamnú látku, ktorá je aj v samotnej „mekke“ zakázaná.

Ako reportérom AP prezradil farmár Breezy, v obľube sú najrôznejšie odrody konope. Sinsemillu (kvalitnú marihuanu zo samičích rastlín konope) preferoval spomínaný Marley, „čokoládový skunk“ je špecialitou pre ženy, no stretnete sa aj s názvami ako „fialový kush“ či „ananásový skunk“.

Pestovanie marihuany je na Jamajke zakázané, a to aj napriek tomu, že popri reggae, plážach a šprintéroch patrí k typickým znakom krajiny. Práve tým sa oháňajú aj zástancovia legalizácie marihuany, ktorú každý Jamajčan pozná pod pojmom ganja. Podľa nich by legalizácia a komerčné využitie konope pomohli problémovej miestnej ekonomike.

Marihuana je na Jamajke od roku 1913 zakázaná, no je všadeprítomná a podľa výskumu vládnej komisie aj „kultúrne zakorenená“. Na vládu vyvíjajú tlak tiež podnikatelia a farmaceutické spoločnosti, podľa ktorých sa krajina rýchlo môže stať centrom výskumu a zdravotnej turistiky.

Za tou sem mnohí cestujú už dnes. Breezy upresňuje, že na jeho malú farmu chodia ochutnať vzorky najčastejšie turisti zo Spojených štátov a Nemecka, čoraz častejšie u seba víta aj Rusov. A čo si o legalizácii myslí on? „Vláda musí uvoľniť marihuanu čo najskôr, človeče. Je to prirodzená vec, duchovná vec. A turisti ju milujú.“

 

Zdroj/autor: AP, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa