Poburujúce? San Francisco sa chváli múzeom vibrátorov!

2013-12-12 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Existuje niekoľko druhov pamiatok a atrakcií. Niektoré vás zlákajú na ukážku úžasnej sily prírody, iné vás prekvapia svojou monumentálnosťou, zopár je ich opradených mystickými tajomstvami, nájdu sa aj také, ktoré pútajú pozornosť rekordnými zápismi, zopár ich je cenených kvôli tomu, že sa nachádzajú takpovediac na konci sveta, kde sa ich ešte nestihla dotknúť niekedy barbarská ruka nepremýšľajúcich ľudí. No a potom sú tu tie, ktoré chcú šokovať a vyvolávať množstvo diskusií, aby sa tak dostali do centra záujmu. A medzi tie jednoznačne patrí aj Historické múzeum vibrátorov v San Franciscu.



Historické kúsky

Múzeum, ktoré otvorili len v apríli v roku 2012, zaznamenalo hneď po spustení výstav obrovský záujem. Niet sa čomu čudovať, veď téma je skutočne lákavá a vašu zvedavosť môžete prekryť za šľachetnejšie účely návštevy, kvôli spoznávaniu istej časti histórie. Ak by ste však očakávali len provokatívnu propagáciu erotických pomôcok, budete sklamaní.

Múzeum si dalo extra pozor na to, aby sa nepremenili len na lacnú púťovú atrakciu a aby priniesli pre návštevníkov aj kvalitnú dávku sprievodných informácií. Ich výstava je rozdelená podľa časových a tematických období do niekoľkých častí. Dokopy tam nájdete 1 800 exponátov, ktoré zriaďovatelia múzea získali niekedy priamo od erotických obchodov, ktoré si takéto kúsky držali skôr z prestížnych dôvodov, ako súčasť kurióznej výstavky. Nechýbajú ani modely z domácich zbierok a niečo získali aj v aukciách.

Najstarší exponát pochádza z roku 1890, keď sa tieto pomôcky vtedy používali na vyliečenie žien z údajnej hystérie. „Najnovšie“ exponáty pochádzajú z roku 1970, no pre súčasných fanúšikov erotických hračiek bude aj pohľad na ne určite pobavujúci.

 

Ich úloha v spoločnosti

Pri otvorení výstavy sa jeho zriaďovatelia vyjadrili, že by radi svojim návštevníkom ponúkli niečo viac, nielen prehliadku, ktorá v nich vyvolá hanblivé chichotanie. Rovnako by nechceli pôsobiť poburujúco a chceli by vystupovať možno aj ako vzdelávací prvok. Hlavným mottom pre nich zostáva určiť úlohu erotických pomôcok v spoločnosti. Sledovať ich vplyv na jednotlivé dekády a postupné prijímanie medzi spoločnosťou. I preto majú výstavu doplnenú o kvalitné informačné tabule, z ktorých sa dozviete možno niekedy až nečakané informácie.

Môžete si prečítať, ako vlastne vznikol prvý vibrátor, kedy sa dostal do masovej výroby a ako naňho postupne reagovali nielen ženy, ale aj ich partneri. V múzeu si môžete pozrieť aj zopár krátkych videí, no a samozrejme pomôcky určené jedine na erotické uspokojenie. Niekedy však pohľad na ne určite nebude nasvedčovať tomu, na čo boli určené. Vývoj tvarov, ale aj funkcií bol postupný a preto na vás budú možno miestami niektoré časti výstavy pôsobiť ako hlavolam.

 

Zvedavosť aj štúdium

K najčastejším dôvodom návštevy tohto múzea patrí jednoznačne zvedavosť. I keď sú napriek otvorenejšej dobe sexuálne pomôcky stále pre mnoho ľudí tabu, chcú sa aspoň takto pozrieť na to „zakázané“, čo si doma nedoprajú. Doteraz nemali problémy s nijakými návštevníkmi. Nikto sa nesprával neprístojne a ani neorganizoval nejaké protesty a ako s úsmevom dodali, veria, že to tak naďalej zostane. Čo je však možno kuriózne, ich výstava nakoniec poslúžila aj na edukačné účely. Ich múzeum už totiž navštívili aj výrobcovia vibrátorov, ktorí sa vraj prišli inšpirovať a nájsť podnety aj v tom starom dobrom, čo sa tu vyrábalo pred rokmi. Práve takéto návštevy majú obzvlášť radi, pretože potvrdzujú hlavnú myšlienku, s ktorou múzeum otvárali.

 

Vstupné je zadarmo

Historické múzeum vibrátorov je otvorené denne od 12.30 do 18.30. Vstupné sa nateraz rozhodli ponechať voľné. Svoju výstavu takto chcú sprístupniť širokému spektru návštevníkov a nechcú ich obmedzovať ani vysokými výdavkami. I takto chcú dokázať, že ich úmysly sú čestné a nechcú si z ich výstav vytvoriť žiadny poburujúci podnik.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa