Teplo, teplejšie, najteplejšie: Preskúmajte s nami africké púšte

2015-10-10 07:00:00 |   |    | 

Horúce letné dni sú pomaly, ale isto za nami a nás čaká príjemné babie leto. Na afrických púšťach však vysoké teploty neklesajú, a tak sa spoločne zohrejme pri čítaní tohto článku.



 

Za historickými pamiatkami

 

Najväčšia a pravdepodobne aj najnavštevovanejšia z nich je Sahara. Nachádza sa v severnej časti afrického kontinentu, prechádza cez 12 štátov a pokrýva 9,4 milióna štvorcových kilometrov. Okrem piesočných dún je popretkávaná množstvom oáz, vďaka čomu cez ňu hlavne v minulosti prechádzalo množstvo obchodníkov po čulej obchodnej ceste. Transsaharská cesta funguje aj v súčasnosti, ale je skôr atrakciou pre turistov. V Tunisku sa každoročne usporadúva Medzinárodný festival Sahary, kde môžete sledovať ťavie maratóny a máte príležitosť zúčastniť sa niektorých miestnych tradícií. Na Sahare a v jej okolí nájdete vzácne pamiatky starodávnych civilizácií. Medzi tie najznámejšie patria staroegyptské chrámy Luxor a Karnak, jej veličenstvá pyramídy v Gíze, či svetoznáma Sfinga.

V západnej Líbyi zas objavíte staroveké Ghadames, niekedy označované ako „perla púšte.“ Mesto je oázou bielych budov a svet si ich cení natoľko, že sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ak túžite po skutočnom dobrodružstve, prenajmite si niekoľko tiav spolu so sprievodcom a zažite horúce saharské duny naživo a naplno.

 

Najstaršia na svete

 

Dobrodružstvo nájdete aj na opačnom konci Afriky, presnejšie v juhozápadnej časti tohto kontinentu, kde sa rozprestiera púšť Namib. Najstaršia púšť sveta, lebo aj takýto prívlastok ju korunuje, má úctyhodných 55 miliónov rokov. Práve takýto vek jej odhadujú vedci a aj napriek blízkosti Atlantického oceánu patrí medzi najsuchšie miesta sveta. Dosahuje dĺžku okolo 1600 kilometrov, vďaka čomu tu môžete nájsť rôzne druhy povrchu, od štrkových pláni, dún rôznych veľkostí a tvarov až po pobrežné duny. O výnimočnosti tohto územia svedčí fakt, že leží v 3. najväčšom africkom národnom parku. Už dávno je známe, že púšť nie je len bezduché miesto bez života, ale že tu žije množstvo živočíchov a pod vrstvou piesku sa nájdu i rastliny. Výnimkou nie je ani Namíbijská púšť, kde nájdete pinky, škovránky kŕmiace sa na semenách trávy, článkonožce či malé zvieratá ako sú jašteričky či myšky nepotrebujúce veľké množstvo vody pre život. V okrajových častiach púšte, kde sú podmienky pre život priaznivejšie nájdete antilopy, gazely, hyeny a miestami aj slony a levy.

 

Púšť plná života

 

V južnej časti Afriky nájdete ešte ďalšiu púšť, nesie názov Kalahari a je najväčšou púšťou tejto oblasti. Rozprestiera sa na územiach štátov Botswana, Namíbia a Južná Afrika (JAR). Názov má odvodený zo slova Kgala, čo v preklade znamená „veľký smäd“. V skutočnosti je Kalahari oproti ostatným africkým púšťam pomerne „príjemné miesto.“ Okrem pieskových dún má veľké množstvo trávnatých plôch, na ktorých sa pasú zvieratá a dobytok. Teplota presahuje aj 40 stupňov Celzia, čo nie je až taký extrém na aký sme zvyknutí pri iných suchých miestach. Počas obdobia dažďov rieka Okavango dosahuje svoje maximá a vytvára dočasné rieky tzv. vádi. Asi najznámejšou je vodný tok Nata s niekoľkými prítokmi  ústiacimi do rieky Limpopo. Pestrá a zaujímavá je aj živočíšna skladba Kalahari. Na jej severe nájdeme žirafy, zebry, slony, byvoly a antilopy, ale aj veľké dravce ako levy, gepardy či hyeny.

 

Zdroje/autor: traveltips.usatoday.com, namibian.org, dromedar.sk, interesting-africa-facts.com, britannica.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa