Cestujme a sledujme, kam všade zavítali oscarové filmy. Do akých kútov nás zaviedli?

2015-04-16 16:00:00 |   |    | 

Dobrý film vie spraviť destinácii lepšiu reklamu ako nekonečná reklamná kampaň. Tento trend sa dá sledovať už roky, keďže ľudia chcú vidieť miesta, ktoré sa objavujú v ich obľúbených filmoch. Či už chcú zažiť rovnaké dobrodružstvo, alebo sa len priblížiť tej atmosfére, množstvá turistov mieria do oblastí, kde sa pohybovali aj postavy úspešných filmov. Ešte lepšia reklama však je, ak taký film získa aj prestížne ocenenie ako napríklad Oscara. Ktoré miesta inšpirovali, prípadne sa v nich priamo natáčali, oscarové filmy?



 

Selma

 

Ak si chcete pripomenúť veľké skutky Martina Luthera Kinga Juniora a jeho spolubojovníkov, mali by ste zájsť do americkej Alabamy do mesta Selma, kde sa nachádza známy most Edmund Pettus Bridge. Zobrazili ho aj v tomto filme, ktorý získal Oscara za najlepšiu filmovú pieseň – Glory. Vo filme sa zobrazujú rozhodujúce momenty v boji za ľudské práva v USA.

 

Príbehy z lesov (Into the Woods)

 

Kto by rád navštívil rozprávkový les ako vyšitý od Bratov Grimmovcov, tak by sa mal zastaviť v nemeckých horách. Najlepšie je to vyskúšať na Rozprávkovej ceste (Deutsche Märchen Straße), ktorá sa rozprestiera od Frankfurtu nad Mohanom po Bremen. Na vyše 600 km stretnete atrakcie spojené práve s ich fantazijnými rozprávkami. Ale aby sme sa vrátili k Oscarom, vo filme Príbehy z lesov (ocenenie síce nezískal ale bol viackrát nominovaný) sa ukázali 2 britské pamiatky, hrad Dover a opátstvo Waverley. Obe miesta sú pomerne ľahko dostupné zo samotného Londýna.

 

Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel)

 

V tomto prípade sa tvorcovia vrátili na obľúbené filmárske miesto. Do Karlových Varov a ich prekrásneho a veľkolepého Grandhotelu Pupp. Nie nadarmo tak spravili. Tento hotel si už medzi filmármi získal svoje meno. Natáčali sa tu filmy ako Casino Royal, bondovka s Danielom Craigom, a Posledné prázdniny (Last Holiday) so známou Queen Latifah. Filmu to rozhodne pomohlo, keďže premenil nominácie v kategóriách najlepšia filmová hudba, výprava, masky a kostýmy.

 

Divočina (Wild)

 

Prehľad prekrásnej americkej prírody sa vám naskytol aj pri sledovaní amerického filmu Divočina. Nomináciu žiaľ nepremenil, ale zato sa stal dobrou inšpiráciou pre cestovateľov a dobrodruhov. Príbeh o ceste dlhej vyše 1700 km zobrazuje známu americkú Pacific Coast Trail. Od odvysielania filmu sa na tejto prekrásnej turistickej ceste, ktorá spája mexickú hranicu s tou kanadskou, začali stále častejšie objavovať ženy. Nechali sa inšpirovať dojemným príbehom a na vlastných nohách chcú spoznať pacifické pobrežie.

 

Kód Enigmy (The Imitation Game)

 

O tomto filme ste už isto počuli. Dielo získalo Oscara za najlepší pôvodný scenár a rozpráva príbeh o mužovi, ktorému sa podarilo prelomiť vojnový kód. Ak by ste sa o udalostiach chceli dozvedieť ešte viac, mali by ste zájsť do Londýna, kde sa v Bletchley Park nachádza múzeu druhej svetovej vojny. Venuje sa hlavne kódom a histórii ich prelomenia. Dokonca tu nájdete aj repliku stroja, ktorým sa Alanovi Turingovi podarilo dostať sa cez Enigmu.

 

Teória všetkého (The Theory of Everything)

 

Jedného Oscara si odniesol aj film Teória všetkého. Ide o životopisnú drámu o významnom fyzikovi Stephenovi Hawkingovi, za ktorého zosobnenie hlavnej postavy získal herec Eddie Redmayne ocenenie. Keďže fyzik sám študoval na univerzite v Cambridge, aj samotný film  sa tu odohráva. Preto sa veľa scén natáčalo priamo na chodbách a v priestoroch prestížnej školy. Navštíviť ich môžeme aj my, keďže sú niektoré časti univerzity sprístupnené verejnosti.

Zdroj/autor: mashable.com,  imdb.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa