Oddychujte ako cisárovná: Dovolenka na Slovensku po stopách slávnej Sisi

2016-04-30 12:00:00 |   |    | 

Ak chcete načerpať nové sily a zažiť romantiku s kúzlom dávnej minulosti, vyberte sa na východ Slovenska.V Bardejovských Kúpeľoch zažijete, ako kedysi oddychovali slávni.



    

     Bardejovské Kúpele sa nachádzajú uprostred krásnej prírody horného Šariša, asi 5 km od mesta Bardejov v blízkosti masívu Magury. Pýšia sa až ôsmimi liečivými prameňmi, ktoré sa využívajú na pitné kúry, liečebné kúpele aj inhalačnú liečbu.

     Ich blahodárne účinky objavili už dávno. Minerálne pramene v Bardejove sa poprvýkrát spomínajú už v listine Belu IV. z roku 1247, správa z roku 1505 zase uvádza, že sa za kúpanie vyberá poplatok, čo potvrdzuje existenciu kúpeľných zariadení. Od 18. storočia už boli kúpele natoľko populárne, že ich vyhľadávala aj poľská a uhorská šľachta. Popýšiť sa môžu hneď niekoľkými mimoriadne významnými osobnosťami - kúpele navštívil cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809) aj ruský cár Alexander I. (1821).

     V júli 1895 tu tri týždne pobudla aj cisárovná Alžbeta Bavorská, manželka Františka Jozefa I. Slávna Sisi si sem prišla liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul (údajne spáchal spolu s milenkou samovraždu). Po jeho smrti sa cisárovná uzavrela do seba a väčšinu času trávila v kúpeľoch vo Švajčiarsku, Nemecku a Francúzsku.

     Zavítala však aj ku nám. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák, ktorý dnes nesie jej meno. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. „Cisárovná bola podľa ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov,“ hovorí ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

     Dnes nájdu milovníci histórie stopy krásnej cisárovnej na viacerých miestach. V miestnej expozícii vystavujú pohár s jej krstným menom, z ktorého Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch pila liečivú minerálnu vodu a jej návštevu pripomína aj bronzová socha, ktorú vyhotovili z finančnej zbierky obyvateľov Bardejova v roku 1903. Maďarský umelec Július Donáth stvárnil cisárovnú ako krásnu, mladú - takú, akou sa cítila po liečivých procedúrach v kúpeľoch na východe Slovenska.

     Tie môžete vyskúšať aj vy. Za posledných 8 rokov v kúpeľoch prebiehali rozsiahle rekonštrukcie a modernizácia, investovalo sa viac ako 10 mil. EUR do liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov. A tak je dnes hosťom k dispozícii niekoľko hotelov rôznych kategórií, menšie vilky, ale aj dve letné kúpaliská.

     V júli 2016 hosťom otvorí svoje brány aj hotel Alžbeta, v ktorom bola ubytovaná Sisi. V súčasnosti prechádza rekonštrukciou s celkovými nákladmi takmer 2 milióny eur, vďaka ktorej sa dostane na úroveň troch hviezdičiek. V zrekonštruovanom hoteli pribudne pamätná izba cisárovnej aj luxusný apartmán Sisi. „Práce prebiehajú pod dohľadom pamiatkarov tak, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov a farieb,“ dodáva T. Šatanková.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bardejovské Kúpele, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa