Najlepšie zoo sveta: Patrí sem Orlando s horskou dráhou, tokijský ''fénix'' i Praha

2015-03-18 08:00:00 |   |    | 

Návšteva zoologickej záhrady nie je len výsadou detí. Obzvlášť pokiaľ ide o zoo, ktorá sa hrdí poriadnym renomé. V takom prípade pri expozíciách s pandami alebo mláďatami slonov postávajú i dospelí. Poďme sa pozrieť na najlepšie zoologické záhrady planéty, na ich lákadlá a často i poriadne temnú históriu. Do rebríčka najlepších zoologických záhrad sveta patrí i zoologická záhrada v Prahe a najstaršiu majú vo Viedni.



 

O chove zvierat sa zmieňujú už antickí myslitelia, ale za prvú zoologickú záhradu považujeme až tú, ktorá v 18. storočí vyrástla vo viedenskom Schönbrunne. I od tej sme však prešli poriadny kus cesty. Klietky a mreže nahradili voľné priestranstvá a vodné priekopy. A do niektorých zoo sa už nechodí len „za zvieratkami“, ale trebárs i na najdrahšiu horskú dráhu planéty, alebo na jazdu lanovkou.

Pozrite sa na to najlepšie, čo slávne svetové zoo ponúkajú!

 

Najlepšia zoo sveta je v Orlande

 

Keď v roku 2007 vyhlasoval magazín Forbes rebríček najlepších zoologických záhrad planéty, prisúdil prvé miesto parku Animal Kingdom v Orlande. Ten otvorili až v roku 1998, ale už v tak krátkej dobe dokázal získať takú ohromnú reputáciu – a to nielen medzi odborníkmi, ale i medzi bežnými návštevníkmi, ktorých prejde bránami parku každý rok okolo desať miliónov.

Je však nutné podotknúť, že „Zvieracie kráľovstvo“ nie je „klasickou“ zoo. Ide skôr o tematický zábavný park (napokon zoo je súčasťou Disney strediska, ktoré je najväčším zábavným parkom planéty). Platí však to, že komfort zvierat je tu vždy na prvom mieste. Srdcom parku je Ostrov objavov, prejsť si tu však môžete i africkú savanu, dinopark, alebo vyraziť do Himalájí.

Himalájska expedícia navyše prebieha dosť netradične. Na Everest tu totiž vystúpite vo vozíkoch najdrahšej horskej dráhy planéty. Tá rástla šesť rokov, stála 100 miliónov dolárov a v priebehu trojminútovej jazdy vraj máte možnosť uvidieť i Yettiho. V budúcnosti sa vraj počíta i so sekciou „Avatar“, ťažko však povedať, aké zvieratá sem zaradia.

 

Národná zoologická záhrada v Južnej Afrike

 

V porovnaní so zoo v Orlande môže zoologická záhrada v Pretórii vyzerať ako chudobná príbuzná, ale znalci a milovníci prírody si tu prídu na svoje. Záhradu tvoria dve časti (rovinatá a hornatá), ktoré rozdeľuje rieka Apies. Na preskúmanie je tu šesťkilometrová cestička vedúca okolo výbehov so šimpanzmi, hrochmi, slonmi… zvierat je tu asi 9000 a každý rok prilákajú takmer pol milióna turistov.

 

Tak trochu iné pozorovanie zvierat… safari

Pokiaľ už vyrazíte do Južnej Afriky, omnoho lepšie než navštíviť klasickú zoo je vydať sa na safari. Len tam totiž uvidíte zvieratá v ich prirodzenom prostredí, teda i prirodzene sa chovajúce. V Južnej Afrike stojí za návštevu Krugerov národný park (obvykle na niekoľko dní s prespaním v kempoch), najlepšie safari však ponúka Keňa a Tanzánia.

 

Zoologické záhrady medzi mrakodrapmi

 

Vedeli ste, že pri návšteve New Yorku môžete stihnúť návštevu hneď dvoch slávnych zoo? Zoo v centrálnom parku je vôbec najstaršou zoologickou záhradou v Štátoch a prejsť ju zvládnete za necelú hodinku. Má totiž len tri hektáre. V 80. rokoch prešla kompletnou rekonštrukciou (zázemie pre zvieratá bolo predtým naozaj nevyhovujúce) a časť zvierat natrvalo presunuli do zoo v Bronxe; aj tak však zostala Central Park Zoo jedným zo symbolov mesta.

Opakom, pokiaľ ide o veľkosť, je zoo v Bronxe. Jej rozloha presahuje 107 hektárov, čo z nej robí jednu z najväčších mestských zoo planéty. Hlavnými ťahákmi sú sibírske tigre a konžské gorily, ktoré tu majú špeciálnu expozíciu v podobe trojhektárového pralesa.

 

Kobra na Twitteri

Na jar 2011 sa v zoo v Bronxe poriadne zapotili. Z terária totiž ušla jedovatá egyptská kobra. Celý pavilón plazov bol preto niekoľko dní uzavretý a ošetrovatelia pátrali po utečencovi. Celú situáciu navyše využil vtipkár, ktorý kobre zriadil účet na sociálnej sieti Twitter a prostredníctvom krátkych správ celú akciu glosoval.

 

Koaly a pandy v San Diegu

 

Do  top 10 sa vošla i zoologická záhrada v americkom San Diegu. Mimochodom, je to jedna z prvých zoo, ktorá preferovala výbehy bez mreží. A tak už v roku 1922 boli levy od návštevníkov oddelené len hlbokou priekopou, čo samozrejme vyvolalo senzáciu.

Dnes je táto zoo slávna vďaka chovu pánd a koál. Koalia skupina je dokonca najväčšou chovanou skupinou mimo územia Austrálie a jej členom bol aj koalí albín. Aby sa mohla zoologická záhrada chovu týchto zvierat venovať, vyrástlo v priestoroch mimo prehliadkovej trasy zázemie pre pestovanie eukalyptu a ten dopĺňa ešte 40 druhov pestovaného bambusu pre tunajšie pandy.

 

Tokijské Ueno vstalo z popola

 

Pätnástou najlepšou zoo planéty je maličká záhrada Ueno v japonskom Tokiu. Jej umiestnenie v top 15 je o to cennejšie, že sa v minulosti musela vyrovnať s obrovskými tragédiami. Tým najčernejším obdobím bola druhá svetová vojna – japonská armáda mala obavy z možného bombardovania zoo a následného úteku nebezpečných zvierat, prikázala preto pracovníkom zoo, aby zvieratá usmrtili.

Prehováranie a prosby o odklad nikto nevypočul, v roku 1942 preto časť zvierat otrávili a časť nechali uhynúť hladom. Z pýchy Tokia zostali len trosky. Smutnú etapu histórie dnes pripomína pamätník. Zoologická záhrada Ueno však dokázala vstať z popola. Dnes chová sumatranské tigre i gorily nížinné a patrí k najrešpektovanejším inštitúciám svojho druhu na planéte.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • New York + Florida : Najlepšia zoo na svete je na Floride. Konkrétne v meste zábavných parkov, v Orlande. Nemenej zaujímavá je tiež zoo v newyorskom Bronxe. Pozrite sa prostredníctvom tohto zájazdu do oboch!
  • Pravek na Galapágoch : Na unikátnu divokú prírodu lákajú Galapágy, o ktorých sme pripravili článok na portáli Cestovinky.cz. Mimochodom, nájdete tu i články o ďalších destináciách, do ktorých ESO travel organizuje zájazdy.
  • Okruh po strednom Japonsku : Navštívte krajinu vychádzajúceho slnka, svetovú veľmoc, ktorá si bedlivo stráži svoje tradície, krajinu, ktorá je vzorom pre celý svet. Pozriete sa i do Tokia, kde je jedna z najlepších zoo planéty.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa