Svet a jeho najkrajšia tvár: Pozrite si zimnú výzdobu svetových turistických miest

2015-12-23 08:00:00 |   |    | 

Ak by ste si mohli vybrať, kde by ste chceli stráviť vaše vysnívané sviatky? Bolo by to niekde na samote, kde si môžete užiť pokojnú atmosféru, niekde v horách, kde by ste si mohli zároveň dobre zalyžovať alebo v nejakom veľkomeste, ktoré je krásne ozdobené a vďaka tomu prináša špecifickú vianočnú náladu? Pokiaľ patríte do poslednej skupinky fanúšikov mestských Vianoc, prinášame vám zoznam tých najkrajších svetových lokalít s najzaujímavejšou vianočnou výzdobou.



 

New York, USA

 

Možno tunajšia výzdoba prechádza miestami až do gýču, no posledné sviatky roka si vyžadujú aj takýto kúsok okázalosti. Američania vo všeobecnosti nešetria na svojich výzdobách a i susedia vzájomne súperia o to, kto bude mať krajšie vysvietený dom. New York je len vrcholom tohto snaženia, ktorý si ročne vychutnávajú milióny turistov. Veľmi obľúbeným miestom je najmä Rockefellerovo centrum s veľkou ľadovou plochou na korčuľovanie a majestátnym vianočným stromčekom. Ročne investujú newyorskí predstavitelia do vianočnej výzdoby tisíce dolárov a ďalšie státisíce potom zhltnú ešte aj novoročné oslavy.

 

Viedeň, Rakúsko

 

Jeden z vianočných skvostov máme aj priamo za hranicami. Viedeň sa pravidelne objavuje v rebríčkoch najkrajších vianočných miest. Svoje prvenstvo si udržiava nielen vďaka nádhernej výzdobe, ale najmä pre atmosféru, ktorú prináša v historickom centre. V zime v spojení so stánkami, punčom a typickými pochúťkami vyzerá o to lákavejšie. Ďalšie nádherné oblasti sa nachádzajú pri Schönbrunne, malé vianočné trhy nájdete i v Prátri, kde sa hneď môžete previesť na Viedenskom kole a veľmi príjemne sa budete cítiť i na trhoch v bývalej budove starej nemocnice, kde na nádvorí nájdete i pár kolotočov.

 

Brusel, Belgicko

 

Hlavná časť výzdoby sa opäť koná na hlavnom námestí. Počas sviatočných dní sú navyše budovy osvietené farebnými svetlami, vďaka čomu pôsobia veselšie a zaujímavejšie. Hlavnú pozornosť púta každoročne vianočný stromček, ktorý pravidelne pochádza z belgických lesov. Iba v roku 2012 sa pokúsili organizátori tejto výzdoby zaexperimentovať a priniesli futuristické a ekologickejšie prevedenie tohto vianočného symbolu. To však domáci neprijali s nadšením a dokonca sa stromček stal aj centrom záujmu vandalov, kvôli čomu musela byť táto napodobenina nakoniec predčasne odinštalovaná. V niektorých veciach zostávajú jednoducho ľudia verní klasike.

 

Erfurt, Nemecko

 

V Erfurte nájdete jedny z najkrajších vianočných trhov v Európe. Z tejto krajiny pochádza aj ich tradícia, ktorá postupne začala prechádzať do zvyšku starého kontinentu. Najkrajšia časť vianočného mesta sa nachádza pri tunajšej katedrále. Tam sú rozložené vždy aj stánky, ktoré sú potiahnuté svetelnou výzdobou a tá prechádza i na okolité budovy. Krásnym detailom je veľký kolotoč, ktorý je taktiež kompletne vysvietený. Jazda ruským kolesom navyše ponúka nádherný výhľad na celé okolie. Ak sa tam niekedy v tomto čase vyberiete, nechajte si jazdu až na večer. Pýchou domácich je i 25 metrov vysoký vianočný stromček.

 

Londýn, Anglicko

 

Typická anglická štýlovosť prevláda i v pouličnom vianočnom zdobení. Veľmi zaujímavá história sa viaže najmä k vianočnému stromčeku, ktorý je vystavený na Trafalgar Square. Od roku 1947 ho totiž Angličania dostávajú pravidelne ako dar od obyvateľov Osla. Každý prvý decembrový štvrtok sa tam slávnostné otvára vianočná sezóna, keď sa rozsvietia všetky svetlá a zbory spievajú rôzne koledy. Ak ste fanúšikmi Harryho Pottera, poradíme vám, aby ste sa v tomto čase šli pozrieť aj do múzea venovaného tejto filmovej sérii. Hlavná sála je vyzdobená vo vianočnom štýle a na veľkú napodobeninu Rokfortu sneží falošný sneh. Vianočná idylka ako na pohľadanie.

 

Colmar, Francúzsko

 

Paríž má nepochybne svoje čaro, no pre krásnu vianočnú atmosféru by ste si mali vyskúšať aj iné časti krajiny. Vašou správnou voľbou bude istotne Colmar. Nádherné historické mestečko, ktoré nepotrebuje na svoje okrášlenie ani náročnú výzdobu. Stačí jednoducho potiahnuť žiarovkami lemy krásnych zdobení a všetko čaro je hotové. Colmar je totiž nádherné i samo o sebe a vďaka svojej vzácnej architektúre vyniká nad svojimi konkurentmi.

 

Madrid, Španielsko

 

Španielsko síce nie je typickou zimnou destináciou, no napriek tomu dokáže priniesť výnimočnú vianočnú atmosféru. A tú docieli najmä vďaka dokonalej výzdobe. Prejdite sa najmä po hlavných obchodných uliciach, ktoré sú akoby pokryté svetielkami. Tie vytvárajú imaginárnu strechu ako zo sveta fantázie. V meste sa zároveň koná jeden z najstarších vianočných trhov na svete, ktorý zatvárajú až po sviatku Troch kráľov.

 

Kobe, Japonsko

 

Festival svetiel nemá síce priamu nadväznosť na vianočné sviatky, no rokmi sa jednotlivé výzdoby pretransformovali i na toto ladenie. V Kobe takto oslavujú vždy počas dvoch decembrových týždňov. Symbolom týchto dní je vrátiť nádej medzi ľudí. Celé mesto sa pravidelne večer na niekoľko hodín rozžiari do nádherného svetelného divadla, ktoré vás príjemne naladí na vianočné sviatky.

 

Zdroj/autor: tourismontheedge.com travel.nationalgeographic.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa