Tipy priamo od cestovateľov: Najpopulárnejšie destinácie planéty ležia v Afrike, Praha je piata

2015-09-28 12:00:35 |   |    | 

Milióny hodnotení hotelov, reštaurácií i atrakcií, špeciálny algoritmus a na konci rebríček miest, ktoré sú podľa cestovateľov z celého sveta tie naj. Prvé miesto pre rok 2015 v ňom drží marocký Marrákeš, druhé je mesto Siem Reap, Praha je na piatej pozícii – dokonca i pred slávnym New Yorkom. Poďte sa s nami pozrieť na miesta, ktoré sami cestovatelia označujú za najlepšie na planéte.



 

Portál TripAdvisor je dôležitým radcom pre väčšinu cestovateľov – nájdete tu recenzie hotelov i tipy na výlety. A práve ten vyhlasuje každý rok dvadsaťpäť miest, kam by mal každý vyraziť. Vďaka špeciálnemu algoritmu, ktorý prihliada na množstvo a kvalitu hodnotení, sú v ňom zastúpené nielen masovo navštevované miesta, ale aj menej známe lokality, ktoré nepatria do „prvej turistickej ligy“.

Voľba cestovateľov“ v roku 2015 oslávila siedmy ročník – a už po piatykrát sa v prvej desiatke objavil Londýn. Prvú päťku uzatvára Praha, ktorá je jednou z piatich európskych destinácií v prvej desiatke. Najdrahšou destináciou z prvej desiatky (priemerná cena hotelu na jednu noc) je Londýn, najlacnejšie je v Hanoji.

Ktoré miesta teda pre rok 2015 odporúčajú cestovatelia z celého sveta?

 

Marrákeš – kráľovské mesto, ktoré sa prebúdza po zotmení

 

Prvé miesto v rebríčku po prvýkrát v histórii obsadil marocký Marrákeš. Mesto, ktoré môže vo dne pôsobiť mierne fádnym dojmom, sa prebúdza chvíľu po zotmení. Vtedy sa zaplnia úzke a kľukaté uličky starého mesta a trh na námestí Djemaael-Fna dostáva to správne čaro. Stretávajú sa tu turisti s miestnymi obyvateľmi, muzikanti s tanečníkmi, predávajúci s nakupujúcimi… Základná rada? Užívajte si atmosféru a pri nakupovaní sa vyjednávajte!

Mimochodom, názov námestia v preklade znamená „Zhromaždenie mŕtvych“ a pravdepodobne odkazuje na fakt, že tu v stredoveku bývalo popravisko. Zájdite tiež k mešite Kutubíja so 77 metrov vysokým minaretom. Dovnútra vás však ako neveriaceho nevpustia.

 

Siem Reap – brána k chrámu Angkor Wat

 

Že vám názov kambodžského mesta nič nehovorí? Potom vedzte, že leží len 6 kilometrov od slávneho chrámového komplexu Angkor Wat a je teda bránou do jedného z najväčších náboženských komplexov na planéte. V meste Siem Reap si môžete dohodnúť požičanie bicykla alebo jazdu tuk-tukom a potom sa už vydať ku komplexu, ktorý prví Európania považovali za pozostatky rímskych stavieb.

Angkor Wat je perfektne zachovalý – a to vďaka 190 metrov širokej vodnej priekope, ktorá okolitej džungli zabránila v pohltení vzácnych pamiatok. Podľa odhadu vedcov bol Angkor Wat v dobe vzniku, teda v 12. storočí, najväčším mestom na planéte.

 

Istanbul – brána Orientu, ktorá praje lacným nákupom

 

Treťou najpopulárnejšou destináciou na planéte je turecký Istanbul, mesto na dvoch kontinentoch, ktoré rozdeľuje úžina Bospor. Najväčšie turecké mesto je otvorené západným turistom a je skvelou destináciou pre lacné nákupy.

Určite nevynechajte Veľký Bazar5000 obchodíkmi v zhruba 60 uličkách (zahral si aj v Bondovke Skyfall), navštívte Sulejmanovu mešitu, slávnu stavbu Hagia Sofia a vyplávajte od Galatského mosta na lodi po Bospore, prejdite sa po námestí Taksim alebo vystúpte na Galatskú vežu.

 

Buenos Aires – mesto tanga reprezentuje Južnú Ameriku

 

Ôsme miesto v rebríčku najpopulárnejších destinácií patrí zástupcovi Južnej Ameriky. Mesto tanga Buenos Aires ponúka turistom romantické štvrte, ale i bujarý nočný život. Zájdite na námestie Plaza Dorrego, kde spoznáte tú pravú Argentínu, ktorá tancuje, produkuje hluk, muzicíruje. A navštívte i cintorín La Chacarita, obdobu parížskeho Père-Lachaise, kde odpočíva Juan Perón a ďalšie osobnosti verejného života.

Atrakciami sú i linka A tunajšieho metra s drevenými vagónmi alebo najstarší bar v meste – Cafe Tortoni.

 

New York – mesto, ktoré nikdy nespí, je za prvou desiatkou

 

New York sa do prvej desiatky nevošiel – cestovatelia mu priradili až 11. pozíciu. „Gotham“, ako ho niektorí tiež označujú, však určite stojí za návštevu. Najkrajší výhľad na celý Manhattan nie je z budovy Empire State Building, ale z Top of the Rock (i preto, že budete mať Empire State Building ako na dlani) a sochu Slobody si môžete prezrieť i z trajektu, ktorý Manhattan spája so Staten Islandom.

Zájdite i do Central Parku (a dajte si hot dog), prejdite sa po Wall Street, zájdite k pamätníku „Dvojčiat“, užite si zápas hokejových Rangers v Madison Square Garden alebo vyrazte na nákupy – najväčší outletový obchod Macy´s kúsok od Empire State Building má 11 poschodí a strávite v ňom hodiny.

 

Bangkok – červené lampy turistov priťahujú

 

Bangkok je 18. najpopulárnejšou destináciou – ale ťažko povedať či pre nádherné chrámy, ktoré v meste sú, alebo pre „šteklivé“ štvrte na čele so slávnym okrskom Patpong. Ten cez deň vyzerá ako obyčajná šedivá štvrť, všetko sa však mení po zotmení – vtedy sa rozsvietia tisíce neónov a na uliciach sa obchádzajú turisti s nadháňačmi do barov, tanečnicami alebo takzvanými lady boys. Treba poznamenať, že drvivá väčšina prichádzajúcich sa sem nevydáva pre sex. Chcú sa len pozrieť na najslávnejšiu „šteklivú“ štvrť planéty.

Hriechom by bolo v Bangkoku vynechať nádherne zdobené chrámy Wat Phra Kaeo (so Smaragdovým Buddhom), Wat Traimit (so Zlatým Buddhom) a Wat Pho (so sochou ležiaceho Buddhu).

 

Sydney – metropola Austrálie uzatvára prvú dvadsať päťku

 

Najľudnatejšiemu mestu Austrálie a vôbec celej Oceánie patrí dvadsiata piata priečka. Okrem slávnej Opery, ktorá má mimochodom spotrebu elektriny ako 25tisícové sídlisko, je ťahákom i Prístavný most. Prezývajú ho „vešiak na šaty“ a do roku 1967 bol najvyššou budovou v meste. Dnes je možné zdolať ho i po oblúku – za tento adrenalínový zážitok si však človek musí priplatiť.

Ďalšie body u cestovateľov získava Sydney vďaka krásnym plážam – Manly a Bondy, na ktoré každý víkend dorazí 40 tisíc ľudí. Zájdite i do historickej štvrte Rock´s alebo do Royal Botanic Garden.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Putovanie po Kambodži : Chrám Angkor Wat, ktorý nikdy nepohltila džungľa, luxusné letovisko Sihanoukville, kde si odpočiniete po náročných 10 dňoch poznávania a tiež trochu Thajska v podobe Bangkoku. Vydajte sa s cestovnou kanceláriou ESO travel do juhovýchodnej Ázie a užite si exotickú krásu Kambodže. Až 14 dní na ceste, profesionálny český sprievodca a perfektné zázemie – od hotelov až po transfery od jednej atrakcie k druhej. Túžite po poznávaní? Poďte s nami!
  • Do Sydney! : Vydajte sa do jedného z najkrajších miest sveta, minimálne prostredníctvom článku na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz. Prečítajte si o histórii mesta, o Prístavnom moste, ale tiež o slávnej budove Opery, ktorej vznik nebol vôbec jednoduchý.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa