FOTO Rusko má ekohotel 4 tisíc metrov nad morom!

2013-11-19 16:00:00 |   |    | 

RUSKO - LEAPrus 3912 je názov nového ekohotela, ktorý vyrástol na južnom svahu kaukazského vrchu Elbrus. Jeho stavitelia využili spory odborníkov o tom, či hora patrí na územie Európy alebo Ázie, a hotel vyhlasujú za najvyššie položený v Európe.



Spoločnosť LEAPfactory prišla v uplynulých rokoch s konceptom dokonale sebestačného vysokohorského komplexu, ktorý bude možné nenáročným spôsobom inštalovať do vysokej nadmorskej výšky. Vypracovala prototyp tubusového hotela, ktorý bol dokončený v septembri a už je sprístupnený verejnosti.

Ekohotel LEAPrus 3912 si objednal Severokaukazský horský klub, ktorý sa stará o rozvoj cestovného ruchu v oblasti. Snaží sa tým prilákať viac turistov, ktorí zatiaľ uprednostňujú vybavenejší, no zďaleka nie taký vysoký Mont Blanc vo francúzskych Alpách. Tubusový hotel totiž podstatne zlepší podmienky horolezcov a vysokohorských turistov, ktorí sa rozhodnú zamieriť na vrchol Elbrusu vo výške 5 642 metrov nad morom.

Cesta na vrchol je skutočne len pre tých skúsenejších, a to aj napriek tomu, že do výšky približne 3 800 metrov vás vyvezie lanovka a od nej môžete ešte nejaký úsek pokračovať ratrakom. V drsnej klíme vo výške 4 tisíc metrov tu do roku 1990, kedy vyhorela, fungovala chata Priut 11. Nikdy nebola obnovená, po čase ju nahradili aspoň romantické, no nepohodlné plechové vagončíky poskytujúce útočisko s vodou, plynom a pričňami s karimatkami.

Keďže projektujúca firma je talianska, vo svojej domovine nechala jednotlivé bunky aj zostaviť a v septembri boli do oblasti vzdialenej len niekoľko stoviek metrov od bývalej chaty vyvezené vrtuľníkmi. Unikátny ekohotel sa nachádza na južnej strane veľhory v nadmorskej výške, ktorú presne vyjadruje číslovka v jeho názve, týči sa nad ním úchvatný dvojvrchol Elbrusu a ponúka neopísateľné výhľady na celé južné údolie.

Okrem toho je hotel LEAPrus 3912 pomerne luxusne vybavený a zároveň ekologický a plne sebestačný. Pozostáva zo štyroch samostatne prefabrikovaných tubusov, ktoré zdieľajú spoločnú čističku vody. Komplex dohromady ponúka 49 lôžok a reštauráciu, kde sa môžete po vyčerpávajúcom výstupe zahriať vychutnávajúc si nielen občerstvenie, ale aj jedinečný panoramatický výhľad na pohorie Kaukazu.

Bunky hotelového komplexu sú vyrobené z vysoko odolnej sendvičovej konštrukcie zo sklolaminátu a živice. Hotel využíva slnečné kolektory a LED osvetlenie, zásobáreň vody z roztopeného snehu či sofistikovaný potrubný rozvod pre centrálne vetranie a rekuperáciu tepla. Prične v nocľahárňach sú prispôsobiteľné podľa počtu hostí pre maximálne pohodlie a k dispozícii je skúsený personál.

 

Zdroj/autor: archdaily.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa