Magické Las Lajas Sanctuary šteklí fantáziu zvedavých turistov

2015-10-11 07:00:00 |   |    | 

Všetky netradičné budovy sú veľkým lákadlom pre turistov. Majstri svojho umenia pripravili na svete mnoho prekvapení, ktoré sa často stávajú hlavným dôvodom niektorých dovoleniek. Takouto dominantou je nepochybne aj katedrála Las Lajas Sanctuary v Kolumbii. Vybudovaná je totiž na netradičnom mieste uprostred kaňonu a pre návštevníkov tak prináša netradičný zážitok plný mystických prekvapení.



 

Zázračné miesto

 

So vznikom Las Lajas Sanctuary sa spájajú tri legendy. Tá prvá hovorí o dcére a matke, ktoré sa tam raz vybrali obdivovať tunajšiu prírodu. Zrazu ich však prepadla silná búrka a oni nevedeli, kde sa majú skryť. Akoby zázrakom sa im však nič nestalo a napriek nepríjemnému dažďu sa vrátili domov v zdraví. Druhá legenda sa taktiež týka tejto matky a dcéry. Podľa nej sa im zase počas prechádzky v tejto lokalite zjavila Panna Mária. Dcéra povedala matke, že ju svätica volá a musí ísť za ňou. Krátko na to však zomrela a matka sa v zúfalstve rozhodla ísť modliť na toto posvätné miesto. Zrazu uprostred modlitby sa pred ňou objavila jej dcéra živá a zdravá. Odvtedy sa rozhodli toto miesto svätiť a vzdávať tam hold Bohu a všetkým svätým. Tretia legenda zase hovorí o jednom slepcovi. Ten zablúdil práve do tejto hlbokej rokliny. Keď hľadal cestu späť, akoby zázrakom zrazu začal vidieť a vďaka tomu sa potom dostal i nazad domov.

 

Od drevenej svätyne k veľkému kostolu

 

Kvôli týmto príbehom sa domáci rozhodli na okraji kolumbijského mestečka Pasto postaviť svätyňu, do ktorej by sa mohli chodiť modlievať. Na jej výstavbe mala údajne trvať najmä matka dcéry, z prvej legendy. Obyvatelia jej prosbám ochotne vyhoveli a postavili tam prvú provizórnu svätyňu. Jej prvá podoba vznikla v polovici 18. storočia. Najprv to bola iba jednoduchá drevená stavba so slamenou strechou. Obyvatelia tam urobili malý oltárik, pri ktorom prosili o odpustenie a vyslyšanie ich prosieb. Chalúpka však nevydržala nápor počasia a postupne potrebovala ďalšie rekonštrukcie. Rokmi menila svoje podoby a nadobúdala pevnejšie obrysy. Nakoniec sa v roku 1916 rozhodli postaviť patrične veľkolepú stavbu, ktorá by dostatočným spôsobom reprezentovala jedinečnosť tohto miesta. Postupne sa rozhodli vybudovať veľkolepú katedrálu, ktorá takto spája obidva útesy kaňonu a ponúka jedinečný zážitok.

 

Strastiplná stavba dokonalej krásy

 

Výstavba tohto kolosu trvala dokopy 33 rokov. Ako hlavný štýl sa rozhodli použiť gotiku, ktorá v tomto prostredí výborne vyniká a dodáva jej na magickom vzhľade. Dôvodom, prečo výstavba Las Lajas Sanctuary trvala tak dlho bolo, že vznikala v mimoriadne náročnom teréne. Stavba je vysoká vyše 130 metrov a jej autori sa museli popasovať s náročnou výzvou, keď ju museli prispôsobiť vysokému bralu a rieke, ktorá preteká pod ňou. Kostol je etážovo riešený a v každej časti ponúka inú posvätnú miestnosť. Aby nakoniec kostol nespadol, museli mu pridať aj oporu z druhej strany. Preto sa rozhodli prepojiť obe časti útesov kamenným mostom, ktorý zároveň zabezpečil celej stavbe stabilitu. Vďaka tomu sa môžete dostať ku chrámu buď z jednej strany cez most, alebo po schodisku z druhej strany. Kostol je navyše prístupný aj v dolnej časti v blízkosti rieky, keď k nemu vedie kamenný chodník.

 

Tajomný obraz Panny Márie

 

Dôkazov o tom, že ide o výnimočné posvätné miesto, neustále pribúda. Viacerí ľudia hovoria o zázrakoch, ktoré zažili na jeho pôde. Jedným z nich je aj obraz Panny Márie, ktorý sa nachádza v jeho zadnej časti. Nevie sa totiž, kto ho dal vyrobiť a kedy ho vyrobil. Večer bola táto stena ešte prázdna, no a na druhý deň ráno, tam zrazu bol obraz tejto svätice aj s malým oltárikom. Ten sa tam nachádza dodnes a i keď je pomerne nenápadný a majestátna gotická výzdoba ho predčí svojou veľkoleposťou, aj tak sa najviac pútnikov zastaví práve pri tu. Do chrámu neustále smeruje aj veľa neveriacich ľudí. Výnimočná stavba si totiž vyslúžila obdiv i z architektonickej stránky, a preto s obľubou obdivujú majstrovstvo svojich predkov.

 

Zaujímavosti v okolí Las Lajas Sanctuary

 

I keď je táto stavba nepochybne najväčšou turistickou atrakciou v Paste, počas dovolenky si môžete naplánovať návštevu viacerých atrakcií v okolí. Medzi ne patria i tieto miesta:

 

Lagúny – v okolí mesta sa nachádza nádherná príroda. Medzi jej perly patria aj tunajšie lagúny. Nájdete pri nich skvelé miesto pre relax a taktiež pre pikniky. Mnohé sú veľmi dobre dostupné a nemusíte k nim absolvovať náročnú túru.

Múzeum karnevalu – priamo v meste nájdete niekoľko múzeí. Nachádza sa medzi nimi tradičná ponuka z histórie a informácií o tomto regióne, ale aj múzeum zlata. Jedno z nich je predsa len zaujímavejšie, pretože je venované karnevalu. Žiari svojou pestrosťou a ponúka fantastickú prehliadku tohto odvetvia.

Kostolíky a chrámy – zaujímavé kostoly sa nachádzajú aj priamo v meste. Tie sú ukážkou rôznych štýlov a prevedení. Jedným z najkrajších je aj Iglesia San Felipe.

 

Zdroj/autor: atlasobscura.com, kuriositas.com, southamerica.cl, columbiareports.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa