Jediný na svete: V tomto hoteli budete spať v dvoch krajinách naraz

2016-08-30 12:00:00 |   |    | 

Máte problémy s rozhodovaním? Potom nie je hotel Arbez nič pre vás. Tam si totiž dokonca môžete vybrať krajinu, v ktorej budete spať. Jeden deň to môže byť Francúzsko a druhý Švajčiarsko, hranica totiž v niektorých izbách vedie priamo cez posteľ.



 

Arbez je malý dvojhviezdičkový hotel v dedinke La Cure neďaleko švajčiarskej Ženevy. Podľa hodnotení užívateľov Tripadvisoru síce nepatrí k najlepším v okolí, aj tak má však reklamu, o akej sa iným ani nesníva. Hotel Arbez sa totiž ako jediný na svete nachádza presne na hranici dvoch štátov. Tá prechádza jedálňou, kuchyňou, obchodom so suvenírmi, vstupnou halou aj niekoľkými izbami. A to je jedinečná príležitosť stráviť noc v dvoch krajinách naraz.

Dejiny hotela siahajú do 19. storočia. V roku 1862 sa švajčiarska a francúzska vláda dohodli, že upravia spoločnú hranicu v okolí Vallee des Dappes. Kým predtým sa neďaleká dedinka La Cure nachádzala vo Francúzsku, nová hranica obec (aj niekoľko domov) rozdelila na dve časti. Zmluva medzi oboma krajinami preto zahŕňala aj klauzulu, že úprava hranice nijakým spôsobom neovplyvní už stojace budovy.

Zmluvu podpísali v decembri a do februára, kedy vstúpila do platnosti, stihol šikovný francúzsky obchodník postaviť na svojom pozemku budovu, ktorá bude podľa novej mapy stáť v oboch krajinách. Blízkosť hranice plánoval pán Ponthus využiť - na francúzskej strane si otvoril bar a na švajčiarskej obchod s potravinami. Ten fungoval až do roku 1921, kedy celú budovu odkúpil istý Jules-Jean Arbeze, ktorý v nej otvoril hotel.

Ten bol vďaka neobvyklej polohe svedkom nejednej bizarnej situácie. Počas 2. svetovej vojny Francúzsko okupovali nemecké vojská, kým Švajčiarsko si zachovalo neutralitu. Nemeckí vojaci sa teda mohli pohybovať vo francúzskych častiach hotela, no vstup do švajčiarskych mali prísne zakázaný. Preto nemohli používať ani schodisko – to síce ústilo na francúzskom území, no končilo vo Švajčiarsku. A tak našlo na poschodiach bezpečný úkryt niekoľko zbehov a členov odboja. V roku 1962 sa zase hotel stal miestom historických vyjednávaní o ukončení vojny za nezávislosť Alžírska.

Dnes hotel navštevujú najmä turisti, ktorí chcú stráviť  noc v dvoch krajinách naraz. Ak budete mať šťastie na izbu, ktorou prechádza hranica, možností je neúrekom. Môžete napríklad spať s partnerom v jednej posteli a pritom v rozličných krajinách. Alebo si nechať celú posteľ pre seba a v noci sa prevaľovať „z krajiny do krajiny“. A to sme ešte nespomenuli, že v jednej izbe je spacia časť vo Švajčiarsku a krajine galského kohúta zostala len kúpeľňa. Tam, kam aj králi chodia pešo, teda budete musieť prejsť za hranicu. Ešteže tam nikto nekontroluje pasy...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa