Prístavný most v Sydney: Hovorí sa mu vešiak na šaty a považujú ho za najkrajší na planéte

2015-09-20 07:00:00 |   |    | 

Najväčšia atrakcia Sydney? Vešiak na šaty! Nie, nezbláznili sme sa, len sme pre slávny Prístavný most použili prezývku, ktorú bežne používajú Austrálčania. Pokiaľ teda nepovedia jednoducho „Most“ - s veľkým „M“, ktoré akoby odrážalo kolosálnosť celej stavby. Veď vedľa nej i slávna budova Opery vyzerá ako domček pre bábiky!



 

Prvé plány na premostenie najužšieho miesta Port Jackson sa objavili už na začiatku 19. storočia. Ako to už však pri veľkých projektoch býva – pre mnohých ľudí boli príliš odvážne. A tak sa so stavbou mosta, ktorý je dodnes považovaný za technický div, začalo až v roku 1924. A to hneď z oboch strán – dve časti oblúka, ktorý vyrastal z oboch brehov, sa spojili 20. augusta 1930 večer.

Stavba mosta nebola pozoruhodná len pre moderné postupy, ktoré sa často uplatnili vôbec po prvýkrát, ale aj pre vysťahovanie zhruba 800 rodín z ich domovov – bez nároku na iné ubytovanie. Most však i napriek tejto krivde vyrástol. Vo februári 1932 jeho kvalitu a stabilitu otestovalo 96 lokomotív, ktoré vyšli na mostovku. A o mesiac neskôr, presne 19. marca 1932 sa Prístavný most slávnostne otvoril verejnosti.

 

Slávnostné otvorenie s chybičkou

 

I slávnostné otvorenie však malo chybičku krásy. Došlo k nej, keď kapitán Francis de Goot s pripomienkou, že by most mal otvoriť niektorý z členov britskej kráľovskej rodiny, presekol šabľou stuhu, ktorú mal prestrihnúť starosta mesta. „Zlé znamenie,“ zahučalo vtedy v dave a správa o prekliatí bežala od jedného k druhému rýchlosťou blesku i napriek tomu, že pohotoví úradníci stuhu zviazali a starosta ju vzápätí prestrihol.

Nakoniec šlo, zdá sa, skutočne len o maľovanie čerta na stenu – veď most stojí aj po viac než 80 rokoch od otvorenia a teší sa skvelej kondícii. I vďaka veľkému týmu, ktorý sa oň stará. Mimochodom, medzi natieračmi, ktorí stavbu každý deň v roku maľujú farbou (od roku 2003 sa používajú farby bezolovnaté), nejaký čas pracoval i Paul Hogan. Herec, ktorý stvárnil napríklad hlavnú úlohu vo filme Krokodíl Dundee, na moste pracoval ešte predtým, než sa stal austrálskou celebritou.

 

Most drží pohromade 6 miliónov nitov

 

Rozmery Prístavného mosta sú kolosálne – a hoci na fotografiách často býva komparzom pre slávnu budovu Opery, v skutočnosti je on dominantou sydneyského prístavu. Len povážte – jeho celková dĺžka je 1150 metrov a samotný oblúk má rozpätie 503 metrov. Z vozovky je to k hladine 49 metrov a vrchol oblúka je vo výške 134 metrov nad hladinou.

Mostnú konštrukciu drží pohromade asi 6 miliónov ručne vyrábaných nitov. Najväčší z nich váži 3,5 kilogramu. Na most sa vojde osem pruhov diaľnice, dve trasy železnice, chodník pre chodcov i cyklistický chodník. Pri otvorení mosta sa za prejazd platilo 6 pencí, keď ste išli automobilom, a 3 pence, keď ste išli na koni. Dnes zaplatíte za automobil 3,30 austrálskeho dolára a s koňom sa na most vôbec nedostanete.  

Automobil s poradovým číslom 1 000 000 000 prešiel po moste v júni roku 1976. A len pre zaujímavosť: Zatiaľ čo dosiahnutie prvej polmiliardy áut trvalo 33 rokov, druhá polmiliarda sa dosiahla už po 11 rokoch.

Po Prístavnom moste sa dnes môžete prejsť. V juhovýchodnom pylóne je vyhliadka a múzeum mosta. Vstupné sa pohybuje okolo 10 austrálskych dolárov a výhľad z 89 metrov vysokého pylónu je parádny.

 

Vydajte sa cez most po oblúku

 

Pre pôžitkárov sa ponúka i cesta po oblúku mosta. Cesta z jedného konca na druhý trvá dve a pol až tri hodiny. A stojí… nuž, v podstate menší majetok. Ceny vstupeniek totiž začínajú na 260 austrálskych dolároch za denný výstup a na 320 dolároch za nočné dobrodružstvo.

Prečo tak draho a prečo tak dlho? Záujemcovia musia pred cestou absolvovať školenie. Vyfasujú špeciálne lezecké kombinézy (rozlišuje sa letný a zimný variant), slúchadlá, bezpečnostné viazanie a čiapku. Do bezpečnostných schránok uložia všetky cennosti a vôbec všetky svoje veci, ktoré by im mohli počas cesty vypadnúť z rúk, vrátane mobilov a fotoaparátov (zabudnite na vlastné selfie na vrchole). A potom sa vydávajú so skúseným sprievodcom na cestu hore.

V hlavnej sezóne takto z návštevníckeho centra vyráža dvanásťčlenná skupina každú štvrťhodinu. Počas cesty si vypočuje zaujímavosti o moste a jeho histórii. A nepríde ani o vrcholovú fotku – o tú sa postará sprievodca. Odvážlivci sa jej dočkajú po zostupe, rovnako ako certifikátu, potvrdzujúceho, že zdolali Vešiak na šaty. 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Cesta okolo sveta súkromným lietadlom : Odlietame 24. marca 2016 – z Prahy, súkromným leteckým špeciálom a okolo sveta. Leťte s nami! Už po piatykrát vyrážame na najlepšiu dovolenku, ktorú si môžete v Česku objednať! Desať unikátnych destinácií za dvadsaťpäť dní. Zázemie vlastného lietadla, tie najlepšie hotely sveta a predovšetkým – ZÁŽITKY! Na programe cesty je okrem austrálskeho Sydney trebárs i výstup na Mauna Kea na Havaji, návšteva mesta v džungli Tikal, pozorovanie veľrýb v Mexiku, návšteva Japonska, opaľovanie na nádherných plážach na Maldivách, ale i na Samoe.
  • Čo ešte neviete o Sydney? : Vedeli ste, že Sydney pôvodne vzniklo ako trestanecká osada? Vydajte sa s nami do mesta, kde sa v morských vlnách preháňajú plachetnice a na hladine zrkadlia moderné mrakodrapy i majestátny Harbour Bridge. A keď už nie naozaj, tak aspoň prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz.
  • To najlepšie z Austrálie a Oceánie : Austrália, Nový Zéland a Fidži. Láka vás precestovať tieto tri lokality? Pripravili sme pre vás unikátny trojtýždenný poznávací zájazd, počas ktorého vám vaše sny splníme! Budete sa potápať pri Veľkej koralovej bariére, dotknete sa monolitu Uluru, navštívite Sydney, národné parky na Novom Zélande, ale i pláže na Fidži. V cene je i potápačský výlet k Veľkému útesu, plavba loďou v Sydney, vstup do parku Abel Tasman, ale i služby českého sprievodcu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa