Autoslalom na kopci so sklonom 27%: Pozrite sa na najkľukatejšiu ulicu Ameriky

2016-03-11 07:00:00 |   |    | 

Šliapete do kopca so sklonom 12% a zdá sa vám to príliš prudké? V tom prípade vedzte, že cesty v ulici Lombard v americkom San Franciscu majú sklon okolo 16% a pritom ešte idú naprieč kopcom, aby zmiernili pôvodný sklon 27%. Predstavujeme vám jednu z najkľukatejších ulíc Ameriky i sveta. Ľudia k nej chodia s fotoaparátmi, aby tento unikát zvečnili. A ako vlastne Lombard Street vyzerá?



 

Osem veľmi prudkých zákrut pre automobily, niekoľko stoviek schodov pre chodcov – tak vyzerajú prekážky na svahovitej časti Lombard Street. Ale ľudia to ako prekážky nevnímajú – naopak sa po tejto atrakcii radi prechádzajú a berú všetko ako veľký zážitok. Niečo také nevidíte každý deň.

Ale aby nedošlo k omylu – ide len o krátku časť (ani nie 200 metrov) 3,5 kilometra dlhej ulice. Konkrétne o jednosmernú pasáž medzi ulicami Hyde Street a Leavenworth Street. Jazdí sa tu smerom dole a pre vodičov to nie je nič jednoduché.

Kopec Russian Hill, z ktorého kľukatá cesta vedie, je totiž naozaj dosť prudký. Značka hore odporúča dodržiavať rýchlosť 5 míľ za hodinu, teda asi 8 km/h. Ale krokom tu vodiči jazdia radi, majú tak šancu poriadne si túto atrakciu vychutnať.

 

Za všetko môže zlato

 

Pozrime sa teraz trochu po celom meste. San Francisco leží pri mori a jeho najnižší bod má podľa nadmorskej výšky hodnotu nula. Ten najvyšší nájdeme v 285 metroch, čo predstavuje slušné prevýšenie. To však nemá na svedomí nejaký vŕšok na kraji mesta. Naopak, v kopci leží jeho centrum. Trochu nepraktické, poviete si. Tu však z toho dokázali urobiť výhodu.

Áno, je to ekonomické centrum oblasti, štvrté najľudnatejšie mesto v Kalifornii a štrnáste v celých Spojených štátoch. Čo priviedlo ľudí k tomu, aby na mieste s takým ťažkým terénom a častými dažďami a hmlami položili základy dnes osemstotisícového mesta? Bola to zlatá horúčka v polovici 19. storočia. Vďaka nej sa medzi rokmi 1840 a 1850 stalo z osady s tisícovkou obyvateľov rušné dvadsaťpäťtisícové mesto.

Tým, že ľudia osídlili i neprístupné vŕšky a vybudovali na nich cesty, urobili miesto atraktívnym i pre zábery filmárov. Nakrúcal tu napríklad Alfred Hitchcock, veľký úspech zožala i niekoľkominútová automobilová naháňačka, pri ktorej Steve McQueen (teda skôr jeho kaskadér) lieta vzduchom po kaskádovitých cestách na kopcoch San Francisca.

 

Clay Street: Miesto s najstaršou lanovkou

 

Pozrime sa i na ďalšie prudké ulice v San Franciscu. Jednou z najslávnejších v meste je Clay Street. Patrí k významným dopravným tepnám a slávu jej zabezpečila predovšetkým veľká miestna atrakcia –cable cars. Tieto lanovky v San Franciscu brázdia niekoľko trás a tvoria ucelený dopravný systém ako inde električky alebo autobusy.

Stroje sa po prvýkrát v San Franciscu dali do pohybu práve tu a to už v roku 1873. I keď terén nie je úplne najľahší, muselo sa tak stať práve tu a nie inde. Clay Street totiž pre mesto predstavuje ekonomickú tepnu. Sídli tu množstvo významných firiem a vďaka dobrému výhľadu i niekoľko hotelov.

 

Haight Ashbury: Strmým uliciam vládne vír farieb

 

Kto chce fotiť, ten tiež ocení výhľad zo 64 metrov vysokej Coit Tower umiestnenej na vŕšku Telegraph Hill. Táto rozhľadňa pripomínajúca obrovský chrámový stĺp sa týči nad mestom a poskytuje výhľad na všetky strany.

Na zahodenie nie sú ani malebné zákutia štvrte Haight Ashbury. Vždy tu bývali umelci a podľa toho oblasť tiež vyzerá. Domy a ploty žiaria farbami, z múrov sa smejú portrétované tváre. V kombinácii so šikmými ulicami to pôsobí takmer ako v komikse. Ale je to realita. Nemáte tiež chuť sa s ňou zoznámiť? Blíži sa jar, kedy v meste meteorológovia zaznamenávajú najlepšie podmienky čo do výšky teplôt vzduchu a úhrnu zrážok.

 

 

 

 

Atrakcie San Francisca

 

Okrem nesporného čara strmých ulíc zaberajú na turistov i slávne stavby mesta. Tieto tri si získali najväčšiu slávu.

Alcatraz

Legendárna pevnosť, ktorá fungovala ako väznica ani nie tridsať rokov, si získala v roli nápravného zariadenia takú povesť, že o jej celách sa natočilo mnoho filmov a napísalo množstvo kníh.

Romantika osamotenej skaly pri pobreží San Francisca a drsnosť podmienok, v ktorých žili známi zločinci, priťahuje pozornosť turistov a dobrodruhov i mnoho rokov potom, čo prestala fungovať ako domov obávaných kriminálnikov.

Most Golden Gate

Jeden zo symbolov Ameriky, ale i samovrahov. Táto stavba každý rok útočí na najvyššie priečky štatistík objektov, na ktorých si Američania dobrovoľne berú život.

Kalifornská akadémia vied

Hovorí sa jej „najzelenšie múzeum planéty“ a pripomína výtvor obrovského krtka. Krtince umožňujú veľmi efektívny prienik svetla do všetkých priestorov. Tiež uľahčujú vykurovanie, ale je v Kalifornii potrebné vykurovať budovy? Všetky suveníry predávané v tunajších obchodoch vznikli ekologicky šetrnou cestou.

Pokiaľ vás Amerika zaujíma podrobnejšie, pozrite sa na stránky internetového sprievodcu Amerika.cz.

 

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Spoznajte Divoký západ USA!: Prejsť sa ponad 800 metrov hlbokú priepasť v Grand Canyone, preskúmať 3000 rokov staré stromy v národnom parku Sequoia, zviezť sa kabínkovou lanovkou a vychutnať si pohľad na San Francisco alebo navštíviť kasína v Las Vegas? So zájazdom na západ USA to môže byť váš splnený sen!
  • Čo majú spoločné Mark Twain, blues a aligátory?: Vydajte sa s nami na cestu naprieč desiatimi americkými štátmi a zaujímavou históriou. Vezmeme vás na ňu prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Západ USA a Florida!: Je to poriadna otrava, čakať v strede Európy na dva-tri teplé mesiace, a potom sa zas celý rok zahaľovať do teplého oblečenia. Urobte s tým niečo, vydajte sa poznávať USA a zakončite cestu na vyhriatych pieskoch slnečnej Floridy. Zatočte so zimnou náladou a urobte si radosť! Uvidíte pri tom i luxusné losangeleské Beverly Hills.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa