Do oblakov! Alebo fascinujúce príbehy slávnych amerických mrakodrapov

2015-09-14 08:00:00 |   |    | 

Majú stovky metrov, desiatky poschodí a osudy, za ktoré by sa nemusel hanbiť nejeden scenárista. Americké mrakodrapy, fascinujúce dôsledky astronomických cien pozemkov, súboje o výškové rekordy a ikony jednotlivých miest. Poďte sa s nami pozrieť na tie najslávnejšie, najkrajšie a s najzaujímavejšími osudmi.



 

Za mrakodrap sa považuje súvisle obývateľná budova, ktorej výška je väčšia než 150 metrov. Práve Spojené štáty sú na mrakodrapy veľmi bohaté. Tie prvé tu začali vyrastať už v polovici 19. storočia v Chicagu, ale dnes sa za mesto mrakodrapov označuje skôr New York.

Na jeho území je asi 5600 mrakodrapov, zhruba päťdesiatka z nich má výšku nad dvesto metrov. Najvyšším je od roku 2014 veža One World Trade Center, povesť najkrajšieho mrakodrapu Ameriky má však Chrysler Building.

 

Chrysler Building – najkrajší mrakodrap Nového kontinentu

 

Vďaka jeho charakteristickej špičke a výške 318 metrov ho určite neprehliadnete. Chrysler Building bol v roku 1930 prvým mrakodrapom, ktorý prekonal výšku Eiffelovej veže. Jeho stavitelia vyhrali vo vyhrotenom boji o najvyššiu budovu sveta – týmto titulom sa však hrdil len 11 mesiacov, potom ho pokoril Empire State Building.

Pôvodne mal byť Chrysler o celých dvadsaťjeden poschodí nižší. Staviteľ William Van Alen sa však rozhodol pokoriť súbežne vznikajúcu Bank of Manhattan, a tak plánovanú výšku budovy niekoľkokrát zmenil. Jeho esom v rukáve bola unikátna oceľová špička, ktorú nechal tajne skonštruovať vo vnútri mrakodrapu a potom ju v priebehu niekoľkých hodín vztýčil. Stavitelia manhattanskej banky boli pokorení.

Budova vznikla ako sídlo automobilky Chrysler a na jej plášti sú dodnes ozdoby odkazujúce na vozidlá z jej produkcie – sochy orlov a orlíc, ktoré pripomínajú prednú masku automobilov Chrysler z tejto doby. Pre turistov je dnes vymedzené 71. poschodie, práve tu je vyhliadka.

 

Pôvodne najvyššia budova Ameriky – Willis Tower

 

Pokiaľ vám toto meno nič nehovorí, tak vedzte, že chicagský Willis Tower sa ešte v roku 2009 nazýval Sears Tower, potom však došlo k zmene majiteľa a teda i názvu. Willis Towerso svojimi 442 metrami bola do roku 1998 najvyššou budovou planéty. Do roku 2014 bola najvyššou budovou v Štátoch, tou je však teraz nové WTC.

V 110 poschodiach sú tisíce kancelárií. Pracuje tu vraj desaťtisíc ľudí a ďalších 50 tisíc sem má každý deň nejakú pochôdzku. Mesto v meste. Veď budova má i svoje vlastné smerovacie číslo! Vyhliadka je tu umiestnená na 103. poschodí a od roku 2009 je oživená o kompletne presklené priezory, ktoré vystupujú do priestoru nad chicagské ulice.

Autori unikátnych „kapsúl“ tvrdia, že inšpiráciou pre nich boli odtlačky čiel na skle – po tom, čo sa ľudia snažili dovidieť priamo pod seba. Teraz tú možnosť majú. Stačí zobrať odvahu, urobiť krok a šliapnuť na sklenenú podestu. Za dobrého počasia vraj možno vidieť územia štyroch amerických štátov.

 

Miláčik filmárov – Empire State Building

 

Zahral si doposiaľ vo viac než stovke filmov. Oficiálna štatistika na jeho webových stránkach uvádza konkrétne 103 snímok. Zomrel na ňom King Kong – Empire State Building je ikonou všetkých výškových budov.

Viac než 40 rokov bol najvyššou budovou planéty, v prvých rokoch prevádzky v ňom však nikto sídliť nechcel. Hovorilo sa mu Empty (Prázdny) State Building a väčšina jeho kancelárskych priestorov zívala prázdnotou – i napriek tomu (alebo možno práve preto?), že stojí na slávnej Piatej Avenue.

Málokto vie, že v pôvodných plánoch staviteľov figurovalo i miesto pre ukotvenie vzducholodí, ktoré sa malo nachádzať pri špičke budovy. Pre veľké nebezpečenstvo, ktoré sa s tým spájalo, bol však nakoniec tento návrh zavrhnutý. V roku 1951 tu sídlila česká sekcia Rádia Slobodná Európa.

Z Empire State Building je asi najkrajšia vyhliadka na celý New York. Vyhliadkové terasy sú na 86. a 102. poschodí. Pripravte sa na to, že vstup nie je za babku. Zážitok je to však silný –zvlášť v lete po zotmení, kedy tu hrá saxofonista a New York pod vami svieti. Na vstupenky sa stoja dlhé rady – preto sa vyplatí kúpiť ich v predstihu cez internet.

 

Mrakodrap v seizmickej oblasti a veža Donalda Trumpa

 

Postaviť mrakodrap v seizmicky aktívnej oblasti si vyžaduje odvahu, alebo dobrý nápad, ako sa pred otrasmi brániť. Budova U.S. Bank v Los Angeles má 310 metrov a vďaka svojej unikátnej konštrukcii by mala ustáť zemetrasenie so silou 8,3 stupňa. Zároveň ide o najvyššiu budovu v Štátoch, na vrchole ktorej je heliport.

V 90. rokoch túžil Donald Trump vybudovať najvyššiu budovu planéty. Svoje plány začal uskutočňovať v Chicagu. Potom však prišiel jedenásty september a stavitelia Trump Tower sa rozhodli nepokúšať osud. Budovu o niekoľko stoviek metrov znížili. I tak však meria 423 metrov.

Stavba, ktorú dokončili v roku 2009 je asymetrická a z každého uhla pohľadu vyzerá inak. Jej súčasťou sú kancelárie, luxusné byty a päťhviezdičkový hotel. Sám Trump označil stavbu za splnenie svojho dávneho sna.

Autor: Lucie Štěrbová& ESO travel

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • New York, New York! : New York je nefalšovaným stredobodom amerického sna. Kto chce tento novodobý Babylon pochopiť, musí ho zažiť – vstrebať výšku jeho mrakodrapov, veľkolepé mosty a klokot ulice. Tri dni v meste, ktoré nikdy nespí!
  • New York – Prehliadka bytov, ktoré pozná celý svet : Vydajte sa do New Yorku a spoznajte slávne filmové byty! Kde sa nakrúcali Priatelia a kde sa schádzala s Pánom Božským Carrie Bradshaw zo Sexu v meste? To sa dočítate v článku na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz.
  • To najlepšie z Floridy! : Pred sto rokmi bola Florida oblasťou džunglí a močiarov. Teraz je miestom pláží, sporo odetých dievčat, barov, exotického Key Westu či zábavného Orlanda. Poďte s nami na slnečnú Floridu nachytať trochu slnečných lúčov!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa