Po stopách slávnych nápojov: Ochutnajte whiskey, sangriu a portské v ich domovoch

2016-07-26 12:00:00 |   |    | 

Zamysleli ste sa už niekedy, odkiaľ presne pochádza váš obľúbený nápoj a aká je jeho história? Stačí vám len presne zistiť lokalitu, kde sa nachádza jeho domov, nasadnúť do auta či lietadla a vychutnať si ho priamo v jeho rodisku. Pri výrobniach sa často nachádzajú múzeá alebo atraktívne prehliadky, ktoré vám prezradia viac o vašom obľúbenom nápoji.



 

Írska whiskey

Najprv si ozrejmime rozdiel medzi whiskey a whisky. Tá s „e“ pochádza z Írska a je trikrát destilovaná. Whisky má zase domov v Škótsku a je destilovaná raz. Na zelenom ostrove nájdete niekoľko známych druhov tohto nápoja. Medzi nimi jasne dominuje Jameson, ktorý sa vyrába priamo v Dubline. V starej časti mesta nájdete múzeum, ktoré ponúka veľmi zaujímavú prehliadku. Najprv sa dozviete niečo viac o výrobe prostredníctvom krátkeho filmu. Potom prejdete jednotlivými štádiami výroby, aby ste si na konci dobre navnadení prehliadkou mohli pochutnať na poháriku obľúbenej whiskey. Štyria šťastlivci sa navyše môžu uchádzať o post oficiálneho znalca tohto nápoja, keď prejdú krátkym testom kvality jeho rôznych typov a druhov.

 

Škótska whisky

Hlavná atrakcia spojená so škótskou whisky sa nachádza v Edinburghu. Tam v starej kamennej budove bývalej školy vybudovali prehliadku venovanú národnému nápoju. Múzeum je rozdelené do viacerých častí. Môžete si objednať obyčajnú prehliadku, ale aj špeciálne spojené s výučbou správnej chuti whisky, slávnostným obedom, testovaním a absolvovať môžete tiež školenie pre barmanov. V priestoroch tohto komplexu sa nachádza tiež obchod, kde si môžete kúpiť rôzne druhy whisky a taktiež reštaurácia, v ktorej sa špecializujú na národnú kuchyňu a na pochúťky vyrobené z tohto nápoja.

 

Portské víno

Po príchode do portugalského Porta sa stretnete s ich slávnym vínom na každom kroku. Po prvýkrát s nim prídete do kontaktu vo vínnych pivniciach v centre mesta. Tam sa za symbolický poplatok dozviete viac o histórii portských viníc a na konci sa navyše môžete tešiť na ochutnávku. Viaceré atrakcie dávajú ako bonus pohár ťažkého vínneho moku alebo lístky zadarmo do najznámejšej vinárne. Osobitým zážitkom sú prehliadky, ktoré vás vezmú priamo do viníc v údolí rieky Duoro. Môžete si vybrať viacero druhov. Buď prejdete po viacerých viniciach, alebo skombinujete jednu návštevu spolu s prehliadkami okolitých dediniek. Súčasťou výletov je plavba loďou a tradičný obed.

 

Šampanské

I keď nájdete vo svete viacero vín pod označením šampanské, to originálne pochádza z rovnomennej oblasti vo Francúzsku. Ostatné šumivé vína sú len sekty. Slávna vinárska oblasť sa nachádza do dvoch hodín severne od Paríža. Tunajšia pôda dodáva vínu špecifickú príchuť a vy môžete originálne šampanské ochutnať počas špeciálnej prehliadky, ktorú organizujú po celom regióne. Tam vás prevedú viacerými vinicami a okrem samotného šampanského môžete ochutnať aj iné druhy vín, ktoré miestni vinári produkujú.

 

Saké

Japonsko má ako národný nápoj saké. Niektorí ľudia tvrdia, že si na jeho chuť človek musí zvykať dlhšie, no potom si ju zamiluje a nevzdá sa jej. Výrobu tohto nápoja si môžete pozrieť v meste Kyoto, kde sa s ňou začalo už v 17. storočí. Súčasná firma, ktorá ponúka i exkluzívne prehliadky do priestorov výrobne, sa jeho príprave venuje od roku 1909. Prehliadku robia v anglickom jazyku a na jej konci sa samozrejme môžete tešiť na ochutnávku.

 

Gin

I keď je jeho domovom Holandsko, gin je úzko spätý tiež s dejinami Londýna. Tam vznikol aj jeden z najznámejších liehovarov, ktorý nedávno sprístupnili pre zvedavých turistov. Na prehliadke sa dozviete všetko o histórii vzniku tohto nápoja a taktiež detaily o jeho výrobe. Atrakcia je súčasťou London passu, takže sa tam po jeho zakúpení dostanete zadarmo.

 

Sangria

História sangrie sa spája s Rimanmi, ktorí chceli po príchode na územie súčasného Španielska vymyslieť nápoj z vína, ktorý by ich ochránil pred prípadnými črevnými problémami z tunajšej vody. Postupne ho začali mixovať s inými doplnkami, z čoho pred dvetisíc rokmi vznikla sangria. V súčasnosti sa tento nápoj pripravuje z červeného vína, pomarančového džúsu alebo šťavy a rôzneho ovocia. Niekedy do nej pridávajú pár kvapiek brandy. Jej príprava sa líši v závislosti od rôznych regiónov. Samotné múzeum o sangrii v Španielsku ani v Portugalsku neexistuje. No môžete sa objednať na prehliadku podnikov, ktoré ju pripravujú a ponúknu vám k sangrii aj chuné tapas.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa