Ideálna dovolenka, ak mierite za hudbou. Ktoré mestá prichýlili najväčšie hudobné stánky?

2016-02-22 08:00:50 |   |    | 

Ak máte radi vážnu hudbu a radi by ste ju spoznali aj v prevedení tých najlepších interpretov a hudobníkov, istotne neváhate kvôli nej cestovať aj po svete. Keď už sa vyberiete na nejaké takéto predstavenie, istotne ho môžete spojiť aj s malým výletom v danom meste. Preto vám prinášame niekoľko tipov, kam sa môžete vybrať za svojou vášňou a čo môžete popri tom ešte navštíviť.



 

Miláno

 

V Európe je najobľúbenejšou zastávkou milovníkov vážnej hudby nepochybne Miláno. V tunajšej La Scale si môžu vychutnať predstavenia tých najlepších operných hviezd a hudobníkov. Systém programu je navyše vymyslený tak, že i keď nepatríte medzi majetnejších ľudí, môžete si tam vychutnať aspoň niektoré predstavenia a užiť si jedinečnú akustiku. Pravidelne tam organizujú predstavenia, na ktoré si kúpite lístky od 15 eur a to i na tie lepšie miesta v sále. Stačí si teda počkať na správny čas a vybrať si presne to, čo si môžete dovoliť. Ako doplnkový program v Miláne si určite nenechajte ujsť prehliadku katedrály a najmä vyhliadku z nej. Taktiež určite zájdite do niektorej z tunajších zmrzlinárni, pretože milánska sladká pochúťka patrí k tým najlepším. No a keďže zo Slovenska sa nelieta priamo do Milána, ale do Bergama, odporúčame vám pozrieť si aspoň v krátkosti i toto veľmi príjemné historické mestečko.

 

New York

 

Pokiaľ neváhate cestovať za vážnou hudbou až do Ameriky, istotne si to namierite priamo do New Yorku. Tam totiž nájdete v newyorskej Metropolitnej opere to najlepšie, čo vám môže svet vážnej hudby ponúknuť. Výhodou je voľnejší prístup Američanov k tomuto štýlu umenia. Tam si totiž môžete vypočuť všetky štýly opier a i modernejšie vystúpenia hudobníkov, ktorí prezentujú staršie skladby v inom šate. Pokiaľ by ste mali chuť skombinovať si tento výlet s poznaním aktuálnej kultúry, istotne odporúčame zájsť si i na Broadway. Počas voľných dní si potom istotne choďte prejsť aspoň časť Central parku, zájdite si k pamätníku bývalých dvojičiek, doprajte si vyhliadku z niektorého z mrakodrapov a to najmä počas noci a zájdite i k Soche slobody.

 

Petrohrad

 

Ruská umelecká scéna si už roky drží medzi vyznávačmi vyššej kultúry veľmi dobré meno. Najmä tunajší balet patrí k tým najlepším na svete. Čiže ak si chcete dopriať vysokú kvalitu, istotne by ste mali zájsť do Petrohradu alebo Moskvy. Najmä divadlo Mariinsky ponúka v tomto smere lahôdky pre umelecké duše. Obe mestá vám zároveň ponúkajú aj skvelú prehliadku históriou a vzácnou architektúrou. V Petrohrade si istotne nevynechajte prehliadku Ermitáže, ktorá vám ponúkne zase to najlepšie z oblasti maliarstva a sochárstva.

 

Londýn

 

Anglická kráľovná je taktiež pyšná na svojich umelcov, ktorí sa každý večer predstavia v jej Kráľovskom opernom dome (Royal Opera House). Nádherná budova priam dýcha históriou a každému vystúpeniu dodáva o to krajšiu atmosféru. Tunajšie predstavenia patria k tým najvychytenejším v krajine, a preto treba myslieť na včasné rezervácie, najmä ak máte záujem o známejšie hry, opery či sonáty. Samotný Londýn ponúka aj široké spektrum možností na využitie voľného času. Istotne by ste si nemali nechať ujsť návštevu Tower of London, kde sa ukrývajú kráľovské klenoty a môžete si pozrieť aj niečo z histórie vzniku kráľovskej stráže. Potom si istotne rezervujte dostatok času aj na Westminsterské opátstvo a vychutnajte si pohľad na toto mesto aj z London Eye.

 

Viedeň

 

Jednu z bášt vážnej hudby máme takpovediac priamo pod nosom. Ide o Viedenskú filharmóniu, ktorá má dobré meno po celom svete. A nejde iba o ich slávne novoročné koncerty, počas celého roka sa v tunajšej opernej budove organizujú zaujímavé podujatia, ktoré si vďaka ich blízkosti môžete kedykoľvek vychutnať. Keď sa už vyberiete na takéto predstavenie, neponáhľajte sa hneď na Slovensko a skúste vo Viedni zostať i na predĺžený víkend. Nevynechajte také tradičné zastávky ako Schönbrunn, blízku ZOO, Práter, Viedenské kolo, Hofburg, ale aj menej poznané zaujímavosti ako napríklad Motýlí dom alebo Múzeum hudby.

 

Nové Mexiko

 

Unikátny zážitok vám môžu opera a vážna hudba poskytnúť nielen vďaka výnimočným výkonom účinkujúcich. Osobitú auru môžu dostať i vďaka miestu, kde sa konajú. A to sa nestane len vo vzácnych historických budovách, ale aj v miestach modernej architektúry, ako to je v novomexickom Santa Fe. Tam využívajú dobré podnebie a časť sály je preto otvorená. Diváci a aj vystupujúci umelci sú tak užšie prepojení s prírodou a to dodáva celému predstaveniu špecifické čaro. Počas voľného času si môžete pozrieť napríklad indiánske múzeum, kúzelnú kaplnku Loretto alebo si zájdite nasať domácu atmosféru na tunajšom trhovisku.

 

Zdroj/autor: frommers.com, magazine.fourseasons.com, travelandleisure.com, selectitaly.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa