FOTO Španielska tradícia, ktorá láka tisíce turistov: Adrenalín na maximum

2016-07-19 12:00:00 |   |    | 

V španielskej Pamplone len pred pár dňami skončila tradičná fiesta, ktorá mesto vďaka behu s býkmi preslávila po celom svete. Ani tento rok nebola núdza o strhujúce momenty, nebezpečné situácie a protesty milovníkov zvierat. My vám prinášame nielen unikátnu fotoreportáž, ale aj zaujímavosti, ktoré ste doteraz nepoznali.



 

Sviatok sv. Fermína na severe Španielska oslavujú už po dlhé stáročia. V zahraničí však túto netradičnú zábavu objavili až v roku 1926 vďaka knihe Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza. Odvtedy sem každoročne prichádzajú tisíce turistov, ktorí chcú strhujúce divadlo vidieť na vlastné oči. Nevadí im ani to, že si za ostatných 100 rokov vyžiadalo až 15 ľudských životov.

Oslavy Sv. Fermína sa konajú vždy od 6. do 14. júla v 200-tisícovom meste Pamplona, ktoré je metropolou provincie Navarra.  Jej patrónom je práve Sv. Fermín, no náboženský aspekt osláv v posledných rokoch ustupuje masovej zábave. Jej centrom je tradičný beh úzkymi uličkami v dĺžke 850 metrov pred poltonovými býkmi, počas ktorého sa každý rok zraní až sto ľudí.

 

ENCIERRO – BEH BÝKOV

Najpopulárnejší zvyk, aký nemá na svete obdobu, sa nazýva Encierro. Beh sa začína v býčej ohrade v Calle Santo Domingo vo chvíli, keď ráno hodiny na kostole San Cernin odbijú osem hodín. Po vystrelení dvoch svetlíc vypustia 6 býkov a pre nimi beží úzkymi ulicami mesta množstvo ľudí. Beh obvykle trvá tri až štyri minúty, tento rok to zvieratám a davu bežcov trvalo takmer šesť minút. Príčinou bolo, že niekoľko býkov sa krátko po vypustení z ohrady oddelilo od svojej skupiny.

 

DLHÁ HISTÓRIA

História tohto netradičného zvyku sa oficiálne píše od roku 1591. Už dávno predtým však bolo treba býky prepravovať z pastvín za hranicami mesta do býčej arény, kde ich mali večer zabiť. Počas tohto presunu medzi býkov skákali miestni mladíci, aby ukázali svoju odvahu.

Podľa inej legendy treba hľadať skutočný pôvod tejto tradície v severovýchodnom Španielsku na začiatku 14. storočia. Keď vtedy vodili dobytok na trh, muži sa snažili zvieratá posúriť vyvolaním strachu a rozrušenia. Po rokoch zveľaďovania rôznych taktík vyústil transport dobytka v súťaž, pri ktorej sa mladíci snažili utekať pred býkmi. A tá pretrvala dodnes.

 

NA POČESŤ SV. FERMÍNA

Ešte skôr než sa beh začne, vzdajú jeho účastníci hold patrónovi Navarry. Len pár metrov pod ohradou s býkmi zdvihnú zrolované noviny k soške sv. Fermína, ktorá je umiestnená v múre Cuesta de Santo Domingo. Absolútne ticho prerušia slová, ktorými prosia svätca o požehnanie behu a záverečný výkrik „Viva San Fermin! Gora San Fermin!“ Tento chorál zaznie trikrát – 5 minút, 3 minúty a napokon 1 minútu pred štartom preteku. Potom sa brána ohrady otvorí.

 

MNOŽSTVO ORGANIZÁTOROV

O bezpečnosť účastníkov sa stará množstvo ľudí. Celú trasu lemuje ohrada z 3000 drevených častí (dosky, stĺpiky, bránky). Niektoré časti zostávajú na svojom mieste počas celého trvania osláv, iné každý deň rozoberú a znova postavia.

Počas behu môžete vidieť  množstvo tzv. pastierov, ktorí kráčajú za býkmi s dlhou tyčou. Ich hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby sa nikto nesnažil zozadu býkov rozzúriť a aby sa zvieratá neotočili a nezačali bežať opačným smerom. Pomáhajú tiež všetkým býkom, ktoré zastavia alebo sa oddelia od ostatných a nasmerujú ich k cieľu.

Veľmi dôležitými pre celý priebeh osláv sú aj tzv. dobladores, ľudia s dobrými skúsenosťami s býkmi (často bývalí toreadori). Tí zaujmú svoje miesta v býčej aréne, kde navigujú bežcov mimo samotnej arény a býky „zavlečú“ do ohrady.

 

HLASY ODPORCOV

Proti tradičnému behu s býkmi každoročne ostro protestujú ochrancovia zvierat, ktorí sa snažia docieliť jeho zákaz. Podľa nich sú býky vystavené obrovskému stresu, ktorý môže vyústiť až v ich smrť. Dva dni pred začiatkom osláv sv. Fermína organizujú v Pamplone „beh naháčov“, pri ktorom kráčajú ulicami bez oblečenia.

Domáci však argumentujú, že rešpektovanie tradícií je pre miestnych veľmi dôležité a naďalej si sviatok užívajú. K oslavám sv. Fermína patria aj kulinárske hody a rôzne kultúrne podujatia, koncerty, divadelné predstavenia či výstavy. Oficiálne sa skončia o polnoci, keď tisíce ľudí spievajú so sviečkami  v ruke na záverečnom ceremoniáli, ktorý vrcholí ohňostrojom.

 

TIPY & TRIKY

Bežci štartujú z miesta medzi Plaza del Ayuntamiento (Radničné námestie) a ružovou budovou v Cuesta San Domingo. Mali by tam byť už o 7:30 ráno, lebo neskôr trať uzatvoria.

Encierro je pre účastníkov nezabudnuteľným zážitkom. Každý by však mal zvážiť svoje fyzické schopnosti a nepodceňovať riziko. Neskúsený bežec by sa mal vopred informovať o nástrahách tohto behu a tiež o všetkých bezpečnostných prvkoch, ktoré majú ochrániť jeho aj ostatných účastníkov.

Behu s býkmi zúčastniť sa môže oficiálne zúčastniť akýkoľvek muž nad 18 rokov. Nevyhnutné sú však aj  pevné nervy, rýchle reflexy a dobrá kondícia. Ak ste si všetky podmienky neodfajkli, mali by ste encierro sledovať radšej len ako divák.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa