Mŕtve potkany, penisy aj psie mäso: Spoznajte najdivokejšie festivaly sveta!

2016-04-18 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie festival, väčšina z nás sa teší na hodovanie, hudbu a predovšetkým dobrú zábavu. Tú si však každý predstavuje inak a niektoré miestne tradície sa nám nemusia páčiť. Predsudky bokom - toto sú festivaly, aké len tak nezažijete.



 

SVIATOK ČÍNSKEJ GASTRONÓMIE

 

     K festivalu obvykle patrí aj dobré jedlo. Určite by však z nášho pohľadu nemalo vyzerať tak, ako si ho predstavujú v juhočínskom meste Yulin. Tam totiž začína pri letnom slnovrate Festival psieho mäsa, počas ktorého skončí v hrnci údajne až 10 000 domácich miláčikov. Psie mäso je podľa Číňanov veľmi výživné a pomáha pri impotencii či zlom krvnom obehu. Obvykle sa konzumuje v zime, lebo dobre zahreje, v lete však naviac prináša šťastie a pevné zdravie. Pečené mäso sa obvykle zajedá liči a zalieva alkoholom.

     Proti festivalu každoročne protestujú milovníci zvierat a online petíciu za jeho zákaz už podpísalo takmer 4,5 milióna ľudí. Podľa nich psy veľmi trpia, pred porážkou sú natlačené v malých klietkach, aby ich následne omráčili úderom do hlavy, podrezali a hodili do vriacej vody. Nejedná sa pritom len o túlavé zvieratá, niektoré psy boli ukradnuté majiteľom a návštevníci festivalu si tak neraz pochutnávajú na dalmatíncovi, labradorovi či mastifovi, ktorý niekomu chýba.

 

     Miestnym gurmánom to však zjavne neprekáža, kritikom odkazujú, že prestanú jesť psy, keď oni z jedálnička vyškrtnú bravčové. „Každé zviera má vlastnú hodnotu. Bylinožravce napríklad majú slúžiť ľuďom ako potrava. Ale jesť spoločenské zvieratá ako psy a mačky je niečo úplne iné,“ márne sa ich snaží presvedčiť jeden z protestujúcich.

     Mesto sa oficiálne od festivalu dištancuje, zakázať ho však nemôže, porážka psov a mačiek je v Číne zatiaľ legálna. V krajine každoročne zabijú kvôli mäsu 10-20 miliónov psov a festival v meste Yulin je podľa agentúry AP v tomto kontexte symbolom krutosti, nedostatku hygieny a do značnej miery nekontrolovaného spracovateľského priemyslu. Aj tak si ho však tisícky návštevníkov nenechajú ujsť.

 

 

ZABUDNITE NA PARADAJKY

 

     O rajčinovom festivale La Tomatina ste už akiste počuli. Ľudia sa však vedia ohadzovať aj všeličím iným. Posledná januárova nedeľa patrí v španielskej dedine El Puig slávnosti, známej ako „Batalla de Ratas“, teda „Potkania bitka“. Hádate správne, účastníci tohto festivalu po sebe hádžu mŕtve hlodavce.

 

     Pôvod tohto zvyku treba hľadať v minulosti, keď sa potkany dostali do piňát s ovocím a orieškami a počas osláv popadali na ľudí. Rozhnevaný dav hlodavce ubil na smrť a začal sa ich mŕtvymi telami ohadzovať. Zrejme to bola veľká zábava, lebo tento zvyk pretrval aj napriek nesúhlasu ochranárov dodnes a postupne získal svoje nemenné pravidlá. Napríklad to, že keď vás niekto mŕtvym potkanom zasiahne, musíte ho po ňom hodiť naspäť.

 

 

     Kým v Španielsku koncom januára lietajú vzduchom potkany, v Austrálii si vtedy môžete hodiť tuniakom. Na tradičný festival Tunarama v mestečku Port Lincoln lákajú organizátori návštevníkov na umelecké vystúpenia, trhy s miestnymi špecialitami a čerstvé morské plody. Najviac pozornosti však vždy pritiahne súťaž v hode tuniakom, ktorý je súčasťou osláv od roku 1979.

 

     Vtedy sa miestni rozhodli, že festival potrebuje oživenie a do oka im padli miestni rybári. Tí museli počas prijímacieho pohovoru podstúpiť skúšku a hodiť rybu tak ďaleko, ako dokážu, aby potom takto mohli čo najrýchlejšie premiestňovať úlovok z lode do nákladiakov. Podobne dnes prebiehajú aj každoročné Majstrovstvá sveta v hode tuniakom, kde sa muži, ženy a deti snažia čo najďalej šmariť 10-kilogramovú rybu. Chcete to skúsiť aj vy? Potom sa dobre pripravte – rekordný hod meral viac ako 37 metrov!

 

 

 

NIEČO PRE DÁMY

 

     Penisy všade, kam sa pozriete. Tak by sme v skratke mohli popísať festival Kanamara Matsuri („Festival železného falusu“), ktorý sa koná vždy počas prvého aprílového víkendu v japonskom Tokyu.

 

     Hoci sa jeho novodobá história píše len od roku 1977, oslavy sa viažu na starú japonskú legendu. Podľa nej sa kedysi do istej mladej ženy zamiloval démon s ostrými zubami. Žena mu jeho city neopätovala a rozhodla sa vydať za iného muža. Rozhnevaný démon sa usadil vo vagíne svojej vyvolenej a počas svadobnej noci odhryzol mužovi ostrými zubami časť penisu. Keď sa mladá žena vydala znova a situácia sa zopakovala, dedinčania vymysleli plán, ako krutého démona preľstiť. Nešťastná žena vyhľadala kováča, ktorý jej ukul železný falus. Keď sa doňho démon zahryzol, vylámal si zuby a vagínu konečne nadobro opustil.

 

     Odvtedy sa stal železný penis predmetom uctievania ľahkých žien, ktoré uňho hľadajú ochranu pred pohlavnými chorobami. Dnes sa k nim začiatkom jari pridávajú aj mnohí ďalší - spočiatku len malá oslava plodnosti, dlhých manželstiev a bezpečných pôrodov si totiž veľmi rýchlo získala obrovskú popularitu aj medzi turistami. A hoci ich láka predovšetkým bizarná prehliadka toho, čo všetko môže mať tvar penisu, festival Kanamara Matsuri si kladie vyššie ciele - informovať o pohlavných chorobách a zbierať peniaze na boj proti HIV.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: thinkstock.com, TASR, AP,
Video: Youtube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa