V tropických rajoch na nás číha viac ako len Zika: Tieto destinácie majú najvyššiu mieru vrážd

2016-02-17 12:00:00 |   |    | 

Pri výbere dovolenky v poslednej dobe hľadíme stále častejšie aj na bezpečnosť. S teroristami toho veľa my ani cestovné kancelárie nespravíme, ale i tak vieme ovplyvniť veľa faktorov, ktoré majú dopad na našu bezpečnosť. To ako sa správame, kam chodíme, ako sa obliekame a podobne. Toto všetko vie nakloniť misky váh. A to aj v krajinách, o ktorých by ste si to možno nemysleli. Na prvý pohľad sú to exotické raje, ale za bránami rezortov je iný svet.



 

Bezpečnosť na prvom mieste

 

Žiadneho skúsenejšieho cestovateľa neprekvapí to, keď sa dozvie, že v niektorej krajine je obzvlášť vysoká kriminalita. Riziko mimo turistických rezortov stúpa a prijíma ho každý, kto chce opustiť pohodlie hotela a vidieť niečo viac. Stáva sa to aj v dovolenkových krajinách, ktoré sú často prezentované ako turistické raje. Toto o nich samozrejme platí, ale treba vidieť, že sa v nich ukrývajú aj miesta, kde sa ako turista môžete ľahko dostať do nebezpečenstva.

V turistických sprievodcoch, prípadne v hoteloch sa vždy dozviete o tej ktorej lokalite známej práve pochybnou povesťou. Nachádzajú sa všade. Aj u nás v mestách a na dedinách, no na dovolenke v cudzej krajine si ich často nie sme vedomí. Pri potulovaní a objavovaní môžeme objaviť aj niečo nechcené.


Pozrite si aj:


 

Turistické raje

 

V poslednej dobe aj u nás badať trend cestovania do exotických krajín. Jamajka, Mexiko, Belize, Dominikánska republika... Okrem ich krásnych pláží a slnečných dní tu však striehnu aj rôzne živly. Mimo hotelových rezortov tak môžete naraziť doslova na hocičo. V tom lepšom prípade vás len okradnú a nechajú tak.

Podľa štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2012 (teda ešte spred obdobia bezpečnostnej krízy a prepuknutia teroristických útokov) patrí medzi najnebezpečnejšie turistické destinácie Jamajka. Vychádzajú z množstva vrážd na stotisíc osôb. V tomto prípade má práva Jamajka najvyššiu hodnotu a to 45,1. Teda vyše 45 z každých 100 tisíc ľudí zomrie násilnou smrťou. Na druhej priečke sa objavilo tropické Belize s 44,7 zavraždenými. Nasledujú Bahamy s 32,1, Dominikánska republika s 25,4 a Mexiko s 22.

Aby sme to porovnali, tak napríklad Slovensko má mieru 1,4. U našich susedov je situácia takáto: Česká republika 0,9, Maďarsko 1,5, Poľsko 1,1 a Rakúsko 0,9.

 

Obľúbené dovolenkové destinácie taktiež získali pomerne dobré hodnotenie:

 

Španielsko: 0,8

Taliansko: 0,9

Grécko: 1,6

Turecko: 2,7

Chorvátsko:  1,3

Portugalsko: 1,4

Tunisko: 1,8

Bulharsko: 1,9

Thajsko: 5,5

Vietnam: 4

Kuba: 5

Egypt: 5,1

Kapverdy: 8,8

Seychely: 9,5

 

Prevencia

 

Čo teda robiť, ak ste v cudzej krajine? Najbezpečnejšie je zdržovať sa v oblastiach, o ktorých vopred viete, že sú pre turistov bezpečné. S narastajúcimi nepokojmi v turistických krajinách sa odporúča zostať tam, kde na vás dozerajú oficiálne bezpečnostné zložky. V menej vyhrotených situáciách je dôležité správať sa nenápadne a pokúsiť sa zapadnúť do davu. Skúste si obliecť to čo domáci, nenoste šperkynechoďte s drahou elektronikou na viditeľných miestach.

Doklady a peňaženku si schovávajte na bezpečnom mieste, najlepšie niekde pod vrstvou oblečenia. Zadné vrecká, kabelky a rôzne taštičky vám nemusia poslúžiť. Ak bývate v lepších hoteloch, je bezpečnejšie nechať si doklady a väčšie množstvo peňazí v trezore a so sebou mať len kópiu dokladu a peniaze nevyhnutné na prežitie.

Pozor si dávajte na rôznych podvodníkov. Tí zvyknú pracovať v skupinkách a ani sa nenazdáte a ste o peňaženku ľahší. Odporúčame vám pozrieť si špecificky pri každej krajine, ktoré triky sú tam najbežnejšie a kde máte najväčšiu pravdepodobnosť, že vás okradnú. Vyhnete sa tak vážnym problémom a návštevy polície.


Mohlo by vás zaujať:


Zdroj/autor: who.int, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa