Skanzeny sveta: Porovnajte si naše kultúrne dedičstvo s tým svetovým

2016-02-06 08:00:00 |   |    | 

Zámkov a šľachtických sídiel nájdete v každej krajine neúrekom. Do bývalého života tejto vyššej spoločnosti môžeme nahliadnuť v podstate kedykoľvek. Ťažšie je to už skúmaním osudov bežných obyvateľov. Typické ľudové múzeá a skanzeny nie sú často natoľko atraktívne, pritom sa im práve takýmto predčasným nálepkovaním len škodí. I medzi nimi dokážete nájsť zaujímavé atrakcie, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.



 

Norsk Folkemuseum, Oslo, Nórsko

 

Prvý skanzen nájdete priamo v hlavnom meste Nórska. Ľudové múzeum sa skladá z viacerých častí. Nájdete v nich všetky informácie z dejín a života bežných ľudí, ale môžete si taktiež pozrieť rôzne vzácne artefakty ako napríklad typické kroje či pomôcky, ktoré používali rôzni remeselníci. Tou najobľúbenejšou časťou je však historické centrum, do ktorého bolo presunutých 150 budov z rôznych regiónov. Tie boli vystavené v odlišných časových obdobiach a patrili taktiež aj rôznym vrstvám obyvateľstvo. Vďaka tomu sa im podarilo predstaviť unikátnu prehliadku architektúry na tak malom priestranstve.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Kórejská ľudová dedina, Yongin, Južná Kórea

 

Na uzavreté mestečko uctievajúce staré tradície sa zmenila malá časť mesta Yongin. Práve tam vytvorili typickú kórejskú dedinu, z ktorej sa stal skanzen. Nájdete tam taktiež obydlia rôzneho druhu, no rozdiel je v tom, že v tomto skanzene žijú aj ľudia. Tí vám budú ukazovať taje bývalého života, ako kedysi ľudia pracovali, čo ich živilo a aké tradície pestovali. Súčasťou múzea je i obchodná ulička s obchodmi v pôvodnom šate, ktoré ponúkajú rôzne tradičné pochúťky. Taktiež tam nájdete aj niekoľko reštaurácií a zábavných podnikov. Najlepšie sú interaktívne časti, kde si môžete vyskúšať remeslá, naučiť sa niečo z ich tradičných bojových umení a taktiež si pozrieť predstavenia približujúce vám minulosť tejto krajiny.

 

Highland Folk Museum, Kingussie, Škótsko

 

Tento skanzen je prvým múzeom tohto typu vôbec na území Veľkej Británie. Malé mestečko tam vybudovali postupne z pôvodných budov, ktoré priniesli z celej krajiny, ale aj z takých, ktoré boli nanovo vybudované podľa bývalých techník stavania. Tou najobľúbenejšou časťou sú domčeky z hôr postavené z kamenia a s veľmi nízkou slamenou strechou. Postupne však v skanzene môžete vidieť aj novšie obydlia, pričom veľkou výhodou je, že tie nie sú rozmiestnené husto vedľa seba, čiže pôsobia ako skutočná dedinka.

 

Poble Espanyol, Barcelona, Španielsko

 

Zaujímavý koncept predstavili začiatkom 20. storočia aj v Barcelone. Tam sa rozhodli vystaviť uprostred Barcelony ďalšie malé mestečko obohnané hradbami. Jeho špecialitou bolo, že každá z uličiek je postavená v štýle iného regiónu tejto krajiny. Vďaka tomu sa za krátky čas môžete prejsť prakticky po celom Španielsku. Jednotlivé lokality prinášajú gastronómiu z tohto regiónu, obchodíky s typickými suvenírmi a v niektorých prípadoch aj ukážky práce remeselníkov. Večer sa tam zvyknú konať i živé predstavenia s ľudovou španielskou hudbou.

 

Sheung Yiu Folk Museum, Sheung Yiu, Hongkong

 

Unikátom tohto miesta je atmosféra, ktorú prináša. Ľudové múzeum vzniklo na mieste bývalej osady, kde sa vyrábali vápencové tehly na domy. Kedysi ho vybudoval jeden významný rod, ktorý tam vytvoril domov aj pre všetkých zamestnancov závodu. Terajší skanzen vznikol ešte v 19. storočí a obývaný bol do roku 1950. Potom sa však z neho stalo mesto duchov a takmer na dvadsať rokov sa stalo skôr atrakciou pre milovníkov adrenalínu. Našťastie sa ho po tomto nešťastnom období chytila skupinka nadšencov, ktorá mu dodala pôvodný lesk a vytvorila z neho súčasné múzeum. V ňom si môžete pozrieť aký bol život takejto uzavretej komunity, ale aj ako prebiehala dôležitá výroba v minulosti.

 

Ulsterské ľudové múzeum a múzeum transportu, Castletown, Severné Írsko

 

Najväčším lákadlom tohto múzea je fakt, že v jednotlivých domčekoch žijú obyvatelia. Ide o najatých zamestnancov, ktorí sa po otvorení skanzenu vrátia naspäť v čase a počas celého dňa robia svoje zamestnania, prípadne žijú v jednotlivých domčekoch, ale presne tak ako v epoche, ktorú predstavujú. Vďaka tomu si môžete vojsť do hociktorej z domácností a pozrieť sa, ako sa kedysi varil obed alebo ako sa ženy starali o domácnosť. Vojsť môžete aj do historických firiem, obchodov a remeselných dielní. Všetko bude presne tak, ako keby panovali minulé storočia. Súčasťou skanzenu je aj veľká zbierka rôznych historických dopravných prostriedkov.

 

Zdroj/autor: norskfolkmuseum.no, highlifehighland.com, discoverhongkong.com, nmni.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa