TOP 7 najkrajších knižníc sveta. Objavte poklady dávnych dôb

2015-03-30 08:00:00 |   |    | 

Keď do nich vstúpi nejaký knihomoľ, zákonite mu ihneď podskočí srdce. Mať doma tak obrovskú knižnicu, ktorá sa navyše môže popýšiť tak honosnými priestormi, to je snáď snom každého z nich. K splneniu tohto sna sa však dostane len mizivé percento z nich. Tí ostatní majú zase veľký kus šťastia v tom, že si môžu pokojne sadnúť do jednej z najkrajších knižníc sveta a aspoň na chvíľku mať pri čítaní požičanej knihy pocit, že to všetko patrí iba im.



 

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalsko

 

Táto knižnica patrí miestnej univerzite. Pozostáva z troch veľkých miestností, ktoré sú zdobené vzácnym drevom a zlatom, ktoré pochádza z Brazílie. Podľa vtedajšieho panovníka totiž knižnica nevyzerala dostatočne pompézne, a preto ju chcel i takto ozvláštniť. Jeho zámery sa dokonale vydarili, pretože Biblioteca Joanina vyzerá naozaj úžasne. V jej priestoroch sa nachádza viac ako 250 000 kníh a vzácnych listín. Primárne slúži na študijné účely pre študentov univerzity. No prístup do nej má i verejnosť, ktorá tam môže zájsť aj na krátke prehliadky.

 

Kláštor Pannonhalma, Maďarsko

 

Kto navštívil Pannonhalmu, istotne mu v mysli utkvela nielen spomienka na nádhernú katedrálu a skvelý výhľad z kláštora, ale aj na samotnú knižnicu, ktorá je jeho súčasťou. Podľa dokumentácie bola postupne vybudovaná v 19. storočí. Má úžasnú ornamentálnu výzdobu, o ktorú sa postaral jeden z rakúskych umelcov. Knižnica je stále funkčná a slúži nielen na štúdium pre študentov tejto školy, ale často do nej zachádzajú aj odborníci z celého Maďarska. Spolu má viac ako 300 000 zaujímavých kúskov, do ktorých zahŕňa aj veľmi cenné historické listiny. Okrem náboženskej literatúry tam nájdete aj významné knihy z oblasti architektúry a medicíny.

 

Knižnica Sorbonne, Paríž, Francúzsko

 

Opäť ide o známu a prestížnu univerzitnú knižnicu. Jej najkrajšia časť sa nachádza v miestnosti, ktorá je určená pre študovanie a čítanie kníh. Nádherne zdobený strop s úžasnou výzdobou prechádza do originálnych okien. Na každom stole sa navyše nachádza štýlová lampa, ktorá farebne ladí i so stenami. Počiatky knižnice patriacej univerzite Sorbonne sa datujú od 13. storočia. Už z tejto doby preto pochádzajú tie najvzácnejšie knihy a spisy, ktoré patria zároveň medzi veľmi cenené francúzske kultúrne dedičstvo. Okrem nádherných priestorov tak môžete siahnuť aj po mimoriadnych zväzkoch, ku ktorým sa inde len tak ľahko nedostanete.

 

Opátstvo Wiblingen, Nemecko

 

Práve toto je jedna z knižníc, pri ktorej aj zabudnete dýchať. Nebudete vedieť, či sa máte skôr zaujímať o knižné perly alebo o jedinečnú výzdobu. Gro výzdoby tvoria nádherné farebné fresky kontrastujúce s bielymi prvkami v miestnosti. Medzi ne patria aj veľké sochy, ktoré postupne prelínajú miestnosť a symbolizujú silu a disciplínu. Knižnica sa skladá z dvoch poschodí, pričom to horné je lemované vkusným zábradlím.

 

Knižnica Georga Peabodyho, Baltimore, USA

 

Vytvorená bola z fondu, ktorý mal pokryť umelecké vyžitie v meste Baltimore. Z počiatočných 300 000 dolárov vytvorili galériu, hudobnú školu a túto knižnicu. V tomto charitatívnom charaktere potom pokračovalo jej zveľaďovanie aj naďalej. Z dobrovoľných príspevkov od darcov vytvorili pýchu mesta, ktorá sa musela postupne rozrastať a prešla aj do druhej časti tohto komplexu. Väčšiu časť zbierky tvorí i na požiadanie darcov náboženská literatúra.

 

Národná knižnica Českej republiky, Praha

 

Možno ste ani netušili, akým klenotom sa môže pochváliť metropola našich susedov. Najkrajšou miestnosťou českej národnej knižnice je honosná baroková hala s bohato zdobeným stropom. Jeho fresky majú byť poctou umeniu a vede. Výzdoba pokračuje krásnym dreveným obložením, ktoré prechádza celou miestnosťou. Veľmi pekným riešením sú glóbusy rozmiestnené po celej ploche.

 

Kláštor El Escorial, Španielsko

 

Aj v tomto prípade zájdeme do kláštornej knižnice. Nemožno sa čudovať, že sa medzi sedmičku najkrajších knižníc prepracovalo až toľko kresťanských zástupcov. Cirkev vždy vlastnila dostatok finančných zdrojov, a tak si mohli dovoliť investovať peniaze aj do zveľaďovania umenia. Táto kláštorná knižnica sa môže poďakovať najmä kráľovi Filipovi, ktorý tam presunul veľkú časť svojej osobnej zbierky a daroval tak možnosť stretnúť sa s literatúrou aj ľuďom, ktorí nemali dostatok finančných prostriedkov. Veľkú pozornosť v tejto veľkej hale púta najmä strop s bohatým freskovým zdobením. Hlavným motívom týchto malieb však nie je kresťanská tematika, ako by ste očakávali, ale motív siedmych najdôležitejších umení. Knižnica v El Escorial bola jednou z prvých hlavných knižníc v krajine.

 

Zdroj/autor: telegraph.co.uk, travelandleisure.com, independent.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa