TOP 8 najkrajších vyhliadkových ciest na svete: Nechajte sa unášať výhľadmi

2015-09-01 07:00:00 |   |    | 

Mnoho ľudí miluje ten krásny pocit, keď sa len tak bezcieľne veziete autom a skúmate okolo seba nádheru tohto sveta. Zatiaľ čo niektoré cesty sú také, na ktoré by ste radi rýchlo zabudli a nechcete si vyvolať spomienky na dané lokality, pri iných sa v pamäti vraciate veľmi radi práve na miesta, ktoré vám spôsobili toľko potešenia pre oči. Kde by ste sa teda mali vybrať, aby ste si mohli vychutnať tie najkrajšie cesty na svete?



 

Trollstigen, Nórsko

 

Cesta, ktorá si vyžaduje veľkú zručnosť každého vodiča. Nachádza sa na nej totiž množstvo náročných serpentín, ktoré sú navyše veľmi nepravidelné. Toto všetko si preto vyžaduje pomalú a plynulú jazdu vodičov, ktorá ako za odmenu ponúka vyhliadku na nádherné okolie nórskych kopcov. Úžasná príroda má nepochybne svoje čaro, no nemôžete si ju vychutnať počas celého roka. Z dôvodu niektorých veľmi nebezpečných úsekov ju uzatvárajú už na konci jesene a prístupná je opäť až na jar, keď už z ciest zmiznú posledné stopy snehu, ktoré by boli v tejto kombinácii veľkým rizikom.

 

Seven Mile Bridge, USA

 

Výstavba tohto mostu patrila medzi veľmi náročné projekty. Jeho dĺžka je totiž až sedem míľ a väčšina trasy prechádza iba ponad vodu. Postavený bol začiatkom 20. storočia a nachádza sa v oblasti Florida Keys. Najmä počas pekných slnečných dní ponúka naozaj krásnu scenériu. Miestami budete mať pocit, ako keby ste sa nad vodou iba vznášali a na obzore nebude nič, iba táto krásne čistá línia.

 

Oberalp Pass, Švajčiarsko

 

I v tomto prípade ide predovšetkým o nádhernú horskú cestu. Samotné švajčiarske Alpy budú pre vás istotne dostatočným dôvodom na to, aby ste sa šli previezť práve do týchto končín. Nádherná príroda v kombinácii s ostrými serpentínami je však taktiež otvorená iba v obmedzené časové obdobie. V zime a v čase, keď je tam napadnutý sneh, nie je prístupná pre vodičov. Vtedy je možné obzrieť si tento úsek aspoň počas cesty vlakom. Keď sa vyberiete na jej zdolávanie, istotne ju spojte aj s pár túrami, ktoré sa vám v tejto časti Európy istotne zapáčia.

 

Chapman`s Peak, Južná Afrika

 

Táto cesta sa nachádza v blízkosti Kapského mesta. Jej nádhera spočíva v tom, že z jednej strany budete mať majestátnu horu a z druhej máte nádherný výhľad na pobrežie. Kvôli zlému stavu a padajúcim kameňom musela byť na konci deväťdesiatych rokov cesta uzavretá. Rekonštruovala sa veľmi dlhé obdobie, no nakoniec bola opäť spustená a nateraz je pre všetkých vodičov aj bezpečná. Čiže bez obáv si môžete vychutnať všetky krásy, ktoré vám tento úsek ponúka.

 

Atlantic Road, Nórsko

 

Pri niektorých pohľadoch na túto cestu vám asi budú dochádzať slová. V prvom rade to bude kvôli nádhernej prírode v okolí a všetkým tým vyhliadkam, ktoré vám bude ponúkať. Potom je tu však druhá stránka a tou je náročnosť niektorých úsekov. Tie občas vyzerajú, ako keby boli vystrihnuté z prototypu húsenkovej dráhy. Stačí si však zachovať pokojnú hlavu, zamerať sa na pokojnú jazdu, keď si môžete vychutnať okolie a všetko bez problémov zvládnete. Cesta bola po prvýkrát otvorená v roku 1989. Spája viacero menších nórskych ostrovov. Jej vybudovanie privítalo najmä mnoho rybárov, ktorým sa tak uľahčilo premiestňovanie do týchto rybársky vzácnych lokalít.

 

Yungas, Bolívia

 

Ak chcete zdolať túto cestu, asi bude lepšie, ak to necháte na tunajších obyvateľov. Yungas patrí nepochybne medzi najkrajšie trasy nielen v Bolívii. Prechádza lesnatou časťou a ponúka naozaj originálne vyhliadky. Nie nadarmo ju však zvyknú prezývať aj cestou smrti. Môžu za to úzke cesty, ktoré sa nachádzajú pri hlbokých roklinách, ktoré nie sú navyše zabezpečené ani zvodidlami. Takže tieto úseky si vyžadujú nielen dobré auto, ale najmä kvalitného šoféra. Turisti nie sú napriek týmto výstrahám obozretní a často sa stávajú obeťami dopravných nehôd. Ak si predsa len chcete vyskúšať túto trasu na vlastnej koži, prejdite iba jej krátky úsek a vystriedajte sa s domácim vodičom.

 

Passo dello Stelvio, Taliansko

 

Ak patríte medzi fanúšikov cyklistiky, možno vám bude tento priesmyk povedomý. Už tradične je totiž súčasťou najťažšej etapy na Giro d`Italia. Keď si teda trúfnete porovnať vaše zručnosti s profesionálmi, môžete sa ju pokúsiť zdolať i týmto spôsobom. V opačnom prípade si radšej sadnite do auta a užívajte si okolitú nádheru. Passo dello Stelvio je druhou najvyššie položenou alpskou cestou, ktorá opäť preverí šoférske zručnosti. V jej okolí sa nachádzajú aj krásne malé jazerá, ktoré ponúkajú skvelú možnosť na oddych a načerpanie síl.

 

Národný park Jasper, Kanada

 

Tento národný park nájdete v provincii Alberta. I keď ide opäť o horský úsek, nemusíte sa obávať náročných ciest. Táto trasa je určená pre fajnšmekrov milujúcich pokojnú jazdu a nádhernú prírodu. Husté lesy na pozadí s krásnym pohorím vám poskytnú dokonalú formu relaxu. Táto cesta je navyše prístupná i v zime, keď ju môžete spojiť s presunom do niektorého z lyžiarskych rezortov.

 

Zdroj/autor: earthpom.com, wikipedia.com, 10mosttoday.com, list25.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa