10 prírodných zázrakov sveta: Ktoré miesta učaria každému cestovateľovi?

2015-09-29 08:00:00 |   |    | 

Človek dokáže vytvoriť naozaj pozoruhodné stavby a atrakcie. Či sa pozrieme do histórie, alebo porovnáme súčasné moderné stavby, je to nepochybne veľké umenie. Jedného tvorcu sme však doteraz nedokázali nikdy prekonať. Príroda nám prináša to najkrajšie divadlo, aké môžeme na svete vidieť. A týchto desať prírodných zázrakov je jasným svedectvom o tom, že sa jej majstrovstvu ani nikdy nevyrovnáme.



 

1. Serengeti

 

Národný park v Tanzánii patrí podľa mnohých medzi najkrajšie prírodné lokality na svete. Ide o veľké oblasti, kde žijeme množstvo kopytníkov, ktoré neustále migrujú a pripravujú pre ľudí netradičné divadlo. Mnoho turistov neustále smeruje do tejto lokality, aby pozorovali stáda zložené zo stoviek zvierat, ktoré voľne prechádzajú prírodou a ukazujú nám, prečo máme byť voči prírode tak pokorní. Najčastejšie je tam možno pozorovať najmä zebry, no veľmi často vidieť aj gazely alebo žirafy.

 

2. Galapágy

 

Tak, ako to vyzerá na týchto ostrovoch, to zrejme vyzeralo kedysi na počiatku sveta. Rôzne prehistoricky pôsobiace plazy a živočíchy vás zoberú na cestu časom. Niektoré z nich pôsobia až strašidelne, nemusíte sa ich však obávať. Musíte ich len sledovať z dostatočnej diaľky, aby ste im nechali pocit bezpečia a mohli ich tak vidieť pri ich prirodzenom správaním. Najobľúbenejšou atrakciou týchto ostrovov sú predovšetkým obrovské korytnačky.

 

3. Amazonka

 

Najväčšia rieka na svete nepúta pozornosť iba jej mohutnosťou. Nádherné je aj prostredie okolo nej. Len v samotnej rieke žije 3000 rôznych druhov živočíchov. A v jej okolí táto pestrosť naďalej pretrváva. Dažďové pralesy a nížiny ponúkajú skvelé životné podmienky pre rôzne rastliny a zvieratá. Plavba Amazonkou sa tak stáva jedným veľkým dobrodružstvom, na ktoré nezabudne žiaden dobrodruh.

 

4. Vodopády Iguazu

 

Vodopády patria všeobecne k veľmi obľúbeným atrakciám. Tie v Iguazu sú predsa len čímsi výnimočné. Ide o najmohutnejšiu sústavu týchto vodných prírodných krás. Nachádza sa ich tam viac ako 250 a dokopy vytvárajú jedinečné divadlo. Ľudia často zostávajú len po tichu stáť a nechávajú sa úplne pohltiť ich obrovskou silou. Najdlhší vodopád má vyše 80 metrov a nazývajú ho Diablov hrtan.

 

5. Grand Canyon

 

Prechádza ním rieka Colorado a patrí k najkrajším miestam v Amerike. Keď sa sem vyberiete, musíte si Grand Canyon pozrieť z dvoch perspektív. Najprv sa prejdite dole údolím, aby ste si vedeli vychutnať majestátnosť týchto priestorov a vysoké kamenné steny, ktoré budú hrdo stáť pri vás. Druhou perspektívou je vyjsť priamo hore na kopce a pozrieť sa na túto farebnú nádheru pred vami. Dokonalosť prírody, ktorá si z Grand Canyon urobila svoju vlastnú paletu.

 

6. Veľká koralová bariéra

 

Nachádza sa v Koralovom mori v blízkosti Austrálie. Pozostáva z desiatok maličkých koralových ostrovov, ktoré sú navyše veľmi dobre viditeľné aj z vesmíru. Toto miesto je obľúbené najmä pre vášnivých potápačov. Neporušený podmorský ekosystém ponúka jedinečný pohľad do podmorského sveta a na ojedinelých živočíchov.

 

7. Antarktída

 

Kto miluje zimu, toto je jeho vysnívaná krajina. Nádherná prehliadka ľadovcov a zimnej moci prírody je najmarkantnejšia práve v Antarktíde. Tam pochopíte, že i toto ročné obdobie môže mať niekoľko odtieňov a priniesť stále iné zaujímavé scenérie. Veľmi obľúbenou časťou návštevy je i pozorovanie polárnych medveďov a tučniakov. Stačí sa len dobre naobliekať a kochať sa úžasným okolím okolo vás. Svet treba spoznať i z jeho ľadovej perspektívy.

 

8. Mount Everest

 

Najvyšší vrch sveta budí v ľuďoch rešpekt. O život tam prišlo mnoho horolezcov, a tak je potrebné zdolávať ho s potrebnou úctou a pokorou. Nachádza sa v nádhernej prírode medzi Nepálom a Tibetom. Majestátne pohorie pomáha človeku naučiť sa viac o sebe. Ak si netrúfate na túto veľhoru, môžete sa vybrať na niektorý z nižších a prístupnejších vrcholov, z ktorého však budete mať perfektný výhľad práve na Mount Everest.

 

9. Ha Long Bay

 

Ide o vietnamskú zátoku, ktorá v preklade znamená „dračia zátoka“. Toto pomenovanie dostala podľa vysokých skál vystupujúcich z mora. Vďaka tomu vytvárajú unikátnu scenériu, pretože ako keby takto vytvárali hrdých ochrancov pobrežia. Ide o UNESCO chránenú oblasť, kde platia veľmi prísne ochranné podmienky, aby táto lokalita zostala neporušená a jedinečná i pre ďalšie generácie.

 

10. Sahara

 

Najväčšia púšť na svete taktiež právom patrí medzi najzaujímavejšie prírodné zázraky. Vysoké piesočné duny striedajú dlhé púštne lány s popraskanou pôdou. Prejsť tieto končiny je veľkou výzvou pre každého človeka. Táto oblasť zároveň patrí medzi najmenej daždivé miesta na svete. Zažiť však túto oblasť na vlastnej koži dodáva človeku opäť nový zážitok a prinúti ho siahnuť na dno vlastných síl a spoznať svoje možnosti.

Zdroj/autor: touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa