Špinavé a hnusné? Práve naopak, svetové vlakové stanice sa môžu pýšiť aj takýmito unikátmi

2015-04-30 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku sa už stalo zvykom pravidelne nadávať na cestovanie železnicami. Vo svete má však tento druh dopravy veľkú obľubu. Okrem väčšieho pohodlia za to môžu aj nádherné historické stanice, ktorými sa môžu jednotlivé mestá pochváliť. Verte tomu, že keby ste prechádzali niektorými z nich, ani by sa vám nechcelo nasadnúť do vlaku a vydať sa na svoju púť. Impozantné budovy pútajú pozornosť svojou históriou a veľkoleposťou.



 

St. Pancras International, Londýn, Anglicko

 

V Londýne sa nachádza niekoľko historických železničných budov. I keď sa ich snažia modernizovať, stále im zachovávajú tú podstatnú časť z pôvodného koloritu. Jednou z najkrajších je nepochybne St. Pancras International. Nachádza sa rovno vedľa ďalšej veľkej stanice King`s Cross s rovnako historickým nádychom. Obe tieto stanice zohrali dôležitú úlohu i v sérií filmov o Harry Potterovi. Zo stanice King`s Cross odchádzal vlak do Rokfortu a ponad St. Pancras International prelietavali s ukradnutým autom Ronovho otca. Veľmi dôležitým a symbolickým miestom je socha objímajúceho sa páru, ktorá sa stala hlavným bodom pre stretávanie ľudí na tejto stanici. Krásne charakterizuje celú krásu, ale zároveň niekedy aj trpkosť cestovania a následného odlúčenia.

 

Vlaková stanica Antwerpy, Belgicko

 

Podľa mnohých cestovateľov je práve toto tá najkrajšia vlaková stanica na svete. Úžasná historická budova vám dá pocit, ako keby ste sa ocitli niekde na začiatku 20. storočia, kedy bola dostavaná. Väčšina priestorov je stále pôvodných, dotvorili sa iba časti zjednodušujúce presuny medzi jednotlivými spojmi. Cez historickú budovu tak prechádzate k modernizovaným stanovištiam, ktoré sú postavené v štyroch úrovniach. Stanica má veľmi dôležitú pozíciu, pretože ňou prechádza mnoho medzinárodných vlakov.

 

Grand Central Terminal, New York, USA

 

Táto stanica vám bude istotne dôverne známa. Objavila sa totiž už v mnohých amerických filmoch, keďže filmárov láka svojou typickou atmosférou. Po prvýkrát otvorila svoje dvere pre cestujúcich v roku 1871. Tú najkrajšiu časť, konkrétne nádherne zdobený strop, získala až o pár rokov neskôr. Rozprestiera sa na ňom obrazec hviezdnej oblohy s hviezdnymi sústavami a vyrobený bol na objednávku.

 

Keleti stanica, Budapešť, Maďarsko

 

Na jednu z najkrajších staníc sa poľahky dostanete i od nás. Z Bratislavy odchádzajú pravidelné spoje do Budapešti, kde sa v cieľovej stanici opäť vyberiete na prechádzku históriou. Dokonca pôvodné nástupištia nie sú prechodné a tak po každom príjazde vlaku, ktorý pokračuje ďalej, mu musia meniť lokomotívy. I takéto detaily v spojení s vysokými klenutými stropmi a detailmi vyšperkovanými vstupnými halami tvoria čaro stanice Keleti. Originálna stavba bola skonštruovaná na konci 19. storočia a právom stále patrí medzi najväčšie pýchy tohto mesta. Dokonale totiž zapadá k ostatným pamiatkam obdobného charakteru ako napríklad k parlamentu alebo starej časť mesta s hradbami.

 

Atocha, Madrid, Španielsko

 

V tomto prípade nespočíva unikátnosť stanice v tom, že ide o starú historickú budovu. I keď aj to jej dodáva osobitý charakter, svojej najväčšej jedinečnosti sa dočkala v roku 1992. Vtedy sa rozhodli po veľkej rekonštrukcii dodať stanici niečo zaujímavé, čím mala byť zábavná zóna s kaviarňami, ale aj nočným podnikom. Tým najlepším nápadom však bolo premeniť ju na malú tropickú oázu. Množstvo rastlín, palmy, ale aj malé jazierko vám na chvíľku dovolia zabudnúť na stres, ktorý vás každodenne naháňa. V Atoche tak nájdete skvelý priestor na odpočinok, ktorý im môžu inde vo svete závidieť.

 

Chhatrapati Shivaji Terminál, Mumbai, India

 

Stanica bola vystavaná na počesť kráľovnej Viktórie a v minulosti aj niesla jej meno. Najzaujímavejší je jej exteriér, ktorý bol vytvorený z kombinácie tradičného talianskeho a indického štýlu. Snažil sa skĺbiť to najlepšie z oboch častí. Túto budovu stavali v 19. storočí a odvtedy prešla pár menšími renováciami. Jej výstavba trvala až desať rokov.

 

Sao Bento, Porto, Portugalsko

 

Stanica bola vybudovaná začiatkom 20. storočia. Na jej výzdobu sa rozhodli použiť vtedy populárnu techniku zdobenia keramiky, pri ktorej sa kreslí modrou farbou na biely podklad. Autorom interiérových malieb je najlepší maliar tohto štýlu, Jorge Colaco. Ozdoby stien vznikali postupne v priebehu jedenástich rokoch. Prvá z nich bola namaľovaná v roku 1905. Vďaka precíznej práci sa stala jednou z najunikátnejších staníc v Európe, pretože sa zároveň zmenila na obrovskú galériu.

 

Zdroj/autor: fodors.com, telegraph.co.uk, mashable.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa