10 najlepších miest pre pozorovanie najkrajšieho prírodného divadla - polárnej žiary

2015-10-12 08:00:00 |   |    | 

Časy sa menia a i príroda ponúka mnoho krásnych divadiel i tam, kde boli kedysi nedostupné. Napríklad i polárnu žiaru možno vidieť už aj na takých miestach, kde to bolo v minulosti málo pravdepodobné. Tam však nemáte šancu vidieť ju tak často, ako by sa vám žiadalo. Ak sa chcete dosýta vynadívať na tomto úžasnom divadle, tak si v tom prípade naplánujte aj návštevu týchto desiatich miest.



 

Špicbergy, Nórsko

 

Nórsko je všeobecne považované za jedno z najlepších miest na pozorovanie polárnej žiary. Tá je tam perfektne viditeľná vo viacerých lokalitách, no podľa domácich je najlepšie súostrovie Špicbergy. Polárna žiara je tam dobre pozorovateľná aj priamo z dediniek. Tie ponúkajú nádhernú a pokojnú atmosféru. V mnohých ohľadoch sú skvelým prototypom pokojnej neporušenej prírody a súžitia človeka s ňou. Predstavujú tak zároveň ideálne miesto pre aktívnu dovolenku. Ak sa chcete zamerať priamo iba na žiaru, tak by ste tam mali vycestovať niekedy medzi novembrom a februárom.

 

Island

 

V tomto prípade prichádza veľká výhoda v tom, že nech sa pohnete na Islande kdekoľvek, polárna žiara sa vám tam bude pozorovať výborne. Najkrajšie je to pochopiteľne v odľahlých oblastiach, kde ju výborne vidieť na pozadí krásnej prírody. Ideálnym časom návštevy je v tomto prípade september až apríl. Tunajšia žiara je veľmi pestrá a intenzívna.

 

Aljaška, USA

 

Keď sa do tejto úžasnej oblasti vyberiete počas zimy, máte to údajne vyhrané. Podľa tunajších prepočtov máte až 80 percentnú šancu vidieť polárnu žiaru na vlastné oči, ak tam zostanete aspoň tri noci. Frekvencia tohto prírodného úkazu je tam mimoriadne vysoká. Veľmi dobre viditeľná je najmä v horských oblastiach, no pokojne si ju vychutnáte aj v mestách a dedinkách. Tam však nebude mať až ak silné čaro ako na nedotknutých priestranstvách.

 

Kakslauttanen, Laponsko

 

Tomuto prírodnému úkazu môžete prispôsobiť aj podnikanie. Skvelého nápadu sa preto chytili v zimnom rezorte Kakslauttanen v Laponsku. Tam vytvorili samostatné zimné mestečko, ktoré je vytvorené zo špeciálnych iglu hotelíkov. Každá izba má podobu samostatného zimného domčeka. Tie majú ako bonus navyše aj sklenenú strechu. Na tento nápad prišli práve kvôli polárnej žiare. Takto si každý môže z pohodlia vlastnej postele vychutnať krásne divadlo a zaspávať v nádhernom prostredí.

 

Jukkasjärvi, Švédsko

 

Nachádza sa na severe Švédska. Výhodou tejto oblasti je fakt, že sa tam taktiež vynikajúco pozorujú aj hviezdy. Takže pokiaľ sa vyberiete za polárnou žiarou práve tam, môžete si vychutnať aj tento ďalší bonus k tomu. Ideálna návšteva je počas všetkých zimných mesiacov, keď je polárna žiara najintenzívnejšia. Niekedy je možné pozorovať aj počas neskorej jesene, ale vtedy sa vám šanca výrazne znižuje. V miestnom centre organizujú aj tour, počas ktorej vás odvezú na najlepšie miesta, odkiaľ môžete túto nádheru pozorovať.

 

Luosto, Fínsko

 

Ak sa chcete pri pozorovaní žiary vydať aj na malú expedíciu, tak sa v tom prípade vyberte do Fínska. Vrch Luosto v blízkosti Sodankylä je totiž najlepším miestom pre pozorovanie polárnej žiary. Potrebujete sa však najprv vydať na menšiu túru, na konci ktorej počkáte do zotmenia a tohto nádherného divadla. Opäť sú ideálne zimné mesiace, vystihnite však začiatok tohto obdobia, keď nebude ešte krajina natoľko zasnežená a budete sa vám kráčať lepšie.

 

Severná Kanada

 

Kanada sa zaradila medzi ďalšie obľúbené oblasti nadšencov polárnej žiary. Nachádza sa tam viacero lokalít, kde si môžete vychutnať aj nádhernú prírodu. Do týchto oblastí patrí napríklad Nové Škótsko alebo Britská Kolumbia. V tejto časti Kanady majú aj vynikajúce podmienky pre lyžovanie. Takže zatiaľ čo sa cez deň unavíte na svahoch, večer si z horúcej vírivky môžete vychutnať polárnu žiaru.

 

Škótsko

 

Ak sa vám nechce cestovať do severských krajín, môžete zájsť aj do pre nás prijateľného Škótska. V tomto prípade by ste sa však mali vydať do čo najsevernejšej časti krajiny. Polárna žiara tam nie je tak častá, no vo februári môžete mať dostatok šťastia. Takto si môžete pozrieť aspoň časť úžasnej hry prírody. V niektorých prípadoch je žiara viditeľná aj zo severnej časti Írska.

 

Grónsko

 

Kvalita polárnej žiary je obdobná ako na Islande. Čiže nech sa pohnete kamkoľvek v Grónsku, všade na ňu natrafíte. Rovnako sa tam predlžuje aj obdobie jej pozorovania. Najkrajšia je v zimných mesiacoch, keď tvorí najjasnejší kontrast oproti okolitej prírode. Čím severnejšie sa presuniete, tým bude polárna žiara atraktívnejšia a intenzívnejšia.

 

Faerské ostrovy

 

Desiatku najlepších lokalít uzatvárajú Faerské ostrovy. Tie zároveň predstavujú aj cestovateľsky mimoriadne atraktívnu lokalitu. Polárna žiara je tam výborne viditeľná od konca októbra do začiatku marca. Vyhľadávajte krásne dedinky s jedinečnou charizmou, kde je i táto atrakcia mimoriadne fotogenická a atraktívna.

 

Zdroj/autor: fodors.com, skyscanner.net, travelblog.viator.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa