Zabudnite na Jadran, najviac Čechov cestuje SEM

2016-04-14 11:57:00 |   |    | 

Hoci väčšina Slovákov putuje počas letnej dovolenky k moru, naši susedia ho ku kvalitnému oddychu nepotrebujú. Podľa najnovších štatistík sa najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou Čechov stalo Slovensko.



      „Českí turisti tvoria na Slovensku dlhodobo najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov. Slovensko pokladajú za domácu destináciu, kam môžu prísť na dovolenku po celý rok. Je veľmi dobrou správou, že Slovensko sa stáva prvou voľbou aj pre českých turistov a  na druhú priečku odsunulo takú silnú destináciu, akou  je Chorvátsko,“ uviedla Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

   Výhodami Slovenska pre turistov z  Českej republiky sú veľmi dobrá dopravná dostupnosť a pestrá ponuka cestovného ruchu. V  minulom roku sa výrazne zlepšilo vlakové spojenie, keď na Slovensko začali premávať tri spoločnosti. Posilnilo sa aj letecké spojenie z  Prahy do Bratislavy a  do Košíc. Slovensko sa spája v mysliach Čechov predovšetkým s  turistikou v horách, aj jazyková bariéra je minimálna. Často sa ubytujú u  rodiny, známych, prípadne si vyhľadajú ubytovanie na súkromí či v  malých penziónoch.
   Mnohé rodiny majú príbuzných v  Českej republike aj na Slovensku, navštevujú sa priatelia, navzájom sa vnímame ako príjemní ľudia, susedia či spojenci. A to sa spája aj s pocitom bezpečia. Česi považujú Slovensko za najbližšiu krajinu z pohľadu kultúrneho, národného a historického.

     V  lete vyhľadávajú návštevníci spoza rieky Moravy turistiku, cykloturistiku, vodné športy, v zime sa orientujú na aktivity spojené s lyžovaním. Radi relaxujú na termálnych kúpaliskách a  v akvaparkoch. Navštevujú aj hrady a zámky, pozornosť venujú pamiatkam zapísaným v  Zozname svetového dedičstva UNESCO ako jaskyne či centrá miest.
     Podľa údajov z výberového zisťovania Českého štatistického úradu bolo Slovensko v minulom roku najobľúbenejšou destináciou českých dovolenkárov. Pre relax u nás sa rozhodlo 837 000 cestovateľov. Slovensko odsunulo na druhú priečku dovtedy dlhodobo prvé Chorvátsko.
     „Domnievame sa, že k  tomuto výsledku sme prispeli aj našimi marketingovými aktivitami. SACR v minulom roku realizovala v Českej republike viacero reklamných kampaní v  tlači, rozhlase aj v televízii, taktiež aj presne cielenú on-line kampaň,“ uzatvára Marta Kučerová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR,
Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa