Cestujte s nami v čase: FOTO, ako Čechoslováci dovolenkovali za socializmu

2016-04-28 00:00:01 |   |    | 

Možno aj vy patríte medzi cestovateľov, ktorí dlho zvažujú rôzne možnosti. Cestovať autom alebo letecky? Zostať v Európe alebo sa vydať za exotikou? Ísť k vode alebo radšej do hôr? Nech je vám útechou, že kedysi Slovákov takéto starosti veľmi netrápili. Možností cestovať bolo málo a väčšina mala voľbu dovolenky jasnú – Slovensko, auto a hotel alebo stan. Napokon však na tom ani tak veľmi nezáležalo. Ako dokazujú naše fotografie, oveľa dôležitejšia bola príjemná spoločnosť. A na tom sa dodnes veľa nezmenilo.



 

Banská Štiavnica, august 1955

Každoročne hostí Medzinárodný pioniersky tábor na Počúvadle pri Banskej Štiavnici desiatky chlapcov a dievčat zo zahraničia. Aj toto leto uvítal ako prvých pionierov z celého Nemecka. Mládež z Lipska, Berlína, Erfurtu prišla nadviazať putá trvalého priateľstva s našimi pioniermi. V auguste zaviala na stožiaroch pred vchodom do tábora zástava Sovietskeho zväzu a Bulharskej ľudovej republiky. Je tu 10 pionierov zo SSSR a 25 z Bulharska. Vedenie medzinárodného pionierskeho tábora usporiadalo pre pionierov zájazd do historického baníckeho mesta - Banskej Štiavnice.

 

Banská Štiavnica, júl 1958

Okolie starobylého mesta Banská Štiavnica poskytuje nevyčerpateľné možnosti turistiky a rekreácie. Najmä jazerá na Počúvadle pod Sitnom sú vyhľadávané výletníkmi.

 

Pieniny, august 1963

Východne od Vysokých Tatier, neďaleko Spišskej Starej Vsi, tiahne sa vápencový masív Pienin, ktorým preteká rieka Dunajec. V letnom období trávia tu dovolenku stovky občanov našej vlasti i zo zahraničia. Láka ich kúpanie v Dunajci, vodná turistika, plavba na 15 kilometrovom úseku na pltiach. Strediskom turistov je Červený Kláštor.

 

Vysoké Tatry, júl 1967

Vrcholí obdobie dovoleniek a tisíce domácich a zahraničných turistov hľadajú osvieženie v našich veľhorách. Na snímke Zelené pleso a Brnčalova chata v nadmorskej výške 1551 m n.m.

 

Zemplínska Šírava, júl 1970

Jednou z najnavštevovanejších turistických oblastí v Československu napriek vážnym nedostatkom je Zemplínska Šírava neďaleko Michaloviec na východnom Slovensku. Celá táto oblasť i s vodnou plochou 33,5 km2 má ideálne klimatické podmienky. Pohorie Vihorlat ju chráni širokým oblúkom pred severnými vetrami a celá táto lokalita patrí do oblasti, kde je najvyššia priemerná ročná teplota s priemernou dĺžkou 2200 hodín slnečného svitu ročne. Zemplínska Šírava ponúka návštevníkom možnosť slnenia, kúpania a rôznych vodných športov. Na svoje si prídu i milovníci vodných lyží.

 

Patince, júl 1970

Stále viac vyhľadávanejšou rekreačnou oblasťou na južnom Slovensku je okolie termálnych kúpeľov v Patinciach, okres Komárno. Z roka na rok tu vyrastajú chatky ako huby po daždi, teraz k veľkému plaveckému bazénu pribudol pre radosť detí malý bazén o rozmeroch 12x12 metrov.

 

Liptovská Mara, august 1978

V prekrásnom prostredí Liptova na brehu vodného diela Liptovská Mara je už druhý rok v prevádzke autokemping pre 1 500 rekreantov. Pracovníci Okresnej správy cestovného ruchu v Liptovskom Mikuláši vybudovali pláž, hygienické zariadenia, detské ihriská, parkoviská a ďalšie objekty.

 

Vysoké Tatry, júl 1980

Vo Vysokých Tatrách sa ročne vystrieda okolo 5 miliónov našich i zahraničných turistov. Na snímkach ruch na Štrbskom Plese a v jeho okolí, hoci počasie nie je najpriaznivejšie.

 

Liptovská Mara, august 1983

Tohtoročné tropické horúčavy sa prejavili zvýšenou návštevnosťou aj vo vyhľadávanom rekreačnom a turistickom stredisku pri vodnej nádrži Liptovská Mara. Záujemci o vodné športy, ako windsurfing a jachting, ale aj o športový rybolov sa môžu ubytovať v autokempingu v Liptovskom Trnovci s kapacitou 150 stanov. V tomto zariadení cestovného ruchu majú možnosť využívať bohaté služby, ako napr. plavby na osobných lodiach Liptov a Váh, požičať si pramice, stany, spacie vaky a ďalšie turistické potreby, či využiť chvíle oddychu na minigolfovom ihrisku.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (33 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa